jeugd 10-12 jaar

Suzanne Visser

altDe verdwijning
Suzanne Visser


Wat gebeurt er toch allemaal in dat doorgaans zo rustige stadje Gerp?
In mei zijn ineens alle verkeersborden omgedraaid, de chaos is compleet. Een paar weken later staan er overal opgezette herten, en weer een tijdje later liggen er overal enorme zwerfkeien. Is dit een studentengrap of zo? De media storten zich op Gerp, maar het wordt nog enger: er verdwijnen wegwerkers, al vier mannen zijn er weg, en op de plaats waar ze het laatst gezien werden ligt een bruine hoed.
Men wordt voorzichtig in de stad. Kinderen mogen niet zomaar buiten spelen, en het is intussen wel zomervakantie geworden. Balen is dat. Dan verdwijnen Noortje en Tjeerd! Amber is de beste vriendin van Noortje, en Tjeerd zit ook bij hen op school.
Amber, Lisa, Nina, Xander, Klaas,  Dimitri en Vladi en Jet vormen een clubje. Hun drie honden doen ook mee, en later komt Kimono er nog bij. Nina wil er een echte club van maken met een voorzitter, compleet met hamer, en een clublied, de anderen willen zich er meer op concentreren hoe ze hun vrienden kunnen vinden.
Via internet zoeken ze allerlei informatie op: over herten, over zwerfkeien, over bruine hoeden, stapels papier verzamelen ze.. en ze ontdekken dat er in dorpjes in Rusland, in Japan en op de Azoren ook van die geheimzinnige dingen gebeurd zijn. En ze maken een homepage, waar ze al snel een bericht vinden:


‘Zg  jull hmpag. Km hierhen. Ik wt alln nt wr ‘hier’s. En kln eilnd, n hoge brg. Ga rst nr n stad met vl torens, ngvr 3 ur rijd vn G. Vrag in n grt kerk uitlg ovr panl Rechtvardge Rchtrs. Vrag wi ht hft gestlen. Ik kn nie lang online blijvn. Tj.’


Is dit van Tjeerd? Waar is die grote stad, en dat eiland? En dit: ‘panl Rechtvardge Rchtrs’ at betekent dat?
En natuurlijk vinden de kinderen  de informatie die ze nodig hebben, en zonder iets te vertellen tegen hun ouders, of meneer van Veen, hun meneer van school, vertrekken ze. Ze nemen de honden mee.


Dit spannende verhaal draait om het verdwenen paneel van de gebroeders Van Eijck dat in Gent hoort te hangen, maar gestolen is en nooit teruggevonden werd en om het utopische eiland Atlantis.


‘De Griekse filosoof Plato schreef over een hoogontwikkelde beschaving op een eiland: Atlantis. Op Atlantis heerste een ‘vredescultuur’, alles werd in overleg met elkaar en in liefde geregeld. Er was nooit ruzie, er heerste geen armoede, iedereen had het goed. De technische ontwikkeling was er verder dan de onze nu. ‘


Maar wat de kinderen nu over moeten hebben om in zo’n vredescultuur te kunnen leven, dat is toch niet helemaal in de haak..
Grappig is dat de ouders in Gerp eenzelfde soort club vormen als hun kinderen verdwenen zijn en op eenzelfde manier informatie zoeken. De manier waarop de kinderen op België reageren, is niet helemaal netjes, maar aan de andere kant is het wel een reactie die kinderen zullen hebben op mensen die anders zijn dan zijzelf. Realistisch dus. Dat is de rest van het verhaal niet. Maar het is wel een spannend avontuur!


ISBN 9789025835620 | Paperback |137 pagina's | Leopold B.V. | November 2002
Leeftijd: vanaf een jaar of tien

© Marjo, 18 juli 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER