jeugd 10-12 jaar

Marloes Kemming

De laatste tovenaar
Fabulant deel 2
Marloes Kemming


Isa heeft dus ontdekt dat die saaie oom van haar, bij wie ze in vakanties logeert, helemaal niet zo saai is als je op het eerste gezicht zou denken. Ze heeft samen met hem en de panter/kat Nobel al een groots avontuur beleefd in een magische wereld.
In een schuurtje in de tuin bij oom Arnold is namelijk een magische poort, De Bloemenpoort. Hij is zelf de opvolger van de poortwachter Gerald. Die had tot taak om iedere dag gif te spuiten op de planten van die poort om er voor te zorgen dat Resa, de duistere koningin, er niet door kan.


Maar in het eerdere avontuur hebben Isa en haar vrienden er voor gezorgd dat Resa geen kwaad meer kan: ze is nu een muis die met haar 600 volgelingen, ook muizen, in kooitjes zitten. In plaats van gif spuiten zorgt oom Arnold nu voor de muizen. Maar natuurlijk zint Resa op een manier om te ontsnappen.


‘De oude man en dat stomme kind zijn haar als dier gaan zien en hebben geen idee hoeveel ze al weet. Ze beseffen niet dat haar muizenoren al hun gesprekken in de tuin hebben gehoord. Resa weet alles van Isa’s reis deze zomer. Hoe ze in de Papieren Stad wist te ontsnappen haar Hydrea, van de Aardman en de Silvanten en de valstrik van het verzet.’


Wat ze helaas ook te weten is gekomen is dat oom Arnold met Isa en Nobel naar een andere magische poort willen reizen, in Ierland. Want Nobel wil liever geen kat blijven wat wel gaat gebeuren als hij op Aarde blijft. Die poort is zijn enige hoop om terug te kunnen naar de magische wereld.
Nu heeft oom Arnold de innerkijker gevonden, een magisch voorwerp dat verstopt was door zijn voorganger. Nu kunnen ze rekenen op de hulp van drie geleidegeesten. Behalve dat Resa hen op de hielen zit, moeten ze om de poort te kunnen openen ook nog eerst drie medaillons zien te vinden, en als ze die hebben raadsels oplossen.
Resa heeft hulp – nou ja, ze dwingt hem op een magische manier – gevonden bij de laatste tovenaar, Kyan. En die heeft als beroemd goeroe miljoenen volgers die allemaal alles voor hun held over hebben.


De race om de toegang tot de magische wereld van Liessa in het oosten is begonnen. Kunnen Isa en haar – ook oude - vrienden hun vijand de duistere koningin aan? Kunnen zij verhinderen dat ze weer de macht grijpt en de hele wereld de hare maakt?


Ook in dit tweede deel zijn er verwijzingen naar andere fantasyboeken.
Hoewel: Harry Potter, die kent de doelgroep wel. Maar de verhalen van Tolkien?


‘Kop op!’ zegt oom Arnold opgewekt. ‘Die kleine hobbits deden toch ook iets wat eerst onmogelijk leek? Nou, dat kunnen wij ook.’
‘Ja, maar zij deden dat in een bóék,’ gromt Isa.’


Net als het eerste deel een spannend avontuur vol magie, en veel humor (die geleidegeesten! Hilarisch!) en Isa is ook nu een figuur die herkenbaar blijft, zij is immers nauwelijks magisch. Toch? Wat ook fijn is is de couleur locale als ze in Ierland zijn, het land van elfen en meer magie.

ISBN 9789048870967 | Hardcover | 240 pagina's | Uitgeverij Moon | oktober 2023
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 7 december 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De duistere koningin
Fabulant deel 1
Marloes Kemming

Wat baalt de elfjarige Isa! Haar vader, onlangs getrouwd met Julia, heeft haar zomaar gedumpt! Hij gaat met Julia op huwelijksreis en ze willen haar er niet bij.


Ze is zo boos, dat ze niet erg aardig doet tegen die arme oom Arnold bij wie ze haar onderbrengen. En tot overmaat van ramp is er bij oom Arnold geen wifi!  Het is zo oneerlijk allemaal! De oude man heeft er ook niet voor gekozen op haar te moeten passen. Hij heeft een strak dagschema en het is duidelijk dat hij daar liever niet van af wijkt.


‘U hoeft mij echt niet te vermaken. Ik snap ook wel dat u zomaar met me opgescheept zit.’
Oom Arnold stamelt: ‘Opgescheept! Nee hoor kind, je bent van harte welkom. En je hoeft ook geen u te zeggen.’


Maar na een paar dagen komt ze erachter dat die saaie oom Arnold wel erg vroeg opstaat. Als ze eenmaal weet dat hij dan het schuurtje achter in de tuin ingaat, wil ze weten wat hij daar eigenlijk uit spookt! Isa wil er het fijne van weten en zet de wekker voor nog vroeger dan oom Arnold.


Wat ze ontdekt doet haar veel plezier: nu wordt het toch nog een mooie vakantie!Maar natuurlijk was het niet voor niets dat haar oom haar niets verteld had. Wat hij doet had geheim moeten blijven. Zeker had een elfjarig nieuwsgierig aagje zich er niet in moeten mengen!
Nu ligt Isa een groot avontuur te wachten. Ze komt terecht in een magische wereld, Fabulant geheten, en ontdekt dat daar iets akeligs aan de hand is.
Misschien kan zij daar verandering in brengen?


Ze heeft voorlopig weinig keus, ze kan niet terug naar de aarde, dus ze moet het wel opnemen tegen het kwaad, als ze niet zelf het slachtoffer wil worden. Gelukkig heeft ze in Fabulant al snel twee bijzondere vrienden: Nobel, een zwarte panter, en de magiër Monsi.


‘Ooit dachten jouw Aardgenoten dat hun wereld plat was. Wat we vandaag onmogelijk achten kan morgen de gewoonste zaak van de wereld zijn.’


Inderdaad: opnieuw een verhaal over een magische wereld, een strijd tussen goed en kwaad, en een jong mens dat daar in verzeild raakt. Geen moderne magie in de vorm van telefoon of computer, maar wezens met bijzondere gaven; geen les in wiskunde en latijn, maar leren vechten en vliegen. Isa verzucht:


'Alleen kleuters geloven in een magische wereld achter een kledingkast of in perron 9 3/4.'


En:


‘Kinderen die in magische werelden terechtkomen, horen toch bijzondere gaven te hebben? Die zijn toch altijd uitverkoren en speciaal? Waarom is zij dan nog steeds doodgewoon?’


Daarom is dit verhaal waarschijnlijk zo aantrekkelijk: de hoofdpersoon blijft een gewoon meisje, op de rand van de puberteit, op het punt om haar eigen keuzes in het leven te maken – maar nu worden dat wel heel aparte keuzes!Fans van Harry Potter of Alice in Wonderland zullen hier zeker van smullen. En het is dan ook een heerlijk verhaal, heel beeldend beschreven, een verhaal dat hopelijk een vervolg krijgt!


Marloes Kemming (1983) wilde als kind altijd al schrijver worden. Na een wereldreis van drie jaar kwam in 2015 haar debuutroman uit. Fabulant is haar eerste jeugdboek.


ISBN 9789048866366 | Hardcover| 224 pagina's | Uitgeverij Moon | oktober 2022
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 3 december 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER