jeugd 10-12 jaar

Enne Koens

http://www.ennekoens.nl

 

Ik ben Vincent en ik ben niet bang
Enne Koens


‘Het is donker. Zo donker dat ik niet eens mezelf kan zien. Ik ben ergens midden in een bos. Ik zit op de grond en voel koude stenen onder mijn billen.’


Dit is Vincent en hij is wel degelijk bang. Hij wordt enorm gepest op school, niet alleen met woorden, er wordt geslagen en geschopt. Zijn broodtrommel kapot gemaakt, zijn tas in de vuilnisbak gepropt.
En tegen zijn ouders zegt Vincent dat alles goed gaat op school. Hij heeft zelfs een vriendje, vertelde hij. Nu hadden zijn ouders die leugen snel door, maar toch blijven ze geloven dat het nu goed gaat met hun zoon. ‘Hij moest dingen niet verkeerd opvatten.’
Vincent weet wel beter, maar de enige die hij in vertrouwen neemt is zijn oppas Charlotte. Zij heeft hem een ultimatum gesteld: als de pesterijen na het schoolkamp nog niet over zijn, gaat ze het zijn ouders vertellen.


En daar zit hij nu, in dat bos, weggelopen uit het kamp. Wat moet hij nu? Hij had nog wel uit voorzorg een boek meegenomen over survivallen en hij had een blikje met allerlei nuttige dingen, zoals een kompas, lucifers, pleisters, houtskool. Maar dat is hij kwijtgeraakt toen men hem dreigde te vinden en hij wegrende. Nu is Vincent niet dom, hij beseft dat er een einde moet komen aan zijn ‘survival’. Hij weet dat de dieren die hij verzint als onzichtbare beschermengelen niet echt zijn, maar het is het enige dat hij heeft.
Ook weet hij wel dat hij alles aan zijn ouders zal moeten vertellen. Maar het valt hem zwaar. Want hij kan helemaal niet aangeven waarom die jongens hem pesten! Wat mankeert er aan hem?


Nu is er vlak voor de klas op kamp ging een lichtpuntje in zijn leven gekomen: een nieuwe klasgenoot, Jasmijn. Ze lijkt hem leuk te vinden vanwege alles wat hij weet. Maar aan de andere kant gaat zij ook met de pesters gewoon heel aardig om. Dus staat ze echt wel aan zijn kant?


Er zijn twee verhaallijnen: het heden, Vincent in z’n uppie in een donker bos, en het verleden dat in flashbacks verteld wordt. Daarnaast zijn er de survivaltips in een mooie groene kleur tussen de hoofdstukken door, versierd met leuke tekeningen, die ook boven de korte hoofdstukken staan. Heel mooi gedaan door Maartje Kuiper!


Het is een avontuurlijk verhaal rondom een eenzame kwetsbare jongen, het slachtoffer van pesterijen, waar hij maar niet aan kan ontsnappen. Het boek is voor jonge kinderen, het is dus prima dat het verhaal de goede kant in gaat. Zullen kinderen het misschien vreemd vinden dat de ouders van Vincent niet zien wat er aan de hand is?  De handvatten die geboden worden aan jonge lezers die gepest worden, lijken niet erg nuttig, Vincent moet cool doen:


‘Normaal is wat iedereen denkt dat de meeste mensen normaal vinden.(-) Omdat ze bang zijn willen ze graag normaal doen, zelfs als ze niet weten wat dat is. Maar wat normaal is, is in elke klas, zelfs in elk land anders.’


Sinds ze afstudeerde als actrice heeft Enne Koens eigenlijk vooral geschreven: toneelteksten, liedjes en korte verhalen. In 2007 verscheen haar eerste roman Tot alles gezegd is. Daarna volgden haar YA-roman Vogel, waarmee ze de Jonge Jury Debuutprijs won, en het veelgeprezen voorleesboek Sammie en opa, dat door de Griffeljury met een Vlag & Wimpel is bekroond. Ik Ben Vincent En Ik Ben Niet Bang is kerntitel voor de Kinderboekenweek 2018.


ISBN 9789024578610 | Hardcover | 184 pagina's | Luitingh- Sijthoff | augustus 2017
Illustraties door Maartje Kuiper | Vanaf 10 jaar

© Marjo, 3 september 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER