jeugd 10-12 jaar

Simone Kortsmit

http://www.simonekortsmit.nl

 

Podiumplek
Turntoppers 6
Simone Kortsmit


Wie eerdere delen uit deze serie las kent hen al wel: Achtstegroepers Nikki, Marijke, Gwen en Ling zijn intussen echte vrienden geworden.


In dit zesde deel krijgt Nikki last van groeipijnen, heel vervelend als je wilt turnen! En Ling is meer bezig met de toetsen op school dan met turnen. Dat is ook nog een dingetje eigenlijk, Marijke weet al dat zij naar de MAVO gaat en haar vriendinnen gaan naar de HAVO, dat is een andere school. Het is niet anders, maar leuk vindt ze het niet.
Ook is Jill nog steeds een stoorzender, maar Marijke weet sinds hun reis naar Amerika dat Jill erg gepusht wordt door haar ouders. Daarom is ze vaak zo bits en probeert ze de vriendinnen uit elkaar te drijven.


Jill doet akelig tegen Marijke als het duidelijk is dat die een oogje heeft op Trevor, die met zijn vrienden tijdelijk bij de meiden in de gymzaal traint op de trampoline. Het valt Marijke zwaar om niet steeds naar hem te kijken. En Jill heeft dat gezien: ’hij is onbereikbaar voor iemand als jij,’ zegt ze vinnig. Lucas, Gwens broer, is er ook nog. Marijke weet het even niet meer: wie van de twee wil ze nu?


Maar Marijke heeft ergere problemen. Ze ontdekt toevallig dat haar moeder al maanden de contributie voor het turnen niet betaald heeft. Waarom niet? Wat is daar aan de hand? Als hun turntrainer Leon, met wie haar moeder een tijdlang een relatie had, graag ziet dat zijn ploeg nieuwe turnpakjes aanschaft voor het turntoernooi dat er aan komt, ziet Marijke ook wel hoe vervelend haar moeder dat vindt. Maar het geld komt er. En dan gaat er een leertje kapot! Zonder zo’n ding turnen, dat gaat echt niet!
Dan doet Marijke iets heel doms…


Natuurlijk draait in dit verhaal alles om turnen. Ook de verliefdheden, ook de situatie thuis van deze en gene, het valt steeds terug te voeren op turnen. Maar de buitenwereld gaat niet aan de meiden voorbij: Lucas en zijn vriend Alex doen een Gymchallenge! Ze filmen hun acrobatische toeren en zetten dat op internet. Natuurlijk is het voor de meiden ook leuk om mee te doen. En Trevor doet ook mee. Alles om een heleboel volgers te krijgen op Instagram.
En het turntoernooi komt dichterbij…


Eigentijds verhaal, voor meiden en jongens die van turnen houden. En voor wie daar niets mee heeft!
Het leest als een trein, zit vol actie en heeft een fijne spanningsboog.


Simone Kortsmit (Roosendaal, 1971) studeerde Journalistiek in Tilburg en rechten in Amsterdam. Naast deze turnboeken en enkele boeken over musical schreef ze ook thrillers voor oudere kinderen.


ISBN 9789044836905 | Hardcover | NUR 283 | 215 pagina's | Uitgeverij Clavis | februari 2020
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 4 december 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altNikki op turnkamp
Simone Kortsmit


Nikki is dol op turnen, het is haar droom om ooit nog eens mee te mogen doen aan grote wedstrijden. Maar nu is het vooral het turnkamp waar ze naar uit kijkt. Haar vriendinnen Marijke en Ling gaan ook mee, en ze blijkt meer meisjes te kennen. Jill bij voorbeeld. Daar is Nikki minder blij mee, want Jill is een concurrente van een andere turnclub en doet altijd erg onaardig. Nu is ze er met haar zus Ella. Maar misschien hebben ze niet veel met elkaar te maken, er zijn zoveel anderen. Ook jongens zijn er, en haar oog valt meteen op die ene leuke knul, die Mike blijkt te heten.
Maar ze vindt wel dat hij raar doet, hij lijkt zich betrapt te voelen als ze bij hem in de buurt komt.
Nou ja, er is genoeg te beleven. Iedere dag van deze kampweek wordt er natuurlijk getraind, en als gasttrainster zal een Olympisch kampioene komen! Nikki kijkt er erg naar uit, ze wil nog zoveel leren!


Groot is de schrik, niet in het minst van Nikki zelf, als ze tijdens een training ten val komt. Voor de zekerheid brengen ze haar meteen naar het ziekenhuis, maar gelukkig... er is niets aan de hand. Maar dat ze gevallen is komt vast doordat ze haar gelukssteentje niet meer had! Dat is, net als haar turnleertjes, uit haar tas gestolen. En bij Sanne is de portemonnee met veel geld er in gestolen!
Wie is die dief? En is dat dezelfde die Nikki opgesloten heeft in dat schuurtje, tijdens de speurtocht?
Heeft Mike daar mee te maken? Die doet immers raar? Maar misschien is het Jill wel, die echt niet aardig is.


Dit boek vertelt over een week turnkamp, met alle wel en wee dat daar bij hoort. Nou ja, diefstal hoort er niet bij, maar maakt het wel spannender. Het zet de gemoederen op scherp op een andere manier als de turntrainingen dat doen. Die laatste zijn vooral leuk voor de lezers die zelf ook turnen, want doe je dat niet, dan zit je je af te vragen wat die knullen en meiden eigenlijk doen als ze reuzen of als ze de pegasus doen, of de tsjuki. Gelukkig heeft de schrijfster er naast een korte beschrijving fotootjes bij gedaan!


Ook als je niets met turnen hebt, blijft er een leuk verhaal over. De onderlinge spanningen die ontstaat door de concurrentie en jaloezie, of het nu over de prestaties gaat of over gewone onderlinge relaties, ze brengen het verhaal tot leven. De meisjes geiten zoals alle meiden dat doen, en de jongens doen stoer. Kinderen zullen zich heel goed kunnen verplaatsen in de wereld van Nikki, Marijke, Ling of Ella, want meestal zullen ze zelf ook wel eens zo’n kamp hebben meegemaakt. Ze kennen het fenomeen heimwee, maar vooral ook weten ze dat er een bonte avond bijhoort en een soort afsluitende presentatie voor de liefhebbende en trotse ouders.


Behalve de kleine fotootjes binnen het verhaal, kan de geïnteresseerde lezer apps downloaden om de turnoefeningen te zien, en wordt er summier wat uitgelegd. Ook is er een voorwoord  van Olympisch turnster Wyomi Masela, die iedereen veel plezier wenst...


ISBN 9789044822342 | Hardcover | 182 pagina's | Uitgeverij Clavis | november 2014
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 16 februari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER