jeugd 10-12 jaar

Barbara Scholten

Hockeyhobbels en kunstgrasknieën
Barbara Scholten


Opgroeien en volwassen worden heeft te maken met keuzes maken. De een moet daar wat eerder mee beginnen dan de ander, en Falderie, hoofdpersoon in het debuut van Barbara Scholten, moet haar tanden al stukbijten op enkele moeilijke keuzes als ze nog maar tien is.
Ze is bevriend met Jip het buurmeisje. Jip zit op hockey en als Falderie een keertje mee gaat om te kijken blijken er speelsters te kort te zijn. Voor ze het in de gaten heeft, heeft Jips moeder haar een wit shirt aangetrokken  en een stick in haar handen geduwd. Het is de kiem voor een hobby die haar leven gaat beheersen. Ze heeft talent, en dat brengt haar in problemen. Want haar nieuwe vriendinnen zijn ook hockeyers, maar lang niet zo gedreven en talentvol.
Lola verwacht zonder meer dat Falderie gewoon bij hen in de D2 zal blijven, ze zijn immers hartsvriendinnen? En Bo is jaloers omdat zij juist degene is die zo graag in D1 zou spelen, want zij wordt door haar, ook hockeyende ouders juist erg gepusht.
En Jip? Die vindt hockey leuk, maar de nieuwe trainer/coach vindt ze maar een bullebak, en het moet voor haar vooral leuk blijven.
Bovendien vindt Falderies moeder dat ze geen tijd heeft voor al dat trainen. Falderie is dyslectisch en moet veel thuis oefenen en lezen. Bas, de trainer, is reuze fanatiek: die wil kampioen worden en hij wil dat er een contract ondertekend wordt door de speelsters en de ouders!


De vriendinnen en Falderie zelf zijn duidelijke karakters en de problemen zijn die van veel pubers. Het verhaal is herkenbaar voor de jonge lezers. Als je iets met hockey hebt is dat een voordeel, want als er wedstrijden gespeeld worden, kan het best technisch worden. Maar het is geen probleem als je daar dan wat overheen leest, want het is vooral het verhaal van dat meisje Falderie dat haar weg moet zoeken in de wereld.
Er zijn leuke dialogen, en natuurlijk zit er veel humor in, het avontuur met de bh’s bijvoorbeeld. Welk meisje herkent dat niet? Het is in evenwicht met de ernst in het verhaal, die vooral zit in het omgaan met haar vriendinnen en haar ouders, en de ontluikende ideeën over de liefde.
O ja, hoe Falderie aan die rare naam komt? Simpel: haar vader was zo onder de indruk van het nieuwe leven dat hij zich vergiste toen hij haar aan moest geven bij het gemeentehuis…


ISBN 9789021668017 | hardcover | 106 pagina's | Uitgeverij Ploegsma | maart 2010
Leeftijd: vanaf 10 jaar

© Marjo, 23 april 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER