jeugd 10-12 jaar

Ida Does

Virginia
Ida Does


Virginia woont  met haar familie in een hutje op de plantage van Jan Hendrik van der Biest. De Shon noemen zijn mensen hem, al vond hij dat niet leuk. Die mensen zijn zijn slaven. Virginia is een van hen. Net als haar broertjes en haar zus. Een vader kennen ze niet, haar moeder is overleden. Op het land van de Shon staan aloëbomen, een aloëplantage dus. Het is hard werken in een verzengende hitte en rust is er nauwelijks voor de werkers.


Toch weet Virginia er nog iets van te maken. Met steentjes en andere dingen die ze vindt doet ze spelletjes met haar jongere broertje, en als het het regenseizoen is, maakt ze prachtige tekeningen in de modder. Maar ze is niet gek: ze ziet hoe de meester en zijn gezin in hun grote huis wonen. Waarom mogen zij dat niet? Als haar jurk, haar enige! – gescheurd is, gaat ze vragen om stof om kleren te maken. De Shon wordt alleen maar boos, en ze moeten het nog blijven doen met de vodden waarin ze rondlopen.


Maar Virginia wil dansen. Een mooie jurk dragen. Haar eerste verzetsdaad is het stelen van kleren. Van de waslijn van het grote huis. Als ze het ontdekken wordt ze opgesloten in fort Zoutman in Oranjestad. Deze twee weken zijn nog mild vergeleken bij de volgende straf die ze krijgt omdat ze een poging tot vluchten doet. Want Virginia wil  vrij zijn, vrij als de wind. De magische wind die haar te hulp komt als haar een vreselijke straf te wachten staat.


Het is geen zoet verhaaltje waarin alles goed gaat. Het vertelt het verhaal over het leven dat ongetwijfeld zo verliep voor vele slaven en dat was geen pretje.


De informatie is in het verhaal verwerkt, behapbaar voor tienjarigen. Voor meer info en uitleg van woorden kan je achterin het boek terecht. Daar lees je onder andere dat Virginia Demetricia werd geboren op 22 december 1842 op Aruba.
Afefe is het woord voor wind. Een wind die uit Afrika komt, sterk, vriendelijk en behendig. Ze kan heftig stormen, maar meestal is ze zachtaardig, en verkoelend.


Virginia is het eerste boek in een serie Caribische verhalen, de Afefestories over vrouwen die in koloniale slavernij moesten overleven, waarbij ieder verhaal gebaseerd is op  echte gebeurtenissen. Ze zijn wel gefictionaliseerd. Er zal steeds een uitleg achterin staan, over wat er in ieder geval echt was, pover wat er n de archieven gevonden is.


Ida Does (Paramaribo, 1955), is een in Suriname geboren Nederlands journalist, schrijver en documentairemaker. Na een loopbaan bij Omroep West als verslaggever, hoofdredacteur en programmadirecteur, begon ze met het maken van onafhankelijke films.

ISBN 9789045128528 | Hardcover | 102 pagina's | Uitgeverij Querido | september 2023
Illustraties van Daniëlle Nijboer| Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 12 december 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER