jeugd 6-9 jaar

jeugd 10-12 jaar

Jeremy Strong

http://www.jeremystrong.co.uk

 

Gordeldier en Haas
Jeremy Strong


De Engelse schrijver Jeremy Strong draait al heel wat jaartjes mee in kinderboekenwereld.
In 1978 werd zijn eerste boek uitgegeven. Niet gek dus dat ik deze schrijver al kende van boeken als Juf Rommelkont en De Vikingen. Die boeken zijn vooral grappig, en hoewel humor zeker niet ontbreekt in het boek over Gordeldier en Haas, is te merken dat wijsheid met de jaren komt, hoewel zijn verhaaltjes vooral gaan over vriendschap, valt er ook in ieder verhaal een wijze les te bespeuren. Maar Strong heeft een lekkere luchtige stijl waardoor kinderen het vooral leuk vinden. Als ze er iets van leren is dat mooi meegenomen, maar het ligt er niet duimendik bovenop.


In dit boek vind je negen verhaaltjes waarin Gordeldier en Haas de hoofdpersonages zijn. Gordeldier is per definitie een wat log dikkig dier, en ook in deze verhalen is hij liever lui dan moe en houdt hij van eten. Hij is vooral dol op boterhammen met kaas!
In het eerste verhaal is hij dan ook zwaar teleurgesteld als er geen kaas meer in huis is. Daardoor baalt hij nog extra als hij merkt dat het lichtje van de koelkast kapot is. Haas heeft een zonniger humeur en hij probeert Gordeldier op te peppen. Die moet eens wat meer bewegen, iets leuks gaan doen! Nou, vooruit dan, denkt Gordeldier en hij gaat doen wat hij leuk vindt: schilderen. Wat schildert hij dan? Boterhammen met kaas!!


In het tweede verhaal komt er een ‘raar rond schepsel van bont’ door de straat.


'Een raar rond schepsel van bont reed rondjes op een fiets voor hun blokhut. Wat het ook was belde nu eens met zijn zilveren bel en kneep dan weer in zijn rode toeter. Aan het stuur hing een mandje.
'Wel heb je ooit...' herhaalde Gordeldier toen het schepsel van bont ineens iets onverwachts deed. Ze ging op het zadel staan, volkomen in balans, maakte plots een salto voorover en deed een handstandje op het zadel, eerst met twee poten, daarna met één poot los.'


Ze is Wombat, vertelt ze, en zij rijdt op een fiets en ze repareert koelkastlichtjes!
Komt dat even goed uit!


Zo komen er in ieder volgend verhaaltje nieuwe dieren bij: Jaguar wil graag een vriend hebben, hij is zo alleen. Maar iedereen is bang voor hem, dat is dus nogal lastig. En Olifant, tja, die is te groot om eens gezellig op bezoek te komen. En dan is er nog Wandelende Tak, die door niemand gezien wordt, zo klein is hij.
Te angstaanjagend, te groot, te klein, ga zo maar door. Maar altijd is er een oplossing voor het probleem, en dat maakt deze verhalen zo leuk.
Als je echt iets wil, dan kun je het ook. Te nieuwsgierig zijn, dat loopt verkeerd af. En een filosofische vraag: als je iets eet wat verdwijnt, heb je het dan wel echt opgegeten of is het verdwenen?


Op sommige vragen zijn geen antwoorden, zegt Haas, maar op de  vraag of dit boek een aanrader is wel: volmondig ja!
Voorlezen is ook een goed idee, de verhaaltjes zijn goed te behappen, kinderen zullen de ‘gekke’ dingen (zoals een tuba waar van de vreemdste dingen uitkomen als je er op blaast, en een feest voor niemand waarop de genodigden dan ook zingen: ‘lang zal Niemand leven.’) zeer waarderen.
Jeremy Strong (Londen, 1949) is het schrijven nog niet verleerd, en hopelijk ook nog lang niet beu!


ISBN 9789463850063 | Hardcover | 160 pagina's | Uitgeverij Billy Bones | september 2019
Vertaald uit het Engels door Koos Meinderts, geïllustreerd door van Rebecca Bagley. Leeftijd 8+

© Marjo, 11 oktober 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Juf Rommelkont


Op de school van directeur Drilman is het helemaal niet zo leuk. De directeur is vreselijk streng, alles moet volgens een strak rooster verlopen en o wee als daar van afgeweken wordt.
Maar nu is meester Spiegelei van de trap gevallen tijdens het slaapwandelen en hij kan de eerste weken geen lesgeven. Directeur Drilman is enorm boos, zo loopt het hele lesrooster in de war!


Mevrouw Gans moet maar voor een invaller zorgen, maar niemand wil op de school van Drilman werken, ze vinden het een veel te nare en strenge school. Gelukkig wil juf Rommelkont wél komen... en wel meteen. Even later komt er een heel oude ziekenauto met loeiende sirene het schoolplein op rijden en er rolt een vrouw uit met gek haar en lippenstift op haar wang... en dat is... juf Rommelkont.


Drilmans vindt het maar niets zo'n rare juf maar die kinderen vinden haar heel erg leuk. Ze verzint aldoor spannende dingen om te doen maar dat loopt nog wel eens uit de hand. Het gekke is dat ze zich helemaal niets aantrekt van directeur Drilmans, terwijl iedereen bang voor hem is. Elke keer als hij haar wil zeggen dat het zo niet langer kan, vertelt ze precies waarom het wél goed is wat ze doet. Maar dan komt het bericht dat de schoolinspectrice komt en die is vreselijk lastig. De directeur vreest het ergste met juf Rommelkont in de buurt, als dat maar goed gaat...


Het verhaal is met een enorme fantasie geschreven. De namen zijn grappig, je weet meteen wat voor karakter iedereen heeft. Jongeren zullen dit een heerlijk verhaal vinden en stiekem denken, had ik maar zo'n juf. Ze vindt niets gek en is enorm enthousiast. Als iemand vraagt "Hoe kan het dat vogels vliegen?" gaat ze dat niet saai uitleggen... nee dan ga je vogels en vliegtuigjes van papier vouwen en die laat je vanaf het klimrek in de gymzaal zweven dan kan je pas zien waarom ze blijven zweven!


Lekker gek en vrolijk verhaal met erg leuke illustraties van Andrea Kruis.


ISBN 9789020671681 Hardcover | 94 Pagina's | Kluitman | 1999
Oorspronkelijke titel: Pandemonium at school Vertaald door Annemarie Hormann | vanaf 8 jaar

© Dettie, februari 2008

Reageren? Klik hier!