jeugd 10-12 jaar

Sabine Zett

Van YouTube-ster tot influencer
Collins geheime channel: Deel 3
Sabine Zett


Collin en zijn vriend Jo-Jo zijn nog steeds druk met hun geheime YouTube kanaal. Gelukkig weet nog niemand wie zich verbergt achter het poemamasker, en kunnen ze zich nog steeds verkneukelen als hun klasgenoten het er op school over hebben. Dat is vrijwel altijd positief, ze vinden de vlogs allemaal erg leuk! Zelfs Collins grootste vijand, Willem van Rozen tot Bergh, is volger geworden!


Deze Willem vraagt Chill Mee Channel om advies als er een klassenvertegenwoordiger gekozen moet worden. Eigenlijk dacht hij dat hij dat automatisch worden zou, niemand anders zou het willen toch? Collin kan gewoonweg niet anders dan zich ook melden, no way dat die eikel de boel gaat regelen in de klas. De juf wil meteen gaan stemmen, maar ‘Nee’, roept Collin. En voor hij het weet heeft hij al voorgesteld dat er een verkiezingsstrijd moet komen. De juf vindt dat een heel goed idee!
En dan meldt Kim zich ook! Collin wil niet meteen toegeven dat hij verliefd is op Kim, maar hij vindt haar absoluut het mooiste en leukste meisje van de klas. 
Zo barst de strijd los: wie van deze drie leerlingen zal de beste campagne voeren?


Alexa, Collins irritante zusje, heeft natuurlijk commentaar als hij thuis de poster laat zien waar zijn verkiezingsprogramma op staat. De reacties zijn niet zoals hij zich dat gedacht had.


‘Mijn ouders lachen, maar ik begrijp niet waarom. Alleen oma Ellen neemt de moeite om er serieus naar te kijken. ‘Oh…wat een…interessant programma. Gaat dat tegenwoordig allemaal zo? Kunnen jullie je eisen indienen bij het lerarenteam? Ik kan me niet voorstellen dat hiervan iets overgenomen zal worden.’
Waarom moet je op school je foto ophangen?,’ vraagt mijn kleine zusje Alexa. ‘Weten ze niet hoe je er uit ziet? Bij ons op school weet iedereen wie jij bent. Want je haalt me best vaak op. Of ben je niet zo vaak op school?’


Zoals gezegd vraagt Willem advies aan CMC... is dat even een goede grap! Want natuurlijk zal Collin de beste ideeën zelf gebruiken en probeert hij Willem een loer te draaien.
Maar: wat gaat Kim doen?


Het verhaal zit goed in elkaar, en is spannend. Natuurlijk plaatst Collin weer grappige filmpjes op zijn channel. Er zit veel humor in, niet alleen in de tekst, maar ook in de pentekeningetjes die op iedere pagina de tekst volledig aanvullen. Sabine Zett speelt met lettertypes, waardoor het een echt hip boek is geworden. Wie de eerdere delen kent, weet dit natuurlijk al.
Collin met zijn fantasierijke plannetjes en Jo-Jo die hem dan probeert af te remmen zijn leuke typetjes, herkenbaar ook voor jonge lezers. Met lekker veel spanning en actie voor de jongens, en een dosis romantiek voor de meisjes – of andersom! – is dit weer een prima boek om kinderen aan het lezen te krijgen en te houden.


De Duitse schrijfster Sabine Zett (1967) is journalist en kinderboekenschrijver. Van haar hand is ook de serie over Hugo, eveneens een graphic novel serie over een brugklasser.


ISBN 9789025114534 | hardcover | 192 pagina's | Uitgeverij Holland | november 2019
Leeftijd vanaf 9 jaar.

© Marjo, 30 maart 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Van YouTube-ster tot rapper
Collins geheime channel: Deel 2
Sabine Zett

Wie in het eerste deel kennis heeft gemaakt met de dertienjarige Collin, een onzekere, maar sympathieke puber, wil vast wel weten hoe het verder gaat met hem. Heeft hij zijn vlog nog, dat geheime project dat hij met hulp van zijn vriend heeft opgezet?


Dat mag ik wel verklappen: jawel: hij heeft zelfs al 1000 volgers, waaronder ook zijn grootste vijand, de popie-jopie Willem. En Kim, zijn beoogde vriendin. Hoewel het meisje zich er waarschijnlijk helemaal niet van bewust is, draait alles om Kim, het knapste meisje van de klas. Collin snapt maar niet waarom zij omgaat met die Willem. Ze ziet toch ook wel dat dat maar een saaie knul is, met zijn hoge punten en vele geld?  Collin vindt zichzelf een coole, grappige gast. Dat moet Kim toch ook zo zien?


Het zit hem dan ook een beetje dwars dat hij niet kan verklappen wie er achter het CMC-kanaal op Youtube zit. Hij verstopt zich achter een poemamasker, te bang dat ze hem uit zullen lachen als ze weten wie hij is. Zijn vriend, Jo-Jo (=Jonathan) is technisch heel goed, hij is degene die filmt, en ook de stem van Collin vervormt.


Het verhaal begint met de muziekles. Jace, de leraar verzint volgens Collin steeds van die stomme dingen. Ook nu weer:


‘Aanstaande zaterdag wordt deze school bezocht door een aantal belangrijke mensen van de gemeente. Ik ben gevraagd om de muzikale omlijsting te verzorgen in de vorm van een klein klassiek concert. Het is wel erg kort dag. Wie bereid is zich hiervoor in te zetten, krijgt daar uiteraard een mooi cijfer voor. Zijn er vrijwilligers die een instrument bespelen?’


Iedereen praat meteen door elkaar, allerlei ideeën worden de klas in gegooid. Collin heeft ook meteen van alles in zijn hoofd. Maar een klassiek ensemble, zoals de muziekleraar oppert, dat is niks. Een band! Dat ziet hij wel zitten! Maar dat mag natuurlijk niet, dus dan maar niet. Laat die stomme Willem maar iets doen. Die kan wel een klein orkestje vormen zegt hij, en dan mogen de meisjes op de pauken slaan.
Wat! Collin is geschokt! Kim meedoen met Willem? Daar komt niets van in. En als hij hoort dat Kim en haar vriendinnen liever willen zingen, nou, dat verandert alles, daar kan hij toch rekening mee houden als hij met zijn band optreedt! Hij vergeet even dat hij helemaal geen band heeft en nauwelijks gitaar kan spelen.
Maar hij moet kost wat kost Willem overtroeven, en Collin bedenkt van alles, want als het zaterdag is, moet hij wel iets hebben. Afgaan is geen optie!


Gelukkig is Jo-Jo er weer, om hem in het gareel te houden en met goede ideeën te komen. En oma wordt ook nog geraadpleegd. Maar zo soepeltjes loopt het allemaal niet.We zijn benieuwd wat er die zaterdag staat te gebeuren…


Net zoals het eerste deel is het een boek vol zwartwit tekeningen van Falk Holzapfel en teksten in allerlei lettertypes.
Het nieuwe avontuur van Collin zit weer boordevol met diens spontane invallen en fantasieën, en net als in het eerste deel is er die serieuze ondertoon. Zoals de titel aangeeft gaat het over rappen, maar tussen de regels door lees je ook over klassieke componisten en muziekvormen.


In een voorafje, door Collin spiekbrief genoemd, worden de personages nader voorgesteld maar ook wordt er in het kort meer over hen en over Collin zelf verteld. Zeker handig als je het eerste boek niet gelezen hebt, dat is dan ook geen vereiste (maar wel leuk natuurlijk!)
En dan gaat het wervelende avontuur van start.


De Duitse schrijfster Sabine Zett (1967) is journalist en kinderboekenschrijver. Van haar hand is ook de serie over Hugo, eveneens een graphicnovelserie over een brugklasser.


ISBN 9789025114428 | hardcover | 192 pagina's | Uitgeverij Holland | juni 2019
Vertaald uit het Duits door Emmy van Egmond | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 24 juli 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Van underdog tot YouTube-ster
Collins geheime channel: Deel 1
Sabine Zett


De 13-jarige Collin ziet met lede ogen aan hoe de meisjes – en de jongens ook! – in zijn klas veel meer aandacht hebben voor popie-jopie Willem. Toegegeven, die blinkt uit in alle vakken, hij is sportief en heeft bovendien rijke ouders, en dus dure spullen, maar hij, Collin, is toch veel interessanter?
Maar dat vindt alleen zijn vriend Jonathan – Jo-Jo – die de verstandigste is van de twee. Hij probeert Collin rustig te houden als die weer eens doordraaft. Want daar is Collin heel goed in, tot het absurde toe gaat hij te keer over iets wat nauwelijks iets te betekenen heeft. Nou ja, voor ons dan. Voor Collin is het een halszaak! En dan gaat hij maar door, pagina’s lang! Maar hij wil dan ook erg graag de aandacht winnen van Kim.


Als een domme actie verrassend goed valt bij de juf, ziet Collin heel onverwacht de kansen keren. Willem is binnenkort jarig, en geeft een feest. Collin en Jo-Jo zijn niet uitgenodigd, maar opnieuw is daar een misverstand, en ineens willen alle meisjes dat Willem hen ook uitnodigt. Het heeft iets met een vlogger en maskers te maken, en iets wat Willem helemaal niet wil, maar waarvan Collin niet snapt dat hij er zo moeilijk om doet.


Intussen bedenkt Collin dat hij ook kan gaan vloggen! Als die meiden allemaal zo enthousiast zijn om dat Miss Cherry vlog, waarom zouden ze dan ook niet kijken naar wat hij op internet gaat plaatsen?
Natuurlijk werkt het zo niet…
Hij mag in zijn handjes klappen met zijn vriend, die ook dit bizarre plan in goede banen weet te leiden.
En dat hij een hippe oma heeft, daar mag hij ook blij om zijn!


‘Stel dat ik dus zo’n dierenkop opzet, waardoor niemand mij herkent – kunnen we dan nu meteen van start?’ wil ik weten.
Mijn oma maakt een nonchalant gebaar. ‘Natuurlijk. Je blijft anoniem en je gaat een wetenschappelijk item maken – historische verbanden toelichten, over geografie en cultuur praten. Dat kunnen we als volwassenen niet genoeg stimuleren!’
‘Ja Collin, dat vind ik ook geweldig,’ zegt Jo-Jo en ik zie dat hij zijn lachen bijna niet kan inhouden.’


Want natuurlijk is Collin niet van plan een filmpje te maken zoals zijn oma denkt! Het zal haar - en jou - nog verbazen wat het resultaat tenslotte wordt!
En het feest, waar zij nu ook naar toe mogen, nadert met rasse schreden.


Het is zoals je al aan de omslag ziet, een boek in de lijn van Leven van een loser: terwijl er veel tekeningen op de pagina’s staan is ook de tekst speels van vorm. De tekst van het verhaal, dat wel een chronologisch geheel vormt, wordt in stukjes verdeeld en daardoor lijken de hoofdstukken minder lang dan ze in feite zijn.
Dat de kinderen van nu graag dit soort boeken lezen is intussen wel duidelijk, maar dan is de vraag of het verhaal daarnaast nog iets ‘fatsoenlijks’ te bieden heeft. In het verhaal dat Sabine Zett geschreven heeft is dat wel het geval. Het verhaal is zowel voor jongens als voor meisjes leuk, en herkenbaar. Het gaat in feite om een onzekere jongen die van alles bedenkt om het hart van dat ene meisje te winnen, en zich daarvoor in rare bochten wringt. Zijn vriend is zijn tegenpool, die er voor zorgt dat de boel niet uit de hand loopt. Al is het voor het verhaal wel leuker dat het bijna fout gaat.


Het is echt een verhaal van deze tijd: internet, mobieltjes, vloggers, YouTube. Giet daar een flinke dosis (flauwe) humor overheen en daar hebben we een nieuwe serie die zeker succes zal hebben!
O ja, het boek begint met het voorstellen van de personages. Altijd handig!


De Duitse schrijfster Sabine Zett (1967) is journalist en kinderboekenschrijver. Van haar hand is ook de serie over Hugo, eveneens een graphicnovelserie over een brugklasser.


ISBN 9789025114213  | hardcover | 192 pagina's | Uitgeverij Holland | september 2018 | Leeftijd vanaf 10 jaar|
Vertaald uit het Duits door Marieke Hoogland | Zwart-wit tekeningen van Falk Holzapfel

© Marjo, 9 januari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER