jeugd 10-12 jaar

Gerard Espunt

altZwerg
Gerard Espunt


Tot grote ontsteltenis van de jongens moet Loesje het bevestigen: ze gaat bij haar vader wonen in Guurlo. Die is psychiater in een inrichting voor geesteszieken.
Waarom die jongens zo schrikken? Nou, ze vormen met zijn vieren een vrij succesvolle band, Nomen geheten, en Loesje is daar de zangeres van. Hoe moeten ze verder zonder haar?
Maar het is nu eenmaal zo, en als de vakantie nadert maken ze in ieder geval plannen om eens te geen kijken is dat dorp aan de andere kant van het land.
En zo gaan de jongens, Bas, Pol, Frits en Duncan logeren bij boer Leussink en leren ze een ander meisje kennen: Aaltje. Maar er is nog iets: de vader van Frits heeft hen verteld over de steengroeve die bij Guurlo is. Heel speciaal is die, omdat het de enige vindplaats is van prehistorisch gesteente en misschien vinden de jongens er wel fossiele overblijfselen! En het is de plek waar een heel bijzondere vlinder woont, de Zilveren Maan. Ze zijn niet van plan zich te vervelend als het nog zo’n uithoek.
Maar dat ze een avontuur zouden beleven waarin ze een geheime groep wetenschappers zouden ontmoeten, als ook een groep vreemde wezens die zich Zwergen noemen, dat hadden ze nooit gedacht. Wat is dat vreemde geluid dat ze steeds horen? En wat gebeuren er vreemde dingen op de kermis in het dorp! Dat spookhuis is wel heel erg griezelig!
En waar is Loesje gebleven die volgens haar vader thuis zou zijn?
Guurlo is misschien wel beroemd om zijn vinders en steengroeve, het is er toch niet echt pluis…


'Op dat moment  klinkt er een akelige schreeuw. Het is Pol. die is opgesprongen en nu op zijn benen staat te trillen terwijl hij naar het raam wijst.
'Wat heb je, Pol?' vraagt Frits, geschrokken van de dierlijke kreet. 'Je ziet zo wit als een laken, man.'


Iets wat begint als een ‘gewoon’ verhaaltje over een stel vrienden, ontpopt zich als een spannend verhaal met fantasy- en sciencefictionelementen. Het heeft een ruime bladspiegel en er zijn veel dialogen. Ook zijn de hoofdstukken niet al te lang. Veel verwijzingen naar Pink Floyd, de muziek waar de band zeer van gecharmeerd is.
Wat het erg leuk maakt is dat het verhaal zich afspeelt in een bestaande groeve. In Winterswijk bevindt zich die, zoals de schrijver achterin het boek vertelt. Die groeve heet Ratum, er zijn aardlagen te vinden die zich ongeveer 245 miljoen jaar geleden gevormd hebben! Er is ook een museum ’Freriks’.
De rest is een erg leuk verhaal, dat jonge lezers graag zullen lezen.


ISBN 9789051162110   | paperback |199 pagina's |De Vier Windstreken  | maart 2012
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 27 januari 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER