jeugd 6-9 jaar

Johan Diepstraten

De ondergang van de Batavia
Johan Diepstraten


Het is 1628. In de haven ligt de Batavia. De schipper is aan wal, om personeel te ronselen. Dat gaat niet bepaald op een prettige manier: het volk dat in een herberg aanwezig is, wordt door de schipper en zijn maats dronken gevoerd, en als ze dan laveloos en hulpeloos zijn worden ze aan boord gebracht. Als ze bijkomen zullen ze al op volle zee zijn..
In dezelfde herberg zitten ook Friso en zijn vader. Zij willen ook aanmonsteren, maar laten zich niet dronken voeren. Als Friso's vader probeert aan te monsteren in ruil voor een contract, laat hij zich verleiden tot een kaartspel. En nog een en nog een..Friso waarschuwt hem, maar het is te laat: zijn vader heeft zijn eigen zoon vergokt. Friso moet mee naar de Batavia, zonder contract, zonder vader.


Eenmaal aan boord ontmoet hij in de kombuis waar hij moet werken Jan Pellegrom. Ze worden maatjes, al is Jan een dief. Hij is verkocht door het rasphuis een tehuis voor minderjarige deugnieten.
Friso hoort op een nacht hoe enkele mensen aan boord een plan bespreken. Ze willen de commandeur overmeesteren (die is ziek) het schip overnemen en aan piraterij gaan doen. Wie niet meedoet zal vermoord worden. Wat moet Friso nu doen? De commandeur is ziek, en zou hij trouwens een koksmaatje wel geloven?
Friso en Jan staan er alleen voor. Het schip rondt de Kaap, en nadert Australië. Het doel van de Batavia, dat wordt vergezeld door twee andere schepen, de Dordrecht en de Assendelft, is Nederlands-Indië, waar Jan Pieterszoon Coen wacht op de wapens en soldaten die de schepen bij zich hebben.
Maar de muiterij begint... de Batavia zal Java nooit bereiken. En Friso en Jan wacht nog een hachelijk avontuur.


Als het verhaal uit is volgt nog de historische verantwoording: hoe de Batavia pas in de 20e eeuw gevonden werd. En over de nieuwbouw van het schip, in Lelystad.
Als je eenmaal door het spannende en af en toe gruwelijke verhaal geboeid bent geraakt dan gaan die feiten er in als koek. Ik vind dat Diepstraten een goed boek geschreven heeft. Veel termen uit de scheepvaart worden gebruikt, maar het wordt ook duidelijk wat ze betekenen. Wat de hondewacht is, wat kielhalen inhield, wat ronselen is enz.
Een spannend avonturenverhaal met historische achtergrond. Toppie.


ISBN: 90-258-3343-8 Uitgeverij: Leopold 1990 Amsterdam, 156 pagina's Met illustraties
Leeftijd: vanaf 9 jaar

© Marjo, maart 2007

Lees de reacties op het forum, klik hier!