Non-fictie jeugd

Imme Dros

http://www.johnrabou.nl

 

De vlucht van Daidalos
illustraties: John Rabou
Tekst: Imme Dros


Wat gebeurt er als je een schrijfster die voor de jeugd de Odyssee, Ilias en de werken van Homerus bewerkte én een illustrator die gespecialiseerd is in geschiedenisillustraties, samenvoegt. Dan ontstaat er een prachtig boek zowel qua inhoud als illustraties.
Imme Dros vertelt in licht melancholische stijl het verhaal van de oude Daidalos die zo verlangt naar Athene, de plek die hij als zijn thuis beschouwt.


Het verhaal start op het eiland Sicilië, waarop Daidalos na zijn vlucht van Kreta letterlijk neerviel, want wie kent het beroemde verhaal van Daidalos en Ikaros niet? Vader en zoon hadden vleugels gemaakt zodat ze van Kreta weg konden komen, Ikaros vloog te hoog en daardoor smolt de lijm van zijn vleugels waarna hij neerstortte in zee.
Daidalos overleefde de vlucht en werd met open armen ontvangen door koning Kókalos van Sicilië maar ook deze wil alleen maar pronken met de kunde van deze bedreven man.


Dankzij de mijmeringen van Daidalos komen we te weten wat er allemaal in zijn leven gebeurd is ver voor zijn aankomt op Sicilië.
Het blijkt dat hij een geëerde grote kunstenaar, architect en uitvinder is. Maar ook een opvliegende, jaloerse man die in razernij kan ontvlammen.
Na een verschrikkelijke daad wordt Daidalos verbannen uit de stad. De man vlucht met zijn zoon Ikaros naar Kreta.


Koning Minos is wat blij met zo'n beroemde geniale man in zijn midden en geeft hem een prachtig onderkomen, voedsel en... opdrachten die haast onmogelijk lijken.
Als de koning hem op een dag vraagt de koningin in contact te brengen met de witte stier waar zij verliefd op is geraakt, móet Daidalos iets verzinnen zodat de verliefdheid onmiddellijk over is. De koningin mag de stier éénmaal beminnen... maar hoe?
De oplossing is geniaal maar de koningin krijgt vervolgens een kind met een stierenkop. Opnieuw mag Daidolos voor een oplossing zorgen... maar ook dat had zijn afschuwelijke consquenties die jaren voortduren.


Ondertussen blijft Daidalos verlangen naar zijn geliefde Athene maar koning Minos weigert hem nog steeds te laten gaan, helemaal na het debacle rond de stierenzoon. Uiteindelijk weet Daidalos te ontsnappen met zijn zoon Ikaros. Maar opnieuw met vreselijke gevolgen, zoals gemeld, Ikaros overleeft het niet en Daidalos komt op Sicilië terecht. Hij zal zijn geliefde Athene nooit meer zien.
Dit is in het kort het bijzondere relaas over het leven van de geniale Daidalos.


Bij het verhaal zijn prachtige paginagrote afbeeldingen gemaakt rond de veelzijdigheid van ideeën en gedachtes van de grote kunstenaar, denker en ontwerper.
Zie het Inkijkexemplaar en de trailer

Het boek is zeker het aanschaffen waard.


ISBN 9789051168860 | Hardcover | 52 pagina's | De Vier Windstreken | 25 februari 2022

© Dettie, 9 maart 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER