jeugd 6-9 jaar

Paul van Loon

http://www.paulvanloon.nl

 

Monsterhaai
Paul van Loon

Dolfje Weerwolfje is met zijn ouders en zijn vriend Timmie op vakantie op Bleiland. Ze zijn er samen met en vriendinnetje Noura en haar moeder naar toe gevlogen. Die vliegreis was al spannend, maar op het eiland gaan ze nog meer spannende dingen meemaken! Het begint al op het prachtige strand waar ze schrikken van een grote witte haai. Maar was dat wel een haai?


Timmie vindt hun verhaal niet zo spannend en vertelt enthousiast over wat hij gedaan heeft die dag: hij was met Dolfjes vader in de Franse Doorgang. Daar is het pas eng, zegt hij: het is een lange weg waar ooit gevochten is door indianen en piraten en veel slachtoffers zijn gevallen. Nu spookt het er… Maar er was nog iets: een grote groene leguaan! Zo groot als een koe!
Dat kan niet, zegt Noura. Leguanen zijn kleine hagedissen.


Maar Timmie dringt aan: het is echt zo.
Dus willen de vrienden op onderzoek uit. Maar de volle maan steekt er een stokje voor: Dolfje en Noura voelen al hoe ze gaan veranderen in weerwolfjes.
Ze besluiten te gaan varen. Het is nacht, maar niet echt donker. Het is immers volle maan. En zo komt het dat ze in het water toch iets engs zien: dit lijkt wel…o jee!
Djows!


Het avontuur van Dolfje en Noura gaat dus over een witte monsterhaai. Maar ook over een heks en een leguaan.
En vooral gaat het over de kracht van moederliefde! Waarbij aangetekend moet worden dat de moeder van Noura niet weet dat haar dochter geen gewoon meisje is.


Dit is het 25e Dolfje Weerwolfje boek, dus kan je er van uitgaan dat iedereen deze twee weerwolfkinderen kent? Zo niet, dan worden ze voor in het boek nog eens voorgesteld.
Het verhaal speelt zich af op Aruba, waar inderdaad in de zeventiende eeuw piraten de inlanders aanvielen. De Franse Pas bestaat dus echt.
Zou er dan ook een witte haai rondzwemmen?


Leuk en spannend verhaal, geschreven op het niveau dat kinderen aan het einde van groep 4 aankunnen.
Hugo van Look heeft er weer leuke tekeningen bij gemaakt.

Paul van Loon (Geleen, april 1955) ging in Den Bosch naar de kunstacademie om de opleiding 'illustratief tekenen' te volgen.


ISBN 9789025884642 | Hardcover| 144 pagina’s | Uitgever Leopold | mei 2023
Leeftijd vanaf 7 jaar E4.

© Marjo, 9 juni 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

ben jij een dief?
Paul van Loon


Kan ieder kind je vertellen wie Dolfje Weerwolfje is? Je zou het denken, het weerwolfje is erg populair. Maar kinderen die net beginnen met lezen, die mogen nog de vreugde beleven van de eerste kennismaking!
Want hier is dan een eerste leesboekje, op AVI Startniveau.


Eerst worden de personages voorgesteld: je ziet de figuren  - Dolfje, Noura en opa Weerwolf – in zijn geheel getekend, met daarbij hun naam en een icoontje. Dat icoontje ga je in het verhaal steeds tegenkomen.  Leuk, want dat maakt het geheel speelser.
Er zijn natuurlijk ook veel afbeeldingen, soms pagina’s helemaal gekleurd, met de tekst in wit erop.
De afbeeldingen passen perfect bij de tekst.
‘kijk, daar is de maan’ nou dan staat er ook een mooie grote maan. En als opa Noura een kus geeft, dan zie je dat ook op de afbeelding.
De tekst is helemaal op AVI Startniveau: geen hoofdletters, korte zinnen, die steeds op een nieuwe regel beginnen. Als leestekens zijn er alleen de komma en de punt,  en er worden enkel woorden van een lettergreep gebruikt.


Alles is aangepast aan het technische lezen, maar het leesplezier wordt niet vergeten!
Wat volgt is een compleet verhaal, met een raadsel aan het begin en een ontknoping op het einde:
Opa is zijn pet kwijt en hij is nu wat somber. Heeft iemand die pet gestolen?


Erg leuk voor een kind dat net het plezier van lezen gaat ontdekken!
Dit boek verschijnt in de serie: Ik leer lezen met Zwijsen dat bestaat uit 18 boeken voor kinderen die leren lezen. Met verhalen van de beste auteurs en illustratoren, de allerleukste onderwerpen.


Paul van Loon (1955, Geleen) volgde in Den Bosch de kunstacademie om de opleiding 'illustratief tekenen' te volgen. Gelukkig ontdekte hij dat schrijven ook heel leuk is!


ISBN 9789048746880  | Hardcover | 32 pagina’s | Uitgeverij Zwijsen | februari 2023
Afmetingen 15.7 x 21.2 cm | Tekeningen van Hugo van Look | Leeftijd 6+ | AVI start

© Marjo,  2 maart 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe sprookjessprokkelaar
Paul van Loon en Laurentien van Oranje


De Sprookjessprokkelaar is een boek met een sprookjesverhaal, geschreven door Paul van Loon en Prinses Laurentien.


Het sprookjesboek vloeit voort uit een samenwerking tussen de Efteling en de Stichting Lezen en Schrijven, opgericht door de prinses om laaggeletterdheid te bestrijden. In september 2013 organiseerden ze al gezamenlijk de Week van de Alfabetisering. Na een voorleessessie met Paul van Loon opperde de prinses aan de griezelschrijver of ze niet eens samen konden werken. Van Loon werkte al langer met de Efteling samen, onder andere als auteur van het verhaal van Raveleijn, waardoor ze bij de Efteling terechtkwamen met hun idee.
Het resultaat is dit mooi vormgegeven boek dat gratis afgeleverd werd bij 7.000 basisscholen in Nederland en Vlaanderen.


Het verhaal vind ik een beetje dun. Sterre wordt door haar opa op avontuur gestuurd als ze behoefte krijgt aan meer verhalen dan ze thuis in haar boeken kan vinden. Ze moet naar een verlaten kasteel waar ze achter die ene deur zeker en vast verhalen zal vinden.
Ze gaat onverdroten op pad. Opa zal het wel weten. Als achter een aantal deuren akelige dingen zitten, gooit ze die deur dicht en zoekt ze door. Die ene deur zal ze vinden. Opa zegt het immers.
En zo vindt ze de bibliotheek. Een enorm vertrek boordevol boeken en nog veel meer boeken. Ze leest en leest. En leest nog meer... tot ze de behoefte krijgt om al die opgeslagen verhalen ook aan anderen te vertellen. In het dorp heeft ze binnen de kortste keren een enorme aanhang. Maar er iemand in dat dorp die het met lede ogen aanziet. Hij is jaloers en hij weet met de hulp van zijn heksige moeder alles te verpesten.


Wat het boek wel heel erg mooi maakt zijn de tekeningen. Die zijn gemaakt door een tekenaar van de Efteling, Alessio Castellani, dan weet je wel dat het goed zit.
Ik las ook nog dat de sprookjessprokkelaar en extra attractie is of wordt van de Efteling. Een soort rijdend huis met een acteur die verhalen vertelt cq voorleest. Grappig...


ISBN 9789025866655 | Hardcover| 80 pagina's| Uitgeverij Leopold |oktober 2014
Illustraties van de Efteling Leeftijd vanaf 7 jaar

© Marjo, 17 december  2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER