jeugd 10-12 jaar

Susin Nielsen

https://susinnielsen.com

 

Iets heel bijzonders
Susin Nielsen


Susan Nielsen presenteert ons het verhaal over Wilbur, een veertienjarige jongen van één meter en achtentachtig centimeter met een buikje en ogen die een beetje uitpuilen. Dit is tenminste hoe hij zichzelf beschrijft. Veel zelfvertrouwen heeft hij niet en tot overmaat van ramp huilt hij snel.
Natuurlijk is er op school iemand die Wilbur (de ik-verteller) op al deze punten aanspreekt. Tyler Kertz heet hij, de stoere bink van de klas. Als het even kan zet deze Tyler Wilbur flink voor schut.


Als Wilbur naar de middenschool gaat hoopt hij van Tyler af te zijn, maar nee Tyler is er ook weer en heeft er nog steeds plezier in om 'Wattie' Wilbur met zijn aan- en opmerkingen te treiteren. Tot overmaat van ramp heeft Wilbers beste vriend Alex een relatie met Fabrizio gekregen en heeft daardoor minder tijd voor Wilbur. Gelukkig is Sal er, de oude buurman die Wilbur met raad en daad terzijde staat. Bij hem kan Wilbur alles wat hem dwarszit kwijt en de lieve man pept de jongen steeds weer op. Ze zijn ondanks het enorme leeftijdsverschil, dikke vrienden.


Diezelfde middenschool bezorgt Wilbur ook heel veel afleiding. Helemaal als er een groep Franse leerlingen komen die meedoen aan een uitwisselingsprogramma. Ene Charlie zal in die tijd bij Wilbur en zijn moeders Mam en Map (de Mampa's) komen logeren. Tot Wilburs schrik is Charlie een meisje, en wat voor meisje, hij valt als een blok voor Charlotte zoals ze echt heet. De Mampa's zijn ook heel erg gecharmeerd van Charlie en kletsen honderduit met haar. Ook Sal is weg van het meisje en zij van hem.


De gevoelige Wilbur is slecht in zijn gevoelens verbergen en vanzelfsprekend ziet Tyler hoe verliefd Wilbur is... daar moet hij natuurlijk wat aan doen, want hij is DE boy natuurlijk...
Tijdens het afscheid van de Franse groep heeft Wilburg iets prachtigs bedacht voor Charlie, maar natuurlijk moet Tyler alles weer kapotmaken.


Wilbur besluit daarop never nooit naar Parijs te gaan om zoals het uitwisselingsprogramma bedoeld is, bij Charlie te logeren. Hij is letterlijk ziek van alles. Maar dan besluiten Alex, Fabrizio en tachtiger Sal in te grijpen en Wilbur eens flink onder handen te nemen, als een echt Queer Eye team... Zal het helpen?


Susin Nielsen heeft een prachtig verhaal neergezet. Ze toont Wilbur in al zijn kwetsbaarheid waardoor hij een jongen wordt die je in je hart sluit. Zijn twijfels, moed, bescheidenheid en lef zijn heel aansprekend weergegeven. Zijn onzekere pubergedrag is iets wat je met een glimlach leest.
Ook de lieve, wijze, grappige oude Sal is een personage die je niet snel zal vergeten.
Kortom, een heerlijk boek dat je een lach en een traan zal bezorgen.


ISBN 9789047713265 | Hardcover met stofomslag | 300 pagina's | NUR 283 | Lemniscaat | 18 november 2021
Oorspronkelijke titel Tremendous Things, vertaald door Lydia Meeder | leeftijd 12+

© Dettie, 10 december 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Adres onbekend
Susin Nielsen


Felix (12) zit op het politiebureau, zijn moeder ook. Ze hebben niets gedaan, maar toch zitten ze er, hoe bizar is dat? Eigenlijk is het voor Felix toch wel een bevrijding dat hij eindelijk zijn verhaal kan doen. Hij vertelt agent Lee alles. Ze weten nu toch al dat hij ZVWOVP is (zonder vaste woon- of verblijfplaats) is. En dát was nou net precies wat niemand mocht weten, want dan zou de kinderbescherming hem weghalen bij zijn moeder... Het verhaal dat Felix aan de agente vertelt is schrijnend maar ook liefdevol.


Anita, Felix'moeder, is door allerlei omstandigheden haar huis en haar baan kwijtgeraakt.  Uiteindelijk hebben ze niets anders meer dan een oud kampeerbusje, een gele Westfalia Vanagon Syncro, bouwjaar 1987 dat een ex-vriend van Anita achter heeft gelaten. Ze zullen daar gedurende de zomermaanden tijdelijk in gaan wonen totdat zijn moeder weer een baan heeft. Het wordt de ultieme zomervakantie roept zijn moeder.
Maar het lukt Anita niet om werk te vinden, ze heeft een te grote 'bek'.


Ondertussen begint school weer en Felix is enorm blij dat hij is aangenomen op Blenheim, de school waar hij heel graag naartoe wilde. Anita heeft hem erin gebluft.
Daar ontmoet hij zijn oude vriend Dylan en het is net alsof ze elkaar gisteren nog gesproken hebben, de vriendschap gaat gewoon weer door. Tot grote vreugde van Felix blijkt Dylan ook het Franse onderdompelingsprogramma te volgen.


Tot zover is er niets aan de hand. Felix gaat naar school, Anita zoekt werk. Anita bespreekt alles met Felix en zij probeert de moed erin te houden, ondanks de netelige situatie. We doen net of we vakantie hebben zegt ze aanvankelijk. Ze regelt veel maar doet ook dingen die Felix liever niet had geweten.


Helaas wordt het langzamerhand allemaal wat minder 'vakantie-achtig'. Hoe meer maanden verstrijken en hoe kouder het wordt, hoe vervelender het wonen in het busje is. Felix verlangt steeds meer naar een huis met een wc en douche en een echt bed. Bovendien moet hij constant op zijn hoede zijn, zodat niemand erachter komt dat ze ZVWOVP zijn. Hij logeert graag en vaak bij Dylan en is blij dat daar voldoende te eten is maar hij moet elke keer wat verzinnen waarom Dylan niet bij hem kan komen.
En dan is er ineens die grote kans om mee te doen aan een spelprogramma op tv waarmee je een mooi bedrag kunt winnen... Als dat toch eens zou kunnen!


De agente heeft het verhaal aangehoord en zegt dat er iets moet gebeuren, Felix vreest het ergste, moet hij nu toch naar een pleeggezin? Maar alles zal heel anders lopen dan Felix verwacht...


Het is een mooi verhaal. Vooral Felix en zijn houding naar zijn moeder toe ontroert je. Hij blijft haar door dik en dun trouw, totdat...


ISBN 9789047710806 | Hardcover | 302 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | april 2019
Vertaald door Lydia Meeder en Barbara Zuurbier | Leeftijd 12+

© Dettie, 10 januari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER