jeugd 10-12 jaar

P. G. Bell

https://www.pgbellwriter.com

https://flaviasorr.com

 

De grote breinroof
De Trein naar Onmogelijke Bestemmingen 2
P.G. Bell


Suzy verheugt zich enorm op een nieuwe treinreis. Na het avontuur in het eerste deel van deze serie was de trein nogal beschadigd, om niet te zeggen: reddeloos verloren. Maar trollen zijn een ijverig volkje en ze hebben de trein niet alleen hersteld: ze hebben ook allerlei dingen aangepast. En bij de eerste rit, is Suzy ook genodigd. Zij is immers aspirant-postbediende.


Ze neemt haar taak serieus: ze heeft het instructiehandboek voor postbedienden van de onmogelijke post expresse wel drie keer goed gelezen!
Freek, de werktuigkundige en haar grote vriend sinds het vorige avontuur, komt haar halen. Hij brengt haar ouders in diepe slaap, en weg zijn ze.


Ze bewondert de nieuwe locomotief die klaarstaat op Spoor Bijster, het spoorwegstation en ontmoet haar vrienden weer: Wilbert de postmeester en Stronk, de machinist. Allebei trollen, net als Freek. Natuurlijk is Ursel de beer er ook. Maar wat gek: zij heeft een mooie bruine vacht! Suzy kende haar alleen maar als een gele beer. Dat bleek een neveneffect te zijn van de fusiebananen die de locomotief nodig heeft als brandstof. Nu lag de trein al een maand of twee stil, dus heeft Ursel weer haar eigen kleur terug.
Suzy hoopt dat ze weer snel geel zal zijn, niet omdat ze Ursel dan mooier vindt, maar dat betekent dat de nieuwe trein weer rijdt!


Ze ontdekt dat er heel veel post bezorgd moet worden, er is dus werk aan de winkel. Maar eerst is de officiële opening waar de koning ook voor opgedoken is.
Maar voor die zijn speech kan houden is er groot tumult: een aardbeving! Paniek breekt uit, en de trollen proberen weg te komen naar de onderkant van de brug. Trollenstad is namelijk gebouwd op een brug, maar ook onder een brug, ondersteboven!
Met een lift of de trap kom je aan de andere kant.


‘Ze was maar lichtelijk verbaasd toen ze erachter kwam dat de lift zich ergens halverwege had omgedraaid, zodat ze gewoon rechtop stond toen ze naar buiten stapte, gezien vanaf het perspectief van de Onderkant.
Dat was mogelijk dankzij Onderhandelbare Zwaartekracht – een ondoorgrondelijke combinatie van trollentechnologie en magie, waardoor zwaartekracht kon worden omgebogen in de richting die de trollen het handigst vonden.’


Nauwelijks uit te leggen, al lukt het P. G. Bell wel. Maar dat is precies wat hij met dit verhaal ook doet: Hij buigt het om in de richting die hij het handigst vindt, met magische verklaringen voor wonderbaarlijke dingen en feiten. En als lezer hoef je er alleen maar van te genieten! Want het verhaal zit ook boordevol humor.


Suzy hoort per ongeluk een gesprek van iemand die snode plannen heeft. Het is niet direct gericht op Trollenstad, maar waar hij mee bezig is, dat veroorzaakt wel de aardbevingen! Het wordt weer een groots avontuur: kan Suzy de stad redden? En zal ze toch nog met de nieuwe trein kunnen reizen en al die post bezorgen?


P.G. Bell debuteerde als schrijver met de serie De trein naar onmogelijke bestemmingen. Ook na dit tweede deel willen we nog meer!


ISBN 9789048856176 | Hardcover | 400 pagina's | Uitgeverij Moon | september 2020
Illustraties van Flavia Sorrentino | Vertaald uit het Engels door Selma Soester | Leeftijd vanaf 11 jaar

© Marjo, 8 oktober 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De trein naar onmogelijke bestemmingen
P. G. Bell

Het was helemaal niet de bedoeling dat Suzy de trein zou zien, maar iets ging er mis. Zij is niet in diepe slaap zoals haar ouders, maar wordt wakker van lawaai dat van beneden komt. Nieuwsgierig als ze is gaat ze op onderzoek uit, en wat ze daar ziet… Nee, dat kan helemaal niet!


Je moet weten dat Suzy dol is op natuurkunde en het liefst bezig is met allerlei formules en natuurkundige wetten, en ze weet het zeker: het is onmogelijk dat er ineens treinrails door het huis lopen. En er komt zelfs een levensechte trein aan! Dat past helemaal niet in huis!  Maar het past niet alleen, het is nog maar het begin van de vele onmogelijke avonturen die ze mee gaat maken. Het begint met een bouwvakkerstentje:

‘Er klonk geschuifel in de tent, en toen verscheen er iets tussen de flappen van het canvas. Het was een neus, de langste, vreemdste neus die Suzy ooit had gezien. Hij was zo lang als haar onderarm en krom, met aan weerszijden twee enorme neusgaten waarin stugge grijze haren groeiden. Eronder zat een mond, zo breed als de bek van een pad en vertrokken tot een grimmige streep. Erboven zaten twee kleine gele, half samengeknepen oogjes die haar aankeken.’


Freek stelt zich voor, hij is een trol en werktuigkundige met als taak de spoorlijnen te onderhouden en nieuwe te bouwen. ‘Ga slapen en vergeet wat je gezien hebt’ zegt hij, maar zoals gezegd is Suzy nieuwsgierig. Ze pakt het staafje waar Freek mee zwaait voor zijn toverkunsten en eist uitleg. En dan komt de trein, en voor ze goed beseft wat ze doet, springt ze er op als die weer wegrijdt. Ze ontmoet Wilbert de postmeester en Stronk, de machinist. Allebei trollen. En er is een bruine beer die geel is en Ursel heet. Zij stookt het vuur op met bananen.


De trein is een posttrein, die pakjes aflevert en ophaalt van Onmogelijke Bestemmingen. En Wilbert kan wel hulp gebruiken, ook al is er danig de klad in gekomen, in de echte postbezorging (!). Suzy moet een pakje bezorgen bij vrouwe Crepuscula, in de Obsidianen Toren. Maar dan begint het pakje tegen haar te praten…


Wow, wat een heerlijk fantasyverhaal! Natuurlijk met de strijd tussen goed en kwaad, al zit dat heel anders dan je zou verwachten. Bijzondere wezens: trollen en tovenaars, levende stenen beelden, en daar tussen in een jongedame die niet zo bang is aangelegd en die voor een moeilijke keuze komt te staan.


Suzy leert dat er behalve fysica ook fuzzica bestaat. Of…bestaat het eigenlijk wel? Hoe kan een trein zomaar een bocht omhoog nemen? Hoe kan een leven wezen zich in een sneeuwbol bevinden?
Dit zijn maar een paar voorbeelden. Het is een knotsgek verhaal dat toch – binnen de grenzen van fantasy – heel geloofwaardig overkomt. De dialogen sprankelen, naast avontuur is er volop humor. Er zijn wel veel personages, maar als je mee gaat in de flow, is dat geen probleem.


Er worden meer boeken aangekondigd - er zijn ook nog een heleboel Onmogelijke Bestemmingen - maar ik ben vooral benieuwd wat er nog meer in dat hoofd van de schrijver zit.
Dit is het debuut van de schrijver P. G. Bell, die met zijn gezin in Wales woont, waar hij opgroeide met Griekse mythologie, spookverhalen en Doctor Who. Schrijver worden was zijn droom, en dit is dus geen Onmogelijke Bestemming gebleken!


ISBN 9789048842742 | Hardcover | 384 pagina's | Moon | september 2018 | Vanaf 10 jaar.
Vertaald uit het Engels door Selma Soester

© Marjo, 15 november 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER