jeugd 10-12 jaar

Sara Pennypacker

http://www.sarapennypacker.com

 

Pax
Sara Pennypacker


Pax en Peter zijn één. Soms denkt Peter dat hij met de ogen van Pax kijkt en Pax, op zijn beurt, voelt exact aan wanneer er iets aan de hand is met Peter, ook al toont Peter het niet. Pax is een jonge vos, Peter is zijn jonge baasje.

Die dag voelt Pax dat er iets staat te gebeuren, zijn baasje is angstig, verward, verdrietig, alles tegelijk. De jongen huilt en Pax snapt niet waarom, hij ruikt geen bloed en ze rijden zoals wel vaker gewoon in de auto. Pax weet niet dat het hun laatste dag samen is. Er dreigt namelijk een oorlog en de vader van Peter heeft zich aangemeld bij het leger. Peter moet naar opa en Pax kan niet mee. Hij moet terug naar de plek waar Peter hem een hele tijd geleden als klein vosje vond. Peter is er ziek van, maar het moet, het kan niet anders zegt zijn vader. Peter stuurt het trouwe dier, zijn grote vriend, zijn alles, weg waarop vader keihard wegscheurt met de auto. Een verwarde, verbijsterde vos achterlatend...

Peter kan het niet goed vinden met opa. De man communiceert nauwelijks met de jongen, die Pax vreselijk mist. Het voelt alsof hij een tweelingbroer is kwijtgeraakt. Als Peter leest dat in hun oude woongebied de oorlog zeer nabij is gekomen, is hij er kapot van. Zijn vader had zo beloofd dat de vos veilig was! Hij moet terug! Hij moet naar Pax. En zo begint de barre tocht terug, naar Pax.


Ondertussen wacht Pax op 'zijn' jongen. Hij kan niet geloven dat hij zomaar weg is gegaan. Pax weet niets van leven in het wild, hij kan zich niet verdedigen, weet niet hoe hij een prooi moet vangen. Hij kent alleen maar de kooi en de tuin. Pax wacht. Hij wacht dagenlang totdat er allemaal mensen in groene kleren in lange rijen auto's aan komen rijden... Hij moet zich terugtrekken want deze mensen ruiken niet goed. Ze hebben een rare uitstraling, ze zijn beladen van iets.  Maar tijdens zijn toch het bos in vinden de twee vossen die hij tegenkomt hèm niet goed ruiken, hij stinkt naar de gehate, gevaarlijke mens!


Wat volgt is het prachtige ontroerend verhaal van Peter en Pax die elkaar onvoorstelbaar missen. De band tussen de twee is zo enorm hecht. Ze voelen elkaar zo haarfijn aan. Pax is de enige die Peter kan troosten na de dood van Peters moeder. Pax voelt het schuldgevoel van Peter daarover. Pax weet ook dat het tussen de vader en de jongen niet goed gaat. Hij weet dan precies wat hij moet doen om Peter weer vrolijk te krijgen.
Ze moeten elkaar terugvinden, de een kan niet zonder de ander.
Maar ze zijn alleen en Pax moet zich staande houden in de grote dierenwereld en Peter moet vechten tegen de weersomstandigheden en zichzelf.


Het verhaal pakt je vanaf het eerste woord beet en laat je niet meer los tot het boek uit is. Het is een heftig en schitterend avontuur waarbij we om en om de ervaringen van zowel Pax als Peter lezen. Beiden zijn ze in een omgeving die ze niet kennen, beiden moeten ze het alleen zien te redden, beiden krijgen hulp van dieren en mensen die niet staan te trappelen om hulp te geven maar juist door hun liefdevolle en wijze nukkigheid regelrecht hun (en jouw) hart in lopen. Het is een prachtig kinderboek dat ook volwassenen zal raken, het is een boek dat geheid een klassieker gaat worden!


ISBN 9789402600520 | Hardcover met zwart-wit illustraties van Jon Klassen | 239 pagina's | Aerial Media Company | maart 2016
Mooi vertaald door Suzanne Braam | Leeftijd 10+

© Dettie, 16 april 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER