jeugd 10-12 jaar

Lisa Boersen

http://www.lisaboersen.nl

http://www.larsdeltrap.nl

 

altDe stemmenslurper
Lisa Boersen


Mika heeft een tante die ze nauwelijks kent, tante To. Die zit al jaren in Niracatan, Zuid Amerika.
Als er op een dag een pakketje arriveert verandert Mika’s leven voor altijd...
In het pakketje zit een houten rietje, met een briefje er bij: als je het rietje met de rode kant op iemand richt dan kun je zijn of haar stem opzuigen. Met de blauwe kant kun je zijn of haar stem weer terug blazen.


Natuurlijk verklaren haar ouders het rietje tot verboden terrein, want tante To schrijft er nog iets bij: wie het rietje kapot maakt, gaat  op de ‘De Meest Eenzame Reis’.
Tja, kinderen zijn nieuwsgierig. Mika heeft een vriendje, Danny, en samen staat ze sterk: natuurlijk gaan ze de stemmenslurper, zo heet dat ding, uitproberen, het zal vast niet werken!
Natuurlijk werkt het wél, en voor ze beseffen wat er gebeurt, heeft de grote zus van Danny haar eigen stem niet meer: ze blaft als een hond. En de baas van Mika’s moeder heeft ineens een meisjesstem...


Dan komt er een beetje wonderlijke wending: om alles weer goed te laten komen besluit de moeder van Mika naar Chixulub, het dorpje in Zuid-Amerika, te reizen. Mika en Danny mogen mee. Ze gaan op zoek naar tante To, om te vragen of zij raad weet. Het wordt een wonderlijk avontuur...


De schrijfster heeft veel fantasie en kinderen zullen dat vast heel leuk vinden. Dat het daardoor soms wat vergezocht lijkt, vooruit maar. Dat de ouders ook wel een oplossing hadden kunnen bedenken zonder op reis te hoeven bijvoorbeeld.

Maar anders was er nu niet zo’n leuk verhaal geweest om te lezen...


ISBN 9789025756062 hardcover 163 pagina's uitgeverij Gottmer april 2014
Leeftijd 10+

© Marjo, 29 januari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De stemmenslurper
Lisa Boersen

Bij Mika thuis ontvangen ze op een dag een pakketje uit Chixulub, een dorpje in Niracatan, Zuid Amerika. Het is van moeders oude tante To, de biologe die onderzoek doet in de jungle naar oervarens.
In het pakje zit een rietje van de Pakiyoki Indianen, de ene helft van het rietje is rood, de andere helft blauw. Tante To schrijft dat als je het rietje met de rode kant op iemand richt dan kun je zijn of haar stem opzuigen. Met de blauwe kant kun je zijn of haar stem weer terug blazen.
Volgens tante is het een gevaarlijk wapen, ze mogen het absoluut niet gebruiken. Als het rietje kapotgemaakt wordt dan krijgt iedereen zijn stem weer terug. Maar vernietigen kan juist niet want wie het rietje vernietigd wacht ‘De Meest Eenzame Reis’ volgens de indianen. Tante denkt dat ze daarmee bedoelen dat je doodgaat. Mika’s ouders denken dat tante To een beetje aan het raaskallen is, ze is tenslotte inmiddels al vijfenzeventig, maar toch mag Mika het rietje niet uitproberen.


Nu moet je tegen een kind zoiets natuurlijk niet zeggen… Dan begint het te kriebelen en te jeuken, dan krijgt zo’n kind dat rietje niet meer uit z’n hoofd. Bij Mika en haar buurjongen en grote vriend Danny werkt dat ook zo. 
Nadat Mika hem het verhaal verteld heeft, proberen ze het rietje uit op Jessica, de vreselijke zus van Danny. Tot hun verrassing werkt het rietje, Jessica kan niets meer zeggen! Dat is natuurlijk eventjes leuk maar dat moet niet te lang duren dus blaast Danny haar stem weer terug. Tot Mika’s en Danny’s grote schrik kan Jessica alleen nog maar blaffen als een hond…
En nog vreemder, mama’s dominante baas, meneer Van Tonningen, praat nu als een jong meisje…


Natuurlijk blijkt dat moeder zelf ook die stemmenslurper heeft gebruikt. Maar wat nu?
Jessica kan niet eeuwig blaffend door het leven gaan en ook voor meneer Van Tonningen is het vreselijk, hij durft zijn huis nauwelijks meer uit. Jessica is ondertussen in behandeling bij een peperdure kliniek die met alternatieve geneeswijzen werkt maar ook dat helpt niet natuurlijk.
Mama besluit om samen met Mika en Danny naar haar tante af te reizen, zij weet vast wel wat ze moeten doen. Maar eenmaal in Chixulub wacht hun nog een onaangename verrassing… Er zijn meer mensen op zoek naar het rietje… Het wordt nog een heel onverwacht en spannend avontuur


Heerlijk fantasierijk boek. Vooral tante To, een voormalig zeer revolutionaire dame, is geweldig.
Bij dit leuke, humoristische verhaal staan grappige zwart-wit tekeningen van Lars Deltrap.
Meer moet er niet over het boek gezegd worden want het is een verhaal dat je zelf moet ondergaan, gewoon lezen dus!


ISBN 9789025756062 hardcover 163 pagina's uitgeverij Gottmer april 2014
Leeftijd 10+

© Dettie, 26 september 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER