jeugd 10-12 jaar

Hans Sibbel

Hoe vang je een grote vis?
Hans Sibbel

Het is heel fijn als je een doel in je leven hebt, iets waar je naar streeft, een doel waar je heel veel voor over hebt. Maar weinigen zullen een droom hebben als Hans Sibbel!
Ja, een grote vis vangen, maar eentje die groter is dan je zelf bent?


Toch is dat de droom die Sibbel heeft, geen postzegels verzamelen of autootjes om in een kast te zetten, maar vissen, dat is zijn hobby.
Hij ontdekt dat het niet klaar is als je in een watertje in de buurt een grote vis vangt. Je wil steeds meer, groter dus dan die eerste grote vis van 71 centimeter. Het was een prachtkarper, en Hans had er heel wat voor over moeten hebben om hem te vangen. Maar nee, het was niet genoeg.
Terwijl je leest, leer je wat je allemaal moet doen, welke weetjes nuttig zijn en hoe je het in de praktijk aanpakt. Welk aas je het beste kunt gebruiken voor welke vis; op welk tijdstip van de dag je het meest kans hebt op een vangst.
Misschien denk je dan: saai, een boek over het vangen van vissen!
Maar dat is dus niet zo. De schrijver sleept je mee, en je wordt echt nieuwsgierig hoe hij het aanpakt.


En het leuke is natuurlijk dat je als lezer niet al die uren op de oever van een meer hoeft te staan, je leest wel hoeveel tijd het hem heeft gekost, maar je beleeft dat niet zelf.
Wij beleven wel de avonturen mee, maar hebben geen last van het ongedierte dat hij trotseert.
Nee, dat was niet als hij in Nederland viste! Hij kreeg namelijk de kans om met andere visfanaten in het buitenland te gaan vissen. Spanje, Suriname, Senegal. Zelfs Kazachstan.
Steeds met een nieuwe droom, een ander doel: daar zwemmen namelijk andere soorten vissen. De piraiba, de giant trevally, de arapaima. Daar heb je vast nog nooit van gehoord…


De avonturen van Hans Sibbel zijn op zich al voer voor fantastische verhalen, maar hij heeft het in dit boek, zijn debuut, ook nog zo op weten te schrijven dat je gaat denken dat  vissen echt leuk is!
Eh, zeker, maar het is ook duidelijk dat je er veel voor over moet hebben.
Om dit boek te lezen hoef je geen natte voeten te halen, of een ondoordringbaar oerwoud door te worstelen. Het is geschreven in een toegankelijke stijl, zonder ingewikkelde woorden (behalve de vissen dan). Wat het boek ook de moeite waard maakt zijn de mooie illustraties van Marianne Dibbel. De naam? Jawel, Hans en Marianne zijn broer en zus.


En zo kunnen dromen dus bewaarheid worden!
O ja, vergeet niet om de vissen die je vangt weer - los van de haak -  te laten zwemmen…


Hans Sibbel is cabaretier en stand-upper, bekend om zijn snelheid en grapdichtheid. Ruim vijfentwintig jaar vormde hij met Dolf Jansen het duo Lebbis en Jansen. Sinds 2000 maakt hij ook solovoorstellingen. Hij publiceerde drie boeken voor volwassenen. Hoe vang je een grote vis? is zijn eerste kinderboek.


ISBN 9789047714842 | Hardcover | 91 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | januari 2023
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 7 februari 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER