jeugd 6-9 jaar

Linda Groeneveld

Een pannenkoek voor de koningin

 

Kobus woont met zijn twaalf broers in een klein huisje, hij is de jongste. Kobus zou graag eens de prinses zien die boven op de berg woont, maar zij kwam nooit buiten.
"Dat mocht niet.
Te veel zon. Te veel wind. Te veel regen.
Straks werd ze ziek.
Straks ging ze dood.
En wie moest dan het land regeren?"

Hij spaart postzegels van de prinses en op een dag... komt de prinses uit het kasteel, op haar step. En ze praat tegen hem! Hij vertelt haar dat hij elke zondag pannenkoeken bakt. Maar durft niet te zeggen dat hij eigenlijk paleiskok wil worden. De prinses wil piraat worden...
Alletwee groeien ze op en de prinses wordt natuurlijk koningin en Kobus wordt kok. En dan leest hij een advertentie... er wordt een nieuwe paleiskok gezocht! Kobus gaat samen met zijn hondje Escoffier op reis. Hij zal en moet winnen, hij zal de lekkerste soep van verse visjes maken die er bestaat.
Maar op de dag van de wedstrijd is de kroon van de koningin verdwenen en iedereen moet helpen zoeken. Alleen Kobus niet, die moet op het neefje van de koningin passen. Toch wil hij de soep maken en gaat samen met het neefje vissen op zee...
Dat levert een spannend avontuur op. Maar wint hij de wedstrijd? Alles wat Kobus bedenkt gaat mis...

Het verhaal is grappig en er staan erg leuke tekeningen in zwart-wit bij die door de schrijfster zelf getekend zijn. Het is vol vaart geschreven. Soms zijn er denkelijk wel moeilijke woorden gebruikt voor zulke jonge kinderen. Waterdamp, medogenloos, nietig, mijmeren, duisternis.... Voor een kinderboek is de taal af en toe een beetje gezwollen maar dat neemt niet weg dat het erg prettig boek om te lezen is.

 

Hardcover | 95 Pagina's | Nieuw Amsterdam | 2007 ISBN10: 9046801497
Voorlezen vanaf 5 jaar, zelf lezen vanaf 8 jaar

© Dettie, april 2007

Reageren? Klik hier!