jeugd 10-12 jaar

Marloes Kemming

Fabulant
De duistere koningin
Marloes Kemming

Wat baalt de elfjarige Isa! Haar vader, onlangs getrouwd met Julia, heeft haar zomaar gedumpt! Hij gaat met Julia op huwelijksreis en ze willen haar er niet bij.


Ze is zo boos, dat ze niet erg aardig doet tegen die arme oom Arnold bij wie ze haar onderbrengen. En tot overmaat van ramp is er bij oom Arnold geen wifi!  Het is zo oneerlijk allemaal! De oude man heeft er ook niet voor gekozen op haar te moeten passen. Hij heeft een strak dagschema en het is duidelijk dat hij daar liever niet van af wijkt.


‘U hoeft mij echt niet te vermaken. Ik snap ook wel dat u zomaar met me opgescheept zit.’
Oom Arnold stamelt: ‘Opgescheept! Nee hoor kind, je bent van harte welkom. En je hoeft ook geen u te zeggen.’


Maar na een paar dagen komt ze erachter dat die saaie oom Arnold wel erg vroeg opstaat. Als ze eenmaal weet dat hij dan het schuurtje achter in de tuin ingaat, wil ze weten wat hij daar eigenlijk uit spookt! Isa wil er het fijne van weten en zet de wekker voor nog vroeger dan oom Arnold.


Wat ze ontdekt doet haar veel plezier: nu wordt het toch nog een mooie vakantie!Maar natuurlijk was het niet voor niets dat haar oom haar niets verteld had. Wat hij doet had geheim moeten blijven. Zeker had een elfjarig nieuwsgierig aagje zich er niet in moeten mengen!
Nu ligt Isa een groot avontuur te wachten. Ze komt terecht in een magische wereld, Fabulant geheten, en ontdekt dat daar iets akeligs aan de hand is.
Misschien kan zij daar verandering in brengen?


Ze heeft voorlopig weinig keus, ze kan niet terug naar de aarde, dus ze moet het wel opnemen tegen het kwaad, als ze niet zelf het slachtoffer wil worden. Gelukkig heeft ze in Fabulant al snel twee bijzondere vrienden: Nobel, een zwarte panter, en de magiër Monsi.


‘Ooit dachten jouw Aardgenoten dat hun wereld plat was. Wat we vandaag onmogelijk achten kan morgen de gewoonste zaak van de wereld zijn.’


Inderdaad: opnieuw een verhaal over een magische wereld, een strijd tussen goed en kwaad, en een jong mens dat daar in verzeild raakt. Geen moderne magie in de vorm van telefoon of computer, maar wezens met bijzondere gaven; geen les in wiskunde en latijn, maar leren vechten en vliegen. Isa verzucht:


'Alleen kleuters geloven in een magische wereld achter een kledingkast of in perron 9 3/4.'


En:


‘Kinderen die in magische werelden terechtkomen, horen toch bijzondere gaven te hebben? Die zijn toch altijd uitverkoren en speciaal? Waarom is zij dan nog steeds doodgewoon?’


Daarom is dit verhaal waarschijnlijk zo aantrekkelijk: de hoofdpersoon blijft een gewoon meisje, op de rand van de puberteit, op het punt om haar eigen keuzes in het leven te maken – maar nu worden dat wel heel aparte keuzes!Fans van Harry Potter of Alice in Wonderland zullen hier zeker van smullen. En het is dan ook een heerlijk verhaal, heel beeldend beschreven, een verhaal dat hopelijk een vervolg krijgt!


Marloes Kemming (1983) wilde als kind altijd al schrijver worden. Na een wereldreis van drie jaar kwam in 2015 haar debuutroman uit. Fabulant is haar eerste jeugdboek.


ISBN 9789048866366 | Hardcover| 224 pagina's | Uitgeverij Moon | oktober 2022
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 3 december 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER