jeugd 10-12 jaar

Robert Beatty

http://robert-beatty.com

 

Serafina en de zeven sterren
deel 4 Serafina trilogie
Robert Beatty


De dertienjarige Serafina is een meisje dat indien gewenst kan veranderen in een zwarte panter. Dan is ze stukken sneller hetgeen handig is gebleken in de avonturen die ze al beleefde. Ze woont met haar vader, die klusjesman is, in Huize Biltmore, en heeft als taak ratten te vangen.


In Huize Biltmore woont meneer Vanderbilt, met zijn vrouw en sinds kort hun dochtertje, baby Nell, en een heleboel bedienden. Een van hen is Essie, die een vriendin van Serafina wordt. Ze had ook een maatje, Braeden, de neef van meneer Vanderbilt, maar die is naar New York gestuurd om naar school te gaan. Ze mist hem, en ontdekt al snel dat hij haar ook mist, maar wat moet dat moet. Dus staat Serafina er alleen voor als haar voorgevoel juist blijkt: er staat iets te gebeuren. Iets onheilspellends hangt in de lucht.


Het begint met de komst van een groot gezelschap op Biltmore, mensen die uitgenodigd zijn voor de jaarlijkse jacht. Dan komt Braeden onverwachts terug en ze hebben een fijne avond aan het meer, waar Braeden vertelt over de sterren die ze aan de hemel zien. Daar zijn ze er getuige van dat een wit hert neergeschoten wordt. Braeden die dieren kan genezen, heelt ook dit dier, en Serafina jaagt de jagers weg, maar de volgende ochtend is de jongen verdwenen. Er zijn zelfs geen tekenen dat hij er ooit was! Maar het is niet het laatste wat ze gezien heeft van het hert! Dat duikt vaker op, en het lijkt alsof het vergezeld gaat van het kwaad.


Meneer Vanderbilt is ook bang, al weet ze niet waarom. Maar hij vraagt haar om vlakbij de kinderkamer te komen slapen, zodat ze de boel in de gaten kan houden. Ze moet ook met de gasten eten. Dat is een hele omschakeling voor haar! Essie helpt natuurlijk. En in de eetzaal kan ze de gasten goed bestuderen: Jess, een jong meisje lijkt speciale aandacht voor haar te hebben, net als Luitenant Kinsley. Maar Serafina voelt dat ze meer moet letten op kolonel Braddick, een oudere man die zit op te scheppen over wat hij zoal aan dieren geschoten heeft, en wat hij van plan is hier op het landgoed te schieten. Daar schrikt Serafina van: want de bergleeuwen, dat zijn haar broertje en zusje! Ze moet hen waarschuwen!
Daar loopt het helemaal fout. Ze raakt betrokken bij een gevecht, waarbij behalve de jagers ook mysterieuze wezens betrokken zijn. Wie zijn dat? Wat gebeurt er toch allemaal?


Tik-tik-tik… een onheilspellend geluid
Dichte mist die je het zicht ontneemt…
Vreemde wezens die niet alleen haar maar iedereen belagen…


Ook het vierde en helaas laatste avontuur van Serafina is superspannend.
Kan ze wijs worden uit de chaos die langzaam ontstaat? Moet ze alles alleen oplossen? Wat is de betekenis van de sterren, zoals die in de titel staan?


Net als de eerdere boeken is deel vier voor de betere lezer. Het is namelijk niet alleen een actie en fantasyverhaal, Serafina is een interessant meisje met bijzondere gedachten.


‘Als alle paarden in de stal uit zichzelf precies deden wat ze moesten doen, had je dan nog wel een paardentrainer nodig? Als alle zielen in de kerk al engelen waren, wat moest de pastoor dan nog doen? Als een baby voor zichzelf kon zorgen, zou de moeder dan net zoveel van hem houden? Het leek wel of de mens er naar verlangde dat alles probleemloos verliep, maar dat hij dat diep vanbinnen eigenlijk toch niet wilde.’


Ook de stijl is niet altijd makkelijk. Beatty is er blijkbaar dol op om het huis Biltmore en de omgeving goed te beschrijven. Een landgoed met een kast van een landhuis, dat ziet er dan ook heel anders uit dan wij nu kennen en dat is de moeite waard om over te lezen, al zal de jonge lezer er misschien niet op zitten wachten.


'De ivoorkleurige kalkstenen treden van de grote trap glansden in de ochtendzon. Aan de ene kant had je de elegante smeedijzeren balustrade met ingewikkelde krullen en aan de andere kant de rondlopende overvloed aan ramen. De trap draaide omhoog langs alle verdiepingen van het huis, en in het midden van de spiraal hing een enorme, uit verschillende lagen opgebouwde smeedijzeren kroonluchter.'


Ook leerzaam, net zoals de verhalen rondom de sterren aan de hemel heel leerzaam zijn.


Serafina is een herkenbaar karakter, ook al is ze half dier, ze is ook een eenzaam en onzeker pubermeisje, dat vrienden nodig heeft. En het verhaal zit wel degelijk vol actie en magie. De korte hoofdstukken maken dat je steeds denkt: nog eentje, en voor je het weet heb je het hele avontuur gelezen!
Jammer dat het na deze vier boeken gedaan is…


Robert Beatty woont zelf in de Blue Ridge Mountains bij Asheville, North Carolina met vrouw en dochters, zijn assistenten.


Het landgoed bestaat echt, http://www.biltmore.com en de bossen ook.


ISBN 9789401463775 | hardcover| 352 pagina's | Uitgeverij Lannoo | januari 2020
Vertaald uit het Engels door Mireille Vroege | Leeftijd vanaf 10 jaar.

© Marjo, 19 april 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Serafina en het versplinterde hart
Deel 3 Serafina trilogie
Robert Beatty

‘Er is storm op til, dacht ze.
En die moet ik tegenhouden.’


De boeken over Serafina horen met recht in het genre fantasy thuis. Het draait om de strijd tussen goed en kwaad, en die strijd is er niet eentje met normale wapens, er zijn magische krachten bij nodig, en vooral een slim personage. Dat is Serafina zeker. Maar ze hoeft het niet alleen te doen, ze heeft vrienden.


Op het landgoed waar Serafina met haar vader woont, heeft ze de eveneens twaalfjarige Braeden leren kennen, het neefje van de heer des huizes. En al heeft hij een lichte handicap, zijn gaven om met dieren te communiceren en hen te kunnen genezen als ze gewond zijn komt heel vaak van pas. Zo ook in dit avontuur. En natuurlijk is Essie er, het kamermeisje. Zij is de enige van het gezelschap die geen speciale gaven heeft, maar ze is erg behulpzaam en heeft een zwak voor Serafina, ook al is zij maar de dochter van de man die in het souterrain woont.


In een eerder avontuur heeft Serafina, die een halve bergleeuw is, een andere bergleeuw leren kennen, met dezelfde gave als zij. Waysa kan ook kiezen of hij in menselijke dan wel dierlijke gedaante verschijnt, hij zal Serafina helpen in haar strijd tegen de tovenaar. Want dat gaat het worden: in dit derde deel moet onze heldin voor eens en altijd korte metten maken met de grote tovenaar. Uriah vormt een enorme bedreiging voor Huize Biltmore en zijn bewoners. En hij is sterk en machtig. Uriah heeft ook een dochter, Rowena. Met haar hebben we al eerder kennisgemaakt. Voor welke kant zal zij nu kiezen?


In een nawoord vraagt de schrijver aan degene die zojuist het derde avontuur heeft gelezen om niet te verklappen wat er in het verhaal gebeurt. Dat ga ik dan ook niet doen, maar dat het spannend is mag wel gezegd worden! Het verhaal draait om vriendschap en of je vrienden wel te allen tijde kunt vertrouwen. Af en toe geeft de schrijver zijn lezer een wijs lesje mee:


‘Maar ondanks alles is er een zeldzaam ding, dat nooit verandert, en dat is de geest diep binnen in ons, dat wat we als kind waren, dat wat we waren toen we groter werden, dat wat we zijn als we thuis zijn en dat wat we zijn als we de wereld ingaan.’


Het versplinterde hart is het laatste deel van de serie rond Serafina, maar we zijn nog niet van haar af. Robert Beatty kondigt aan dat zijn volgende boek zich in dezelfde omgeving zal afspelen rond een nieuw personage, en dat op een gegeven moment Serafina en Braeden wel weer op zullen duiken.


Zijn manier van  schrijven maakt dat deze fantasy zeer geschikt is voor jongere kinderen. Het is een namelijk een sprookjesachtige fantasy, en het lijkt wel of Beatty het verhaal verzint terwijl hij schrijft. Een soort improviserend schrijven.
Soms zijn er dan ook dingen waar de oplettende lezer vraagtekens bij plaatst, maar dat is niet storend omdat  je compleet in de ban bent van het verhaal.
Deze boeken spelen zich af op Huize Biltmore en de directe omgeving ervan. Huize Biltmore bestaat echt. De schrijver heeft zijn best gedaan om het landgoed historisch verantwoord te beschrijven.


ISBN 9789401442558 | Hardcover | 320 pagina's | Lannoo | juni 2018| Vanaf 10 jaar

© Marjo, 14 oktober 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altSerafina en de kronkelstaf
Deel 2 Serafina trilogie
Robert Beatty


‘Je hoort hier niet, Serafina!’


Het is haar moeder die dat zegt en natuurlijk begrijpt Serafina het wel: haar moeder is een bergleeuw, en zij is een meisje. Maar hoort ze dan wel thuis op Biltmore, het grote landhuis van de Vanderbilts, waar haar vader een soort technisch manusje van alles is? Ze voelt dat niet zo, want zij, Serafina, is altijd verstopt geweest. Ze was ERV-er, Eerste RattenVanger, omdat ze erg lenig en snel is, en bovendien in het donker net zo goed kan zien als overdag. ’s Nachts verkende ze het huis en overdag sliep ze.
Dat veranderde enigszins toen ze Breaden leerde kennen, het neefje van meneer Vanderbilt, maar toch. Nee, in het huis hoort zij evenmin thuis.


Steeds vaker dwaalt ze rond in het bos, en op een dag ziet ze een koets met zwarte hengsten er voor. Het vreemde is dat er niemand op de bok zit. Later ziet ze een man uit de koets stappen gevolgd door een aantal gemeen uitziende wolfshonden. Hij laat alle honden ruiken aan een stukje stof. ‘Volg de geur! Zoek de zwarte!’ Ze vallen háár aan! Ze heeft geen tijd om daar bij stil te staan, ze moet vluchten! Gelukkig komt er hulp: een onbekende jongen. En een leeuwin…


De paarden van de koets vindt ze later terug in de stallen, maar verder is niet duidelijk wie er dan nog meer in zat. Een van de nieuwe gasten op Biltmore is een man die vaak wandelt en gaatjes in de grond prikt. Ook is er een rechercheur die de dood van meneer Thorne onderzoekt (zie het eerste deel). En een meisje, dat ze later beter zal leren kennen: Rowena.


De koets met zijn onbekende inzittende is niet het enige probleem: Serafina heeft gezien hoe grote zwermen vogels door de lucht vlogen, maar waar gingen ze heen? En die zwermen vlinders die in grote getale dezelfde kant op gingen. Is er een verband met de man met de honden?


‘Ze was ervan overtuigd dat er in het bos iets niet in de haak was. Dat er op Biltmore iets niet in de haak was. En zij zou erachter komen wat dat was en ervoor zorgen dat het in orde kwam. (-) Ze wist wat haar te doen stond.‘


Maar ze kan dat niet alleen. Behalve Braeden en Rowena blijkt Essie ook een grote steun. Zij is een kamermeisje met wie Serafina het heel goed kan vinden. Essie heeft vaak interessante informatie voor haar. Toch duurt het even voor Serafina zeker weet op wie ze kan rekenen in de strijd tegen het Kwaad. Die strijd is hard en vaak zeer gevaarlijk. Soms druipt het bloed over de pagina’s, er wordt flink gevochten en gebeten.


Voor tere zieltjes is dit verhaal zeker niet, maar Serafina is een meisje dat je in je hart sluit. Je wil dat ze zal zegevieren, en terwijl je leest over benarde situaties en wilde achtervolgingen moedig je haar in stilte aan. In dit tweede deel wordt ook duidelijk wie zij eigenlijk is, al wordt de keuze voor wat haar plek moet worden nog niet echt duidelijk. Er moet immers nog een derde deel volgen!


Robert Beatty woont zelf in de Blue Ridge Mountains bij Asheville, North Carolina met vrouw en dochters, zijn assistenten.
Het landgoed bestaat echt, http://www.biltmore.com en de bossen ook.


ISBN 9789401442541 | Paperback | 392 pagina's | Uitgeverij Lannoo | oktober 2017 | Leeftijd vanaf 10 jaar
Vertaald uit het Engels door Mireille Vroege

© Marjo, 28 februari 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altSerafina en de zwarte mantel
Deel 1 Serefina trilogie
Robert Beatty


De twaalfjarige Serafina woont al haar hele leven met haar vader in het souterrain van een enorm groot huis. Dat huis en de grond er om heen vormt een groot landgoed in North Carolina, jaren geleden gebouwd door George Vanderbilt. Serafina’s vader werkte mee aan de bouw, en is er nooit meer weg gegaan. Hij onderhoudt de machines. Wat niemand weet is dat hij er echt nooit weggaat: hij en Serafina verstoppen zich na het werk ‘tussen de dampende leidingen en metalen gereedschappen in de werkplaats, als verstekelingen in de machinekamer van een groot schip.’ Zij hebben geen huis om naar terug te gaan. Er is geen familie. Een moeder is er ook niet, en daar wil haar vader niet over praten.


Ze hebben het goed, weet Serafina. In de loop der jaren hebben ze er een min of meer gezellige ruimte van gemaakt en een bepaalde routine opgebouwd. Overdag werkt haar vader, en slaapt Serafina benden, verstopt voor nieuwsgierige ogen. Als haar vader terugkomt, eten ze, en vertelt hij verhalen. Hij heeft haar leren lezen en schrijven, zodat ze de boeken kan lezen die hij meesmokkelt uit de enorme bibliotheek van meneer Vanderbilt.
Toen ze ouder werd, en minder sliep, maakte ze zich nuttig door muizen en ratten te vangen. Dat kan ze inmiddels zo goed dat vader haar ERV-er noemt: Eerste RattenVanger. Zo heeft ook Serafina een taak in het grote huis.
Maar ook leerde ze het hele huis van haver tot gort kennen: zonder dat haar vader dat wist ging ze op verkenning. Ze is klein, mager, en superlenig, kan ’s nachts net zo goed zien als overdag.  ‘Ze is heel goed in zich onbespied voortbewegen, niet alleen om ratten te vangen, maar ook om mensen uit de weg te gaan.’


En dan hoort ze op een dag een vreemd ruisend geluid. Er liep iemand door de gangen, iemand met schoenen met harde zolen. ‘Ze zag een schaduw van een lange, zwarte gestalte die een zwak brandende lantaarn droeg. En er liep nog iemand achter hem.’
Een man? Een kind?


De volgende dag hoort ze over de verdwijning van een meisje, Clara. En dat meisje is niet de enige die verdwijnt. Ook Serafina zelf wordt opgejaagd. Zal ze in staat zijn de geheimzinnige man in zijn zwarte mantel te ontmaskeren?
Als het neefje van George Vanderbilt plotseling oog in oog met haar staat, moet ze er alles voor doen om er voor te zorgen dat haar bestaan geheim blijft. Maar de jongen, de twaalfjarige Braeden is een bijzondere jongen. En loopt ook gevaar…


Genoeg ingrediënten om een superspannend verhaal te verwachten. En dat wordt het dan ook. Om het grote landhuis heen ligt nog een donker gevaarlijk bos, waar voor Serafina een absoluut verbod op ligt. Maar of het door dat verbod komt, of door het bos zelf: ze wordt er onweerstaanbaar door aangetrokken! Al beseft ze heel goed dat het erg gevaarlijk is. Niet alleen voor haar: ook voor andere kinderen.


Serafina en de zwarte mantel is het eerste deel van een driedelige reeks, waarin Serafina de hoofdrol speelt. Zij is een bijzonder meisje, met speciale gaven zonder dat die echt magisch zijn.


Het kan aan de vertaling liggen, maar de taal is soms nogal pittig voor tienjarigen. Het kan helemaal geen kwaad dat kinderen nieuwe woorden leren, maar: piedestal, opossum, vogelperspectief?
De beschrijvingen van de omgeving en van het landhuis zijn vrij gedetailleerd, maar gelukkig vormen de spannende scenes een goed tegenwicht. Het meisje is het vertelperspectief, maar door de dialogen van de personages komt er soms ook een gezichtspunt van anderen. Ook dat is goed voor het lekker door lezen, vooral omdat Serafina niet naar school is geweest en bepaalde dingen gewoon niet weet.


Dit boek wordt een kruising genoemd tussen Harry Potter en Downton Abbey. Het is dus niet Harry’s toverstaf die dat deel van de overkomst inlost, maar verder verklap ik het niet. Downton Abbey is natuurlijk het landgoed van Vanderbilt. Hm, nou ja, wat je wil.
Het boek heeft 40 weken lang op de New York Times bestsellerlist gestaan, en won de Pat Conroy Southern Book Prize in 2016.
Het wordt door uitgeverij Lannoo gelanceerd in samenwerking met Celebrate Books en is de eerste Junior Box, thema Hunted Magic: een hebbedingetjesdoos: broche, hanger, een kaartspel, allemaal heel leuk.


Robert Beatty woont zelf in de Blue Ridge Mountains bij Asheville, North Carolina met vrouw en dochters, zijn assistenten. Het landgoed bestaat echt: http://www.biltmore.com en de bossen ook.


ISBN 9789401438438 | Paperback | 312 pagina's | Uitgeverij Lannoo | januari 2017
Vertaald uit het Engels door Mireille Vroege | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 6 februari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER