jeugd 10-12 jaar

Giovanni Del Ponte

http://www.giovannidelponte.com

 

altHet geheim van Misty Bay
deel 1 uit de serie ‘De Onzichtbaren.’
Giovanni Del Ponte


Een nieuwe serie, voor de liefhebbers van Harry Potter.  Dat wil zeggen: magie en toverij speelt een rol. Een stel kinderen vormt de hoofdrolspelers, en zij strijden tegen het kwaad.
Verdere overeenkomsten zijn er niet. Hoeft ook helemaal niet natuurlijk.


Zestig jaar geleden was er een groep kinderen van dertien jaar oud, die een club vormden:
‘ De Onzichtbaren’. Het waren kinderen met speciale gaven, die ontdekt hadden dat er kinderen verdwenen. De ontvoerder was Angus Scrimm, die snode plannen had, waar de Onzichtbaren een stokje voor wilden steken. Zij wisten dat voor elkaar te krijgen, en leefden een rustig leventje. Tot nu.
Douglas gaat in de zomervakantie logeren hij zijn oom Ken, en krijgt nachtmerries over de vroegere Onzichtbaren. Als hij ontdekt dat zijn oom een van hen was, en vrienden van zijn oom ineens overlijden, is zijn nieuwsgierigheid gewekt.
Een saaie vakantie? Daar is geen sprake meer van. Gelukkig krijgt Douglas vrienden, met wie hij op zoek kan gaan, en de gevaren die op zijn pad komen kan trotseren. Dat zijn Peter - een echte nerd, hij praat bijna wetenschappelijk! – en Crystal, de kleindochter van een van de oude bendeleden.
Haar oma, die in haar eentje voor haar zorgt,  is een van de eerste die overlijdt, en Crystal wil absoluut niet in een weeshuis terecht komen.
Als in de loop van het verhaal een andere vriend van haar oma haar onderdak aanbiedt, neemt ze dat graag aan. De man die nieuwsgierig om de kinderen heen draait – Robert Kershaw, hij is dan ook journalist! – waarschuwt haar, maar ze doet het toch. Ze zal weldra ontdekken of Robert het misschien toch goed met haar voor had, of haar juist zelf wil lokken...
De kinderen hebben allemaal een gave: die van Peter heb ik al genoemd: hij is superslim. Douglas is een mollige jongen, die fungeert als een doorgeefluik (poort) tussen twee werelden. Hij beseft dat zelf niet. Crystal is telepathisch, ze kan veel meer dan simpel iemands gedachten lezen.


Het is deel 1 uit de serie ‘de Onzichtbaren.’
Ik weet niet of er in volgende delen meer verteld zal worden over de strijd tegen Angus Scrimm; over wat precies gebeurd is zestig jaar geleden. Over de inhoud van het verdwenen boek Malartium.
Dat wordt hier niet verteld. Het geheim van de verdwenen kinderen, het mysterie waar Robert Kershaw naar op zoek is, is nog niet af. Dat is natuurlijk een lokkertje om verder te lezen!
In dit eerste deel maken we kennis met de drie kinderen, die vast nog meer avonturen zullen beleven! Het is een spannend en lekker leesbaar verhaal, dat door de omlijsting van een blijkbaar alles bepalende ‘ speler’ alleen maar intrigerender wordt.


ISBN 9789078345688 | hardcover | 243 pagina's | Baeckens| november 2011
Leeftijd vanaf 12 jaar

© Marjo 12 april 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe heks van Dark Falls
deel 2 uit de serie ‘De Onzichtbaren.’
Giovanni  Del Ponte


Na de avonturen in Misty Bay is Douglas weer met zijn vader naar huis gegaan, en  omdat dat ‘thuis’ steeds ergens anders is vanwege het werk van zijn vader, heeft hij nog geen nieuwe vrienden. Als hij bericht krijgt van Crystal, die blij is dat ze bij Douglas’ oom en tante woont, is hij flink jaloers. Ze vraagt hem om in de paasvakantie naar Dark Falls te komen, waar tante Hetties familie al jaren een oude berghut heeft. Natuurlijk is ze ook weer een geheim op het spoor. In het jaar 1700 blijkt er een heks gewoond te hebben, en in die tijd verdwenen er jonge meisjes. Nog steeds gebeuren er geheimzinnige dingen, die iets te maken hebben met een reusachtig dier  en een roedel honden.
De tegenstander van de heks, Algernon Finch, heeft zijn zoon verloren in de strijd, ontdekt Crystal, die onderzoek aan het doen is. De ‘onzichtbaren’ zijn nodig, vooral Douglas die als ‘poort’ naar het verleden fungeert.
Als zijn vader zegt dat het misschien wel een goed idee is om naar een internaat te gaan, vertrekt Douglas nog voor het vakantie is. Een kostschool, dat nooit! Aangekomen in Dark Falls is Peter daar ook. En blijkt Crystal verdwenen.
Terwijl de jongens tegen de zin van oom en tante in toch op zoek gaan naar Crystal, die geheime boodschappen voor hen heeft achtergelaten, blijkt het leven in Dark Falls gevaarlijk. Ieder feit dat ze ontdekken, leidt tot meer akelige geheimen. Hoe moeten ze hier uit komen? En: waar is Crystal toch?
Waarom speelt ze spelletjes met hen?
Het draait niet alleen om de heks, maar ook om een oud dagboek. Dat is dan wel weer vreemd, maar misschien ligt het aan het feit dat hij een poort is: Douglas kan die oude tekst gewoon lezen.
Peter is ook hier de slimmerik, die vragen weet te beantwoorden. Maar waarom heeft hij eigenlijk een kurk aan een touwtje in zijn zak?
Als ook de jongens verdwijnen, wordt hun ouders gevraagd te komen. Douglas’vader  moet onder ogen zien hoe het steeds weer verhuizen een probleem is voor zijn zoon. Peters ouders daarentegen krijgen een volledige opvoedingscursus.


‘Mijn zoon moet mij respecteren en gehoorzamen omdat ik zijn vader ben,’ zei meneer Peaky. ’Peter zou het niet in zijn hoofd halen om in mijn bijzijn zijn stem te verheffen.’
‘Volgens mij durft Peter niet eens tegen u te spreken.’
‘Ik denk niet dat ik een stomme heb opgevoed.’
‘Nee, maar als je met iemand een gesprek wil voeren, mag de andere ook niet doof zijn.’


In deel twee van ‘de onzichtbaren’ komen we Angus Scrimm, de tegenstander uit het eerste deel niet tegen. In dit verhaal is het kwaad wat minder magisch, het is juist realistischer, maar natuurlijk blijft het een verhaal uit het verleden dat in het heden tot leven komt. En dat levert een lekker spannend verhaal op, met angstaanjagende scenes.


ISBN 9789078345718 | hardcover| | 226 pagina's | Baeckens | maart 2012
Leeftijd  vanaf 12 jaar
Vertaald uit het Italiaans door Piuma Translations

© Marjo, 27 mei 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altHet kasteel van Doom Rock
Deel 3 uit de serie 'De Onzichtbaren'
Giovanni Del Ponte


Opnieuw stel ik jullie de drie leden voor van de club die ze zelf ‘de onzichtbaren’ hebben genoemd: Crystal is het meisje dat gedachten kan lezen en alles durft; Peter is erg intelligent en snapt snel wat er aan de hand is. En Douglas, die omdat hij een beetje te dik is vaak het mikpunt van pesterijen is, heeft die gave die er voor zorgt dat ze in avonturen verzeild raken: hij fungeert als ‘poort’ naar een andere wereld of tijd.
Douglas heeft in dit nieuwe avontuur de hoofdrol. Omdat zijn vader steeds moet verhuizen, gaat Douglas na de vakantie naar een kostschool: Doom Rock.
Hij heeft zich vast voorgenomen om zich positief op te stellen. Maar het begint niet goed. Het praatje  van de rector klinkt niet echt veelbelovend:


‘Het is mijn grootste wens dat onze jongeren hier vertrekken met een geestelijke bagage en een karakter, die hen in staat stellen om de finish van de toekomstige samenleving te halen!’


Dat betekent dat Douglas op dieet moet.
Dat is de eerste tegenvaller. De tweede is dat er een selectie-examen blijkt te zijn. Daar stond niets van op internet! denkt Douglas, en hij snapt al snel waarom! Het is nauwelijks te doen! Vals spelen en je ellebogen gebruiken is in die maatschappij heel normaal, ontdekt hij.
Als hij naar Professor Ellis gaat, naar wiens lessen hij uitkijkt, omdat hij een genie is in natuurwetenschappen, gebeuren er vreemde dingen. Een man in een monnikachtige pij en zonder gelaat zegt:


‘Ben je klaar om je lot te ontmoeten, Douglas Macleod?’


De toon is meteen gezet! Dit nieuwe avontuur wordt weer smullen! Er komen nieuwe personages voorbij: Nadia Flax, de nieuwbakken psychologe en het meisje Magica, die graag bij de club wil als ze hoort dat die bestaat.
Zijn medeleerlingen maken het leven een hel, terwijl de vreemde gebeurtenissen te maken blijken te hebben met een akelig voorval op Doom Rock en Douglas slaagt er maar niet in om contact te malen met Peter en Crystal.
Intussen wordt het steeds gevaarlijker voor hem.


Giovanni Del Ponte kan zich best meten met Joanne Rowling: karakters worden ook hier uitgediept en de avonturen van deze kinderen zijn bloedstollend spannend. Del Pontes fantasie lijkt grenzeloos, en dat leidt tot verrassende wendingen. Humor, spanning, vlotte dialogen, alles zit erin. Je legt dit boek echt niet weg als je eenmaal begonnen bent: je moet en zal weten hoe het verder gaat: zullen Peter en Crystal op tijd komen?
Een verslavende serie! Want wàt zullen de kinderen de volgende keer weer meemaken?


ISBN 9789078345763  | Hardcover | 238 pagina's | Baeckens | juni 2012
Vertaald uit het Italiaans door Piuma Translations
Leeftijd vanaf 12 jaar

© Marjo, 21 augustus 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

alt

Het Gaia-mysterie
Deel 4 uit de serie 'De Onzichtbaren'
Giovanni Del Ponte

Giovanni Del Ponte zet deze keer hoog in. Zijn protagonisten mogen een poging wagen de wereld te redden. Gaia is immers de naam van de aardbol waarop wij ons bevinden. In het vorige boek hebben Douglas en Crystal afgesproken om samen hulp te gaan zoeken. Ze willen beter leren omgaan met hun talenten. Weten we het nog? Crystal is telepathisch en Douglas  is een ‘poort’. Hij  kan contact leggen met andere werelden, en het verleden. 

Ook hun vriend Peter is er bij als ze een bijeenkomst bijwonen van de psycholoog  Doctor Frank Claremont. Hij is er van overtuigd dat er steeds meer kinderen zijn die speciale gaven hebben. Hij wil hen uitnodigen om onderzoek te doen, maar ook hen helpen hun gaven in goede banen te leiden.

De bijeenkomst is zeer succesvol: er worden wat experimenten gedaan, ‘gewoon’  gedachtelezen met behulp van kaarten en briefjes. Tot Douglas op het podium wordt genodigd waar het meisje Pumpkin al zit. Deze combinatie lijkt uit te lopen op een drama:  terwijl Douglas angstaanjagende beelden ziet uit de nabije toekomst, begint het meisje steeds harder en roepen om hulp. De aanwezigen zijn verbijsterd, maar Crystal weet al dat zij de stem is geworden van iemand, iets anders. ‘Nemo’, zegt Pumpkin. En: ‘machines vernielen het woud’ ‘Houd ze tegen!’’De waterval van Lipa’. ‘de ketting, de ketting…er zit een zwakke schakel in de ketting!’.

Omdat haar kreten aanhouden en Douglas buiten bewustzijn raakt, breekt er paniek uit. Als de jongen bij komt, ligt hij in het ziekenhuis. Zijn vrienden zijn er natuurlijk, en Frank, die wel wil weten wat er precies gebeurd is. 
Maar er zijn er meer die dat willen weten: er blijken diverse mensen geïnteresseerd, en die hebben niet allemaal even goede bedoelingen. Zij proberen Pumpkin te ontvoeren! Maar natuurlijk weten de vrienden dat te voorkomen. Alleen raken ze nu verzeild in een avontuur dat nog groter en gevaarlijker is dat hetgeen ze al meegemaakt hebben.

Het gaat inderdaad om de aarde die bedreigd wordt: Het amazonewoud wordt gekapt door mensen die uit zijn op de olie; de woestijn in Afrika is aan het veranderen; In Alaska verandert het landschap; in de Andes worden vulkanen wakker geschud;  de Grand Canyon brokkelt af en walvissen spoelen in grote getale aan op de stranden van Nieuw-Zeeland. Het gevaar is nu vooral in het Amazonewoud.

Ze krijgen hulp van alle kanten: Frank en zijn hulpjes uit de jeugdinrichting bevinden zich in het gezelschap van Crystal, Pumpkin en Douglas, terwijl Peter op de achtergrond hulp krijgt van hackers. En van Nemo. Maar de tegenstanders zijn sterk en machtig, zij heersen als een Big Brother over alles en iedereen.  En de mensen willen niet luisteren, zij doen gewoon hun dagelijkse dingetjes. Kunnen de Onzichtbaren voorkomen dat de laatste indianenvolkeren uitgemoord worden? Kunnen zij de aarde redden?

Groots avontuur, met -  zoals we gewend zijn van Del Ponte - fantasierijke wendingen en voorvallen. Luchtballonnen en de meest ludieke computersnufjes, een universeel deuntje en een romantische openbaring, het was weer smullen… 

ISBN 9789078345800 | hardcover| 434 pagina’s |Baeckens |maart 2013
Leeftijd vanaf 12 jaar

© Marjo, 25 mei  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER