jeugd 10-12 jaar

New Scientist

https://newscientist.nl

 

hspace="15"Young Scientist vakantieboek
Winter 2017
New Scientist


Sinds afgelopen mei is in het populairwetenschappelijk tijdschrift New Scientist een nieuwe rubriek te vinden. Met de kinderrubriek Young Scientist wil het magazine jonge lezers enthousiasmeren voor de wetenschap. Afgelopen zomer werd de rubriek aangevuld met een zomerboek en nu is er ook een winterboek verschenen. Jonge wetenschappers maar ook kinderen die gewoonweg dol op puzzels en raadsels zijn, zullen uren met dit leuke vakantieboek zoet zijn.


Het boek is geschikt voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Het is opgedeeld in de volgende tien winterse thema’s: winter, sneeuw, ijs, kou, ijsberen, pinguïns, zeehonden, skiën en snowboarden, schaatsen en tot slot sleeën. In elke categorie wisselen puzzels en boeiende wetenschappelijke artikelen elkaar af. Zo begint het boek met twee punt-naar-puntpuzzels. Normaal trek je een streepje van 1 naar 2, naar 3 etc. Dit keer is het anders. Dit winterboek is immers speciaal voor echte bollebozen gemaakt! De getallen in de eerste puzzel zijn priemgetallen en die van de tweede puzzel komen uit de reeks van Fibonacci. Er wordt duidelijk uitgelegd wat priemgetallen zijn en hoe de reeks van Fibonacci in elkaar zit, waarna kinderen het zojuist geleerde meteen in praktijk kunnen brengen. Natuurlijk ontstaan er uiteindelijk twee winterse afbeeldingen.


De eerste twee puzzels worden opgevolgd door een informatief gedeelte over winter. Wat is winter precies? Erg boeiend is het stukje over het Noorse plaatsje Tromsø waar het maar liefst twee maanden per jaar donker is. De volgende puzzel is een rebus en daarna volgt een artikel over winterslaap. Vervolgens volgen tal van verschillende puzzels en boeiende teksten elkaar op waarbij meteen opvalt dat dit boek heel divers is. Er zijn lettersudoku’s, doolhoven, zoek-de-verschillenplaatjes, geheime boodschappen, ontwar-de-dradenopdrachten en filippinepuzzels. De meeste puzzels komen meerdere keren in het boek terug zodat de puzzelaar ze steeds beter onder de knie kan krijgen. Ze zijn steeds aangepast aan het thema waar ze onder vallen. Achterin het boek staan de oplossingen vermeld, evenals een bijzondere prijsvraag.


Naast puzzels staat dit winterboek boordevol boeiende feiten en leuke wetenswaardigheden. Hoewel de onderwerpen uiteenlopend zijn, zorgt het overkoepelende winterse thema ervoor dat ze samen een mooi geheel vormen. Er komen bijvoorbeeld dieren die op koude plekken leven aan bod en kinderen leren hoe ze zelf aan onderzoeken kunnen bijdragen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld thuis, via de computer, meehelpen met een pinguïnonderzoek. Ook winterse buitenactiviteiten worden duidelijk beschreven. Er valt buiten in de kou heel wat plezier te beleven! De makers van het boek hebben er rekening mee gehouden dat kinderen het niet altijd prettig vinden om enorme lappen tekst te lezen. De teksten in dit boek zijn dan ook kort en overzichtelijk. Vaak zijn ze ook in blokjes tekst opgedeeld zodat kinderen een blokje per keer kunnen lezen.


Dit uitgebreide winterboek is leerzaam maar vooral ook erg leuk. Ook over de vormgeving is goed nagedacht. Het is een vrolijk boek maar niet te druk. Elk thema heeft een eigen kleur waardoor het geheel kleurig maar ook rustig is. Schoolvakanties, familiebezoekjes en lange autoritten vormen met dit boek geen enkele uitdaging meer. Ook zonder beeldschermen en spelcomputers zullen kinderen zich nu urenlang vermaken. Actief bezig zijn is toch veel beter dan passief naar een scherm staren?! De voldoening die het oplossen van de puzzels schenkt, zal veel blije gezichten opleveren. Ik hoop dat er nog veel Young Scientist vakantieboeken zullen volgen!


ISBN 9789085715856 | paperback | 100 pagina's | New Scientist | november 2016
Voor kinderen van kinderen van 8 tot 12 jaar

© Annemarie, 27 december 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER