jeugd 10-12 jaar

Susin Nielsen

https://susinnielsen.com

 

Adres onbekend
Susin Nielsen


Felix (12) zit op het politiebureau, zijn moeder ook. Ze hebben niets gedaan, maar toch zitten ze er, hoe bizar is dat? Eigenlijk is het voor Felix toch wel een bevrijding dat hij eindelijk zijn verhaal kan doen. Hij vertelt agent Lee alles. Ze weten nu toch al dat hij ZVWOVP is (zonder vaste woon- of verblijfplaats) is. En dát was nou net precies wat niemand mocht weten, want dan zou de kinderbescherming hem weghalen bij zijn moeder... Het verhaal dat Felix aan de agente vertelt is schrijnend maar ook liefdevol.


Anita, Felix'moeder, is door allerlei omstandigheden haar huis en haar baan kwijtgeraakt.  Uiteindelijk hebben ze niets anders meer dan een oud kampeerbusje, een gele Westfalia Vanagon Syncro, bouwjaar 1987 dat een ex-vriend van Anita achter heeft gelaten. Ze zullen daar gedurende de zomermaanden tijdelijk in gaan wonen totdat zijn moeder weer een baan heeft. Het wordt de ultieme zomervakantie roept zijn moeder.
Maar het lukt Anita niet om werk te vinden, ze heeft een te grote 'bek'.


Ondertussen begint school weer en Felix is enorm blij dat hij is aangenomen op Blenheim, de school waar hij heel graag naartoe wilde. Anita heeft hem erin gebluft.
Daar ontmoet hij zijn oude vriend Dylan en het is net alsof ze elkaar gisteren nog gesproken hebben, de vriendschap gaat gewoon weer door. Tot grote vreugde van Felix blijkt Dylan ook het Franse onderdompelingsprogramma te volgen.


Tot zover is er niets aan de hand. Felix gaat naar school, Anita zoekt werk. Anita bespreekt alles met Felix en zij probeert de moed erin te houden, ondanks de netelige situatie. We doen net of we vakantie hebben zegt ze aanvankelijk. Ze regelt veel maar doet ook dingen die Felix liever niet had geweten.


Helaas wordt het langzamerhand allemaal wat minder 'vakantie-achtig'. Hoe meer maanden verstrijken en hoe kouder het wordt, hoe vervelender het wonen in het busje is. Felix verlangt steeds meer naar een huis met een wc en douche en een echt bed. Bovendien moet hij constant op zijn hoede zijn, zodat niemand erachter komt dat ze ZVWOVP zijn. Hij logeert graag en vaak bij Dylan en is blij dat daar voldoende te eten is maar hij moet elke keer wat verzinnen waarom Dylan niet bij hem kan komen.
En dan is er ineens die grote kans om mee te doen aan een spelprogramma op tv waarmee je een mooi bedrag kunt winnen... Als dat toch eens zou kunnen!


De agente heeft het verhaal aangehoord en zegt dat er iets moet gebeuren, Felix vreest het ergste, moet hij nu toch naar een pleeggezin? Maar alles zal heel anders lopen dan Felix verwacht...


Het is een mooi verhaal. Vooral Felix en zijn houding naar zijn moeder toe ontroert je. Hij blijft haar door dik en dun trouw, totdat...


ISBN 9789047710806 | Hardcover | 302 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | april 2019
Vertaald door Lydia Meeder en Barbara Zuurbier | Leeftijd 12+

© Dettie, 10 januari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER