jeugd 10-12 jaar

Milan Hofmans

http://www.milanhofmans.com

 

Droziers erfenis
Milan Hofmans


Madhu kennen we nog van Project M, het eerste boek over deze bijzondere twaalfjarige jongen die een ‘zeldzaam probleemoplossend vermogen, een speciaal zintuig’ heeft.
Als zijn oom Ranga, bij wie hij woont, door een oude vriend gevraagd wordt om naar Mone-Daun te komen, vraagt Madhu of hij niet vast mag gaan, hij heeft toch nog vakantie. De oude vriend is Firi Andama, een handelaar in van alles en nog wat. Een van zijn vrachtwagens is overvallen door een heel vreemde overvaller in een rode overall. Hij zei sorry, maar hij moest de wagen overvallen, en wat kon hij het beste meenemen?
Tja, en wat hij meenam was de roze diamant die besteld was voor de aanstaande van een wat louche nachtclub- en casino-eigenaar. Deze man wil absoluut de steen terug, op 30 januari moet zijn bruid ‘het ochtendgloren van de liefde’ krijgen, anders trouwt ze niet met hem.
De vreemde overval op de vrachtwagen krijgt nog vreemdere vervolgen, en Madhu ontdekt het verband ertussen. En dan snappen we meteen ook waarom we die cursieve hoofdstukken tussendoor voorgeschoteld krijgen. In de zestiende eeuw is er van alles gebeurd wat nu zijn beslag krijgt.
Verder verklap ik niets, want zelf ontdekken is veel leuker.


Milan Hofmans bewijst nog maar een keer dat hij ontzettend knappe verhalen kan verzinnen, die hij dan ook nog op een geloofwaardige manier voorschotelt. Het is goed geschreven, met een knappe opbouw.
Madhu is een bijzondere jongen, maar tegelijk ook heel normaal. Al moet ik zeggen dat hij wel intelligenter is dan de gemiddelde twaalfjarige. De personen waar hij mee te maken krijgt zijn ook niet bepaald gewoon: een man met laagtevrees, de drieling die de nachtclubeigenaar onvoorwaardelijk dient, de groep illusionisten, allemaal dragen ze hun steentje bij. En daar tussen houdt onze Madhu zich op en top staande!
Het geheel is een toch realistisch verhaal met een lichte surrealistische ondertoon, met een vleugje thriller, een of twee mespuntjes magie, en een scheut humor. Voeg daarbij het verhaal dat zich in de Middeleeuwen afspeelt, over de aloude zoektocht naar het levenselixir, met wat filosofische kanttekeningen, nou... dat is een aanrader voor iedere jonge lezer! Al geniet de oudere er net zo goed van, want het verhaal over goed en kwaad, over de zoektocht naar het eeuwige leven, zeg nou zelf: wie spreekt dat niet aan?

Met kaart, en illustraties die lijken op foto’s, misschien wel bewerkte foto’s zijn.


ISBN 9789044814071 | Hardcover| 265 pagina's | Clavis Uitgeverij | september 2010
Leeftijd: 12+

© Marjo 14 februari 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

jeugd 10Project M


Ondertitel: een avontuur van Madhu Mahavir.
Ranga Hahavir is in zijn land een beroemde geneesheer "een geniale medische detective", en hij ontdekt dat zijn elfjarige neefje Madhu talenten heeft die hem goed kunnen helpen bij het stellen van diagnoses. Niet alle ziekteverschijnselen zijn makkelijk te duiden, en Madhu heeft "een zeldzaam probleemoplossend vermogen, een speciaal zintuig".
Als ene mevrouw Shiverling aan de andere kant van de wereld hun hulp inroept, reizen de twee naar Fontelmiro. Daar ontdekken ze al snel dat de familie Shiverling niet erg geliefd is. Ze blijven weg van 'de andere kant van de heuvel', waar onverklaarbaar lawaai is 's nachts en waar rare dingen gebeuren.
Als Madhu en zijn oom op het landgoed aankomen, worden ze door mevrouw Shiverling meteen naar haar vader gebracht, die de patiënt is en wiens gezondheid hard achterloopt. In het huis wonen nog de assistent Talodon, de huishoudster, mevrouw Hilmantel en de vreemde hond Helix. Project M is een experiment waar de professor mee bezig was, toen hij ziek werd. Maar daar hoeven ze niets over te weten, zegt mevrouw Shiverling... Dat prikkelt natuurlijk de nieuwsgierigheid en Madhu geraakt in een hachelijk avontuur onder de heuvel, waar hij dingen ziet, waar hij nooit over had durven fantaseren. Zal hij het raadsel van de onbekende ziekte oplossen?


Een avontuur dat gezien de ondertitel nog wel zal leiden tot meer boeken over Madhu. Wat aanvankelijk alleen een spannend verhaal lijkt, wordt later een mix van fantasy en science-fiction. Al klopt het verhaal niet altijd helemaal, het is goed geschreven.
Op tijd dialogen, geen langdradige beschrijvingen, goede sfeertekening, en vooral in het tweede deel een flinke spanningsboog. De lezer zal willen weten hoe het afloopt. Daar gaat het maar om, toch?


Isbn 978 90 448 0876 6 156 pagina's | Uitgeverij Clavis | juni 2008
Vanaf 10 jaar

© Marjo, april 2009

Lees de reacties op het forum, klik HIER