jeugd 10-12 jaar

C.S. Lewis

http://cslewis.drzeus.net

 

De Leeuw, De Heks en De Kleerkast


Even, om duidelijk te maken over welk boek dit gaat:
Het heet De kronieken van Narnia, met als ondertitel "De leeuw, De heks en de Kleerkast. Het is de filmeditie met een omslag uit de Disneyfilm uit 2005. De vertaling is van Madeleine van den Bovenkamp-Gordeau, en ik denk dat haar bewerking uit 1978 ook de tekst is van dit boek. Het is deel twee uit de Kronieken-serie.


De kinderen Lucy, Edmund, Peter en Susan moeten weg uit Londen omdat het oorlogstijd is, en de stad gebombardeerd wordt. Ze komen in huis bij een oude professor, die hen veelal met rust laat.
Op hun speurtochten door het huis ontdekt Lucy een enorme kleerkast, die vol hangt met bontjassen. Als ze in de kast stapt om zich eens lekker tussen die jassen te wentelen merkt ze dat ze ineens niet meer tussen jassen staat, maar tussen bomen..en het sneeuwt. Nieuwsgierig loopt ze verder en dan loopt ze door de wereld die zoals ze later hoort Narnia heet, en waar een akelige sneeuwkoningin er voor zorgt dat het altijd winter is. Van de aardige faun, Tunnus, hoort ze dat de Witte tovenares haar tegenstanders in steen verandert. En dat alleen vier kinderen van Adam en Eva (zoals ze mensen noemen) haar kunnen verdrijven. Meneer Tunnus brengt haar weer terug naar waar de kleerkast is, en Lucy staat weer tussen de bontmantels.
Als ze het de anderen vertelt, geloven die haar niet. Ze heeft vast gedroomd of zo. Ook Edmund gelooft het niet, maar als hij later tijdens verstoppertje spelen zelf in de kast belandt en daar de Witte Koningin ontmoet, zou hij Lucy gelijk moeten geven. Maar dat doet hij niet, hij wil Koning worden, en nog meer marsepein snoepen, zoals de Koningin hem beloofd heeft..als hij maar terugkomt met zijn zusjes en broertje..en hen verder niets vertelt. Zijn gedrag zorgt voor een verwijdering tussen hem en de anderen, hij lijkt anders, ze vinden hem helemaal niet aardig meer.
En dan komt de dag dat ze zich met hun vieren moeten verschuilen in de kast en alle vier in Narnia terechtkomen. En daar beleven ze een spannend avontuur: Edmund verdwijnt, de aardige faun blijkt verdwenen en er duikt een leeuw op. Strijd volgt, en de koningin wordt verdreven.


Het is een aardig verhaal, net spannend genoeg om door te lezen, maar een beetje oubollig toch wel. De oorspronkelijke versie is uit 1950, een tijd waarin kinderen nog niet gezien werden als jongvolwassenen, zoals nu. Niet alles klopt, maar ik denk dat kinderen daar geen last van hebben. Hebben ze problemen met het wijze vingertje? Waarschijnlijk ook niet, het is toch een verhaal over kinderen die avonturen beleven, liefde, over de strijd tussen goed en kwaad, dat doet het altijd wel.
Ik las dat er vanuit de christelijke wereld kritiek was op dit boek, -en de film nog meer- vanwege de occulte tintjes: de faun, de tovenares, de leeuw die weer uit de dood opstaat. Ik had er dat niet uitgehaald, en dat doen kinderen vast ook niet..waar zeuren ze dan over?


Paperback | 299 Pagina's | Kok | 1ste Druk | 2005 ISBN: 9043511722
Leeftijd 10 - 12 jaar Vertaal door Madeleine van de Bovenkamp

© Marjo, december 2006

Lees de reacties, klik hier!