jeugd 6-9 jaar

Kelly van Kempen

Het boek der veranderingen
De sterrensteen deel 1
Kelly van Kempen


Elfies moeder is anders dan andere moeders. Ze is heldervoelend, helderhorend, en helderziend en heeft een spirituele praktijk met de naam Sterrensteen waar Elfies haar vader ook aan meewerkt, want hij kweekt geneeskrachtige kruiden.


Elfie zelf is er niet blij mee. Ze wordt gepest op school, haar klasgenoten gniffelen achter haar rug. Ze vindt dat ze zelf wel normaal is, ze wil gewoon journalist wil worden. Daarom draagt ze een bril om er slimmer uit te zien. ‘Je lijkt wel een strenge schooljuf’ zegt haar vader. Ze kijkt goed om zich heen om nieuws te vergaren voor haar blog, en zo komt het dat ze allang weet wie de nieuwe overburen zijn: een gezin met een jongen en een hond. Haar ouders willen hen meteen uitnodigen om te komen eten, gauw biedt Elfie aan hen te gaan vragen. Zij wil helemaal niet dat die mensen komen en zien wat voor ouders ze heeft.


Gelukkig heeft mevrouw Wijnhoven ook helemaal geen interesse in de overburen, en haar man ook niet. Maar helaas: de zoon, Mats is nieuwsgierig. Elfie heeft niet meteen door dat hij oprecht geïnteresseerd is, dus ze is helemaal niet aardig tegen hem als hij komt.
Als het avontuur eenmaal op stoom komt is ze toch wel erg blij met zijn hulp. Want het wordt allemaal wel erg spannend, en er zijn een aantal raadsels die ze anders misschien niet had kunnen oplossen.


Het begint allemaal met een vreemdeling die ze aantreft bij de Sterrensteen. Een oude man die haar een boek in de handen stopt.


'Ik heb geen tijd meer,’ zei hij. ‘en ik herken een tijgertje als ik er een zie.’


Boven de prettig korte hoofdstukken staan steeds de aantekeningen die Elfie maakt. Ze werkt tenslotte aan haar blog. En de lezer kan zo goed bijhouden hoe het avontuur zich ontwikkelt.


De twee kinderen gaan op zoek naar de geheimen van het boek. Maar er zijn kapers op de kust, en Elfie is er nog niet 100% zeker van dat Mats te vertrouwen is. Ze spioneren, ze bezoeken een museum en worden gevangen genomen…


Als de Sterrensteen een serie wordt, is de aanzet heel goed. Elfie zal zich dan verder kunnen ontwikkelen, ze leert nu al zichzelf te accepteren. Er speelt van alles: thuis waar Elfies moeder alle feesten viert die er waar ter wereld ook gevierd worden, hetgeen soms leidt tot komische situaties, en in het dorp – een krekelplaag, een nieuw hotel, er zijn vreemdelingen.


‘Zo, zo, zei de man langzaam en hij schoof zijn zonnebril over zijn gemillimeterde haren. Hij keek Elfie en Mats aandachtig aan. ‘Ik zie het al. Hier wordt wat uitgespookt!’
‘Hoezo?’ vroeg Elfie luid.
De man haalde zijn schouders op. ‘Omdat jullie er uitzien alsof jullie een spook hebben gezien!’ Toen bulderde hij van het lachen.’


ISBN 9789463850315 | Hardcover | 256 pagina's | Uitgeverij Billy Bones | augustus 2020
Illustraties van Flavia Sorrentino |Leeftijd vanaf 9 jaar

© Marjo, 21 augustus 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER