jeugd 10-12 jaar

Gerda de Preter

altToen Alfie verdween
Gerda de Preter


Ciel, kort voor Cecilia, is boos. In haar ogen ziet haar leven er zo uit: mama heeft papa de deur uit gezet. Ze moesten ook hun huis uit, en dat betekende weer dat ze naar een andere school moest. En dan durft mama een andere man in huis te halen, en willen die twee nog samen een baby ook! Ciel vraagt papa om hulp, maar die laat het afweten.


Gelukkig is er Elias, de donkere kant van Ciel, die haar helpt. Al is hij niet gewoon ondeugend, hij doet alles wat niet mag! Eigenlijk vindt Ciel het niet zo erg als Elias verdwijnt op het moment dat er een nieuwe jongen naast haar komt zitten op school: Alfie.
Ciel en Alfie worden dikke vrienden, en ze nemen samen een hond. Maar omdat Ciels moeder die niet wil, woont hij bij Alfie en zijn vader. Alfie helpt haar ook haar boze gedachten in goede banen te leiden. Ze vouwen samen kraanvogels, voor geluk, en maken woordenlijsten.
Kon alles maar zo blijven! Maar natuurlijk komt op een dag dat kind, dat ze niet wil. En Alfie verdwijnt, want hij en zijn vader krijgen geen toestemming om in het land te blijven.


Elias duikt weer op, maar op dat moment zit Ciel bij haar nieuwe oma, en wat Elias daar allemaal doet, dat is weer niet zo leuk voor oma. Als Ciel niet uitkijkt heeft ze straks echt niemand meer…


‘Elias komt haast niet bij van het lachen.
‘Zag je dat mens komen aanstomen? ‘giert hij. ‘Net een dolle olifant! ‘
‘Haha, een olifant! Haha!’ Ik lach met hem mee.
Maar niet heel hard. Oma was lief voor me, ook al heb ik ‘takkewijf’ naar haar geroepen.’


Oma zegt ook: ‘Het komt goed.’
Laten we dat dan maar hopen…


De omslag is alvast prachtig, meer illustraties zijn er niet. De tekst is ruim opgezet en in korte hoofdstukken verdeeld. Het verhaal vereist het nodige inlevingsvermogen, niet alles wordt uitgelegd namelijk. Voor de betere lezer dus, maar die leest dan ook een warm verhaal dat wel over veel problemen gaat, maar ook de mooie kanten van het leven laat zien. Er is altijd hoop.


ISBN 9789045121611| Hardcover | 136 pagina's | Querido | maart 2018 | Leeftijd 10+

© Marjo, 26 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER