jeugd 10-12 jaar

Imme Lammertink & Wouter Goudswaard

Het grote TOS mysterie
Wat aliens en robots ons kunnen leren over taal
Illustraties: Wouter Goudswaard
Tekst: Imme Lammertink & Wouter Goudswaard


TOS is de afkorting voor taalontwikkelingsstoornis. Dat klinkt gelijk best heftig, maar wat houdt de stoornis eigenlijk in?
Het blijkt dat kinderen met TOS moeite hebben met leren van klanken, woorden en zinnen. Hierdoor zijn ze o.a. soms moeilijk te verstaan, hebben ze moeite met het vinden van de juiste woorden en gebruiken ze vaak korte en soms kromme zinnen.

Imme Lammertink heeft onderzocht hoe het kan dat kinderen een TOS hebben. Wat maakt dat ze zo'n moeite met taal hebben? En dat is lastig om te ontdekken, sommige dingen blijven een mysterie zoals de titel van het boek ook aangeeft.


Imme Lammertink en Wouter Goudswaard proberen door middel van dit stripboek, kinderen en hun ouders meer informatie te geven over taal en patronen in de taal. Dat kan belangrijk zijn om bijvoorbeeld kinderen met TOS verder te helpen.


Het boek begint met Jeroen, Amir en Naomi die de bal aan het overgooien zijn. Jeroen heeft de taalontwikkelingsstoornis en snapt niet waarom Naomi het ineens anders wil doen. Hij wordt boos en schopt de bal weg. Regelrecht een huis in!
Het huis blijkt van taalwetenschapper Roos, zij onderzoekt of er patronen in de taal zitten, patronen die zich steeds herhalen. Zoals in een liedje bijvoorbeeld ook gebeurt. Kinderen met TOS herkennen vaak dat patroon niet of hebben er moeite mee.


Roos gebruikt robots en 'aliens' voor haar onderzoek en dat vinden de kinderen geweldig. Ze mogen ermee spelen en daardoor wordt gelijk uitgelegd wat er gebeurt als je TOS hebt. Want Jeroen speelt het anders dan Naomi en Ravi wat niet zo goed is.  Maar in het tweede spel is Jeroen tot zijn blijdschap weer beter.
Naomi en Ravi zijn blij voor Jeroen want ze vinden het vaak naar voor hem dat hij zo'n moeite met taal heeft.


Aan het eind van het boek zijn we toch flink wat wijzer geworden over het onderwerp.
Helemaal achterin het boek staat ook nog een begrippenlijst met uitleg en internetadressen over TOS.


De afbeeldingen zijn aantrekkelijk, soms wel erg druk maar evengoed duidelijk. De uitleg is af en toe vrij moeilijk maar gelukkig is Ravi vaak heel nieuwsgierig en vraagt door zodat enkele zaken achteraf toch wat beter te begrijpen zijn. Bovendien kan een volwassene eventueel ook toelichting geven als het moet.
Overigens een slim idee om dit boek in stripboekvorm uit te geven omdat kinderen met TOS beter beeldtaal begrijpen dan geschreven taal.


ISBN 9789083183756 | Hardcover | 24 pagina's | Levendig Uitgever | 28 februari 2022
Afmeting  30,6 x 21,8 cm |  Leeftijd 10+

Dettie, 4 januari 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER