jeugd 6-9 jaar

Brian Wildsmith

altFantastische Fabels
Brian Wildsmith


In dit boek worden vijf bekende fabels  verteld van Jean de la Fontaine, heel mooi bewerkt door Brian Wildsmith.
Een fabel is een verhaal over dieren die menselijke karaktereigenschappen toebedeeld krijgen. Meestal niet de meest prettige eigenschappen. Of het gaat om een goede eigenschap versus een minder aardige. Zoals bijvoorbeeld in de eerste fabel, die over de haas en de schildpad. Die twee gaan een wedstrijd aan: wie het eerst op een bepaald punt is. Natuurlijk denkt de haas dat er geen twijfel mogelijk is: hij zal winnen. Die slome schildpad komt immers nergens…
Maar we weten dat volharding het wint van domme eigenwaan.
De andere fabels zijn die van de rijkaard en de schoenmaker, over geluk dat je eerder zonder geld bereikt, dan met bergen goudstukken. Een fabel over de wind en de zon, waar warmte brute kracht verslaat. De vierde is ook een bekende, over de molenaar die met zijn zoon naar de markt trekt om zijn ezel te verkopen en zich onderweg te veel gelegen laat liggen aan de commentaren van degenen die ze tegenkomen. Luister naar je eigen verstand, en niet naar dat van anderen, is de boodschap.
De laatste gaat over vriendschap: de leeuw leert zijn ware vriend kennen, als hij verstrikt raakt in een groot net. Ieder verhaal heeft een eigen moraal: een opgeheven vingertje. Maar het is vooral een prentenboek, bedoeld voor jonge kinderen.


Een prachtig boek, dat weet je al als je de omslag ziet. Mooie, frisse kleuren, een bijna impressionistische tekening. En dat zet zich voort in het boek. Het verhaal wordt ook verteld natuurlijk, waarbij soms ook woorden groter gedrukt worden om nadruk te geven, maar het zijn de tekeningen die het doen. Zij vertellen het verhaal. Daarnaast zijn ze een plezier om naar te kijken en steeds nieuwe dingen te ontdekken. Dingen die duidelijk te maken hebben met het verhaal, maar ook extraatjes, leuke extraatjes. Een hond die misprijzend naar zijn baas ligt te kijken, of landschapjes met daar ook weer dieren in.
De eerste druk van dit boek was in 1963, maar het is duidelijk tijdloos. Aan deze recentere uitgave is te zien dat het een boek van alle tijden is. Prachtig om er met kleine kinderen naar te gaan zitten kijken, leerzaam voor de kinderen zelf als ze groter worden, een genot dus.


ISBN 9789052474274| hardcover| 158 pagina's | Baeckens |mei 2009
vertaald door Leonie Noordewind Voorlezen aan elke leeftijd; zelf lezen vanaf zes jaar.

© Marjo, 10 juni 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER