jeugd 10-12 jaar

Enne Koens

http://www.ennekoens.nl

 

Hotel Bonbien
Enne Koens


Siri is tien en woont al haar hele leven in een hotel. Niet zomaar een hotel: Hotel Bonbien ligt aan de N19 in Frankrijk! Een hotel waar vooral mensen komen voor even een drankje of een hapje. Een enkele keer blijven ze logeren, maar eigenlijk is het een plek voor een stop als je onderweg bent naar het zuiden van Frankrijk. Of nog verder. Dat vindt Siri soms minder leuk, want ze kan niet echt vrienden kan maken, iedereen verdwijnt weer!
Toch zou ze echt niet willen verhuizen!


Maar nu gaat het niet zo goed met het hotel, en haar ouders maken steeds vaker ruzie. Dan gaat het er stevig aan toe! Complete serviezen sneuvelen!
Nu was Siri dat eigenlijk al wel gewend, maar toen gingen ineens de ouders van haar beste vriendin scheiden.
En dat snapt ze niet: bij Sylvie is het altijd zo gezellig en haar ouders maken nooit ruzie! Als die al uit elkaar gaan, dan kan het toch ook niet goed blijven gaan met haar eigen ruziemakende ouders?


'Genieten Octave, genieten heeft geen prijs.'
'H-Hilare' stamelt hij, 'zo bedoel ik het niet precies.''Maar ik wel, Octave, zo bedoel ik het precies.
Geld is het stof op de weg en de modder op het pad. Genieten is de hemel.'
'Dat is ook zo, maar we moeten nog schoolboeken  voor de kinderen kopen, de letters op de gevel laten repareren en de theedoeken in de bleek zetten, Hilare.' En heel voorzichtig voegt hij eraan toe: 'Dat is eigenlijk veel belangrijker.'
'Ach wat. Denk je dat de gasten zich de theedoeken herinneren of het koekje, Octave? Wat denk je?'
Zo gaat dat. En zo kunnen ze uren ruziën. So ms gaan ze door tot mijn moeder over de hoofden van de gasten heen roept: 'En je stinkt, Octave, en je bonnetjes stinken. Dat is alles, dat is het hele probleem!'


Ook haar oudere broer Gilles blijkt zich er zorgen over te maken. Hoe kunnen ze voorkomen dat hun leven drastisch gaat veranderen?
Maar dat gebeurt dus sowieso: Siri blijkt plotseling een bijzonder talent te hebben!
Nu zal het vast wel goed komen!


Tot Gilles dat idee krijgt is het een verhaal over een gezin dat misschien niet zo normaal is, maar toch realistisch blijft. Maar daarna krijgt het verhaal een bijzondere wending en is eigenlijk niet meer zo realistisch. Al geeft Enne Koens achter in het boek aan dat het toch wel eens voorkomt.
Siri is de verteller, we lezen het vanuit de beleving van een tienjarige. Dat is met de perikelen binnen het gezin heel mooi gedaan. Je ziet haar groeien.


Enne Koens (1974) heeft onder andere Sammie en opa en Ik ben Vincent en ik ben niet bang geschreven, waarvoor ze genomineerd werd voor de Deutscher Jugendliteraturpreis en de Premio Strega. Ook kreeg ze de Jonge Jury Debuutprijs.


ISBN 9789044848915 | Hardcover | 288 pagina's | Luitingh-Sijthoff | mei 2023
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 21 september 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Ik ben Vincent en ik ben niet bang
Enne Koens


‘Het is donker. Zo donker dat ik niet eens mezelf kan zien. Ik ben ergens midden in een bos. Ik zit op de grond en voel koude stenen onder mijn billen.’


Dit is Vincent en hij is wel degelijk bang. Hij wordt enorm gepest op school, niet alleen met woorden, er wordt geslagen en geschopt. Zijn broodtrommel kapot gemaakt, zijn tas in de vuilnisbak gepropt.
En tegen zijn ouders zegt Vincent dat alles goed gaat op school. Hij heeft zelfs een vriendje, vertelde hij. Nu hadden zijn ouders die leugen snel door, maar toch blijven ze geloven dat het nu goed gaat met hun zoon. ‘Hij moest dingen niet verkeerd opvatten.’
Vincent weet wel beter, maar de enige die hij in vertrouwen neemt is zijn oppas Charlotte. Zij heeft hem een ultimatum gesteld: als de pesterijen na het schoolkamp nog niet over zijn, gaat ze het zijn ouders vertellen.


En daar zit hij nu, in dat bos, weggelopen uit het kamp. Wat moet hij nu? Hij had nog wel uit voorzorg een boek meegenomen over survivallen en hij had een blikje met allerlei nuttige dingen, zoals een kompas, lucifers, pleisters, houtskool. Maar dat is hij kwijtgeraakt toen men hem dreigde te vinden en hij wegrende. Nu is Vincent niet dom, hij beseft dat er een einde moet komen aan zijn ‘survival’. Hij weet dat de dieren die hij verzint als onzichtbare beschermengelen niet echt zijn, maar het is het enige dat hij heeft.
Ook weet hij wel dat hij alles aan zijn ouders zal moeten vertellen. Maar het valt hem zwaar. Want hij kan helemaal niet aangeven waarom die jongens hem pesten! Wat mankeert er aan hem?


Nu is er vlak voor de klas op kamp ging een lichtpuntje in zijn leven gekomen: een nieuwe klasgenoot, Jasmijn. Ze lijkt hem leuk te vinden vanwege alles wat hij weet. Maar aan de andere kant gaat zij ook met de pesters gewoon heel aardig om. Dus staat ze echt wel aan zijn kant?


Er zijn twee verhaallijnen: het heden, Vincent in z’n uppie in een donker bos, en het verleden dat in flashbacks verteld wordt. Daarnaast zijn er de survivaltips in een mooie groene kleur tussen de hoofdstukken door, versierd met leuke tekeningen, die ook boven de korte hoofdstukken staan. Heel mooi gedaan door Maartje Kuiper!


Het is een avontuurlijk verhaal rondom een eenzame kwetsbare jongen, het slachtoffer van pesterijen, waar hij maar niet aan kan ontsnappen. Het boek is voor jonge kinderen, het is dus prima dat het verhaal de goede kant in gaat. Zullen kinderen het misschien vreemd vinden dat de ouders van Vincent niet zien wat er aan de hand is?  De handvatten die geboden worden aan jonge lezers die gepest worden, lijken niet erg nuttig, Vincent moet cool doen:


‘Normaal is wat iedereen denkt dat de meeste mensen normaal vinden.(-) Omdat ze bang zijn willen ze graag normaal doen, zelfs als ze niet weten wat dat is. Maar wat normaal is, is in elke klas, zelfs in elk land anders.’


Sinds ze afstudeerde als actrice heeft Enne Koens eigenlijk vooral geschreven: toneelteksten, liedjes en korte verhalen. In 2007 verscheen haar eerste roman Tot alles gezegd is. Daarna volgden haar YA-roman Vogel, waarmee ze de Jonge Jury Debuutprijs won, en het veelgeprezen voorleesboek Sammie en opa, dat door de Griffeljury met een Vlag & Wimpel is bekroond. Ik Ben Vincent En Ik Ben Niet Bang is kerntitel voor de Kinderboekenweek 2018.


ISBN 9789024578610 | Hardcover | 184 pagina's | Luitingh- Sijthoff | augustus 2017
Illustraties door Maartje Kuiper | Vanaf 10 jaar

© Marjo, 3 september 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER