jeugd 10-12 jaar

Tamara Geraeds

http://www.tamarageraeds.nl

http://www.stieven.com

 

Christopher Plum en de Werelddraaier
Tamara Geraeds


Wanneer de doden terugkeren naar de aarde, zal ook daar iets terugkeren van waarde. Atlantis zal herrijzen en Atlas zal zich bewijzen.


De jonge Ridders van de Ronde Tafel, met wie je al kennis gemaakt kan hebben in drie eerdere avonturen, komen opnieuw voor grote uitdagingen te staan. Het is aan de twaalfjarige Christopher Plum om er achter te komen wie de twaalf ridders zijn, en hij kent er pas drie!  Iedere ridder heeft een bepaalde magische gave en ze worden terzijde gestaan door een of meer familiairen. Zelf wordt Christopher onzichtbaar als hij weer op missie moet, hij wordt dan ineens gescheiden van zijn lichaam. En dat gebeurt nu ook weer.


De drie ridders, Christopher, Elizabeth en Baris, bevinden zich na het derde avontuur in de hemel. Ze zoeken nog steeds naar een uitgang als ze nieuwe vrienden maken:  Mosi de kleine olifant en Zareb de mug. Nuttige vrienden, zoals snel zal blijken.
Want een nieuwe missie? Wat dan? De vrienden besluiten het aan Argus te vragen. Hij vertelt over de spreuk.
Maar wat betekent dat? Zijn de vrienden de doden die terugkeren? En wat gaat de Titaan Atlas doen?


“Titanen zijn machtige reuzen Ooit streden ze tegen de goden om de macht over hemel en aarde. Atlas had de leiding over de Titanen, die uiteindelijk verloren. Volgens de verhalen moest hij de aarde op zijn rug dragen, maar dat deel van het verhaal is niet waar. Hij draagt een kopie van de aarde. Een kopie die met de aarde is verbonden. (-) Wie Atlas wekt heeft de macht over de aarde. Alles wat hij met zijn bol doet, met zijn kopie, gebeurt ook met de echte aarde.’


Makkie zou je denken. Als Christopher er voor zorgt dat Atlas hem als eerste ziet, dan komt alles goed. Maar natuurlijk is er iemand die belust is op de macht en onze vrienden in de weg zit. Degroteb Oef slaagt er in om de eerste te zijn, en dan begint de ellende.


‘Ik denk dat de aarde het juist nodig heet om eens flink geschud te worden,’ Atlas’ ogen werden donker van woede, terwijl hij zijn bol langzaam hief. ‘Ik denk dat de mensheid maar moet leren wie hier de sterkste is.’


Jullie vermoeden al wel dat de ridders alles op alles gaan zetten om te voorkomen dat Degroteb Oef zijn zin krijgt, maar dat gaat niet zomaar. Ze zullen weer bijzondere, magische en ook gevaarlijke avonturen beleven voor ze de kans krijgen alles weer te herstellen.


Oude vrienden en oude vijanden komen op hun pad, en ze maken nieuwe vrienden. Opnieuw wordt er vaak verwezen naar de wereld van de goden, en klassieke helden. En zelfs de zak van Sinterklaas speelt een rol, wat zorgt voor een hilarisch moment. Want Tamara Geraeds vergeet niet een flinke dosis humor in het verhaal te verwerken, zodat je af en toe even kunt vergeten hoe spannend het allemaal is.


‘Het konijntje snuffelde aan de plek waar Christopher het licht van het vuur zag. Toen likte het beestje eraan en... het licht werd breder en breder en breder, alsof er een deur openschoof.
Verbijsterd keek Christopher op het konijntje neer. ‘Hij heeft de tunnel geopend!’
Het beestje hupte onverstoorbaar terug naar Argus en voegde zich bij zijn vriendjes.
De reus straalde. ‘Konijntjes zijn geweldig!’


Tamara Geraeds (1981) is docent Engels, Nederlands en creatief schrijven. Zelf schrijft ze onder andere fantasyverhalen voor kinderen en Young Adults. Zij debuteerde in 2012 met Nergens bij Uitgeverij Kluitman Alkmaar.
Christopher Plum en de Werelddraaier is haar tiende boek.


ISBN 9789462421028 | hardcover | 222 pagina's | Uitgeverij Kramat junior | juni 2019
Illustraties van Stieven van der Poorten | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 25 augustus 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Christopher Plum en de Woeste Waterstaf
Tamara Geraeds

Even een terugblik voor wie onze Ridders van de Ronde Tafel al (bijna) vergeten zijn. Eh, ridders van de Ronde Tafel?
Jawel, ook in deze tijd zijn er twaalf ridders, die allerlei avonturen beleven. Nu is de aanduiding ‘deze tijd’ nogal twijfelachtig, want er komt heel veel magie aan te pas die wij in onze wereld helemaal niet kennen. Maar de hoofdpersonen zijn echte personages die heel herkenbaar zijn: de twaalfjarige Christopher Plum die in eerdere avonturen heeft ontdekt dat hij de leider is van de Orde van de Ronde Tafel. En hij heeft twee andere ridders leren kennen: Elisabeth die in het Huis voor Lastige Kinderen woont, en Baris, met wie ze in het Engels communiceren. Hij woont in Turkije.


De ridders hebben allemaal een ‘familiair’, dat is een wezen dat onzichtbaar is voor anderen, en vaak heel nuttig. Voor Christopher is dat de vleermuis Vito, voor Elisabeth de trol Toing en Baris heeft hulp van Bora de wolf. De Vrouwe van het Meer gaf hen eerder een medaillon waarmee ze elkaar kunnen oproepen. Een heel handig ding!


Wat ze ook in een eerdere avontuur hebben gekregen is een opdracht, en een beperkte tijd waarin ze die moeten vervullen. Het zal een echte race tegen de klok worden: ze moeten de Tien Geboden naar Petrus brengen. Aan de hemelpoort ja.
Dat die Tien Geboden er niet voor niets zijn ontdekken de ridders op het moment dat ze de kist waarin de stenen liggen openen en ze voor hun ogen zien hoe de stenen uit elkaar vallen. Vanaf dat moment heerst er chaos in de wereld: er zijn geen normen en waarden meer!
Niet alleen de klok van Petrus tikt meedogenloos verder, het ligt ook in de handen van onze vrienden om die chaos tot stilstand te brengen.
Hoe hard dat nodig is blijkt als er vlakbij de plek waar ze zich bevinden een vliegtuig neerstort en de overlevenden elkaar welhaast naar het leven staan!


Op hun queeste ontmoeten ze vijanden: oude vijanden die ze al eerder hebben ontmoet, maar ook nieuwe en onverwachte vijanden, in de vorm van monsterlijke stenen. Gelukkig zijn er ook vrienden. En ze hebben de beschikking over allerlei magische hulpmiddelen, waaronder de staf van Mozes en Caduceus, de staf van de god Hermes.


Het verhaal bevat behalve die magie ook veel leerzame elementen, over de Bijbel en de godenwereld, maar over het geheel genomen is het een doldwaas avontuur, met veel humor, waarbij het goede natuurlijk wint van het kwaad. Hoewel, winnen? Dat valt nog te bezien: het is een open einde! Er moet een vervolg komen, want de ridders zijn nog lang niet klaar in deze wereld!


Tamara Geraeds
(1981) begon met schrijven toen ze 15 was en wist toen al dat ze er nooit meer mee wilde stoppen. In 2012 verscheen haar debuut Nergens bij Uitgeverij Kluitman Alkmaar. Tamara werkt als freelance docent Engels, Nederlands en creatief schrijven.


ISBN 9789462420724 | Hardcover | 352 pagina's | Uitgeverij Kramat | september 2017
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 24 december 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altChristopher Plum en het zwaard der wanhoop
Tamara Geraeds


In een nieuwe serie maken we kennis met de antiheld Christopher Plum. Iedere dag opnieuw moet hij de uitdaging aan om een stel meiden van zich af te schudden. En nee, die hebben geen amoureuze bedoelingen, ze willen zijn lunchgeld en gooien dan maar meteen zijn spullen in de modder of erger nog: in een hondendrol. Iedere dag racet hij naar school, hij kan immers beter naar zweet stinken dan naar poep!
Thuis is er zijn jonger zusje. Ooit hadden ze het erg leuk samen, maar nu ze ouder wordt vormt ook zij, liefst met vriendinnen, een front tegen haar oudere broer. Christopher heeft het niet makkelijk dus.

Maar er is iemand die zijn krachten wel erkent. Iemand die weet wat er in dat onbetekenende joch verborgen zit. En die iemand meldt zich op een avond, als hij boven zijn huiswerk in slaap gesukkeld is. De jongen gelooft zijn oren niet!


‘Jij bent een geboren leider, mijn jongen, al voel je het nu nog niet zo. Jij kunt mensen tot inzicht brengen, je komt op voor de zwakkeren en je hebt een goed hart.'


Het is het begin van een fantastisch avontuur, waarin Christopher langzaam ervaart dat hij inderdaad heel wat in zijn mars heeft. Hij spiegelde zich maar al te graag aan helden als Batman, en Spiderman, maar dat hij zelf zo’n held zou zijn, dat kan hij wel gehoopt hebben, maar toch niet verwacht.
Hij kan het ook niet alleen, hulp komt zoals meestal uit onverwachte hoek. Samen met Elizabeth moet hij de strijd aangaan met twee akelige mannen, die uit zijn op een zwaard, een boek en een harp. Daarmee zullen zij de wereld kunnen beheersen en dat mag natuurlijk niet gebeuren!

Het is het eerste boek in een serie die ik en velen met mij heel graag zullen gaan volgen. De enige opmerking die ik heb is dat de inleiding vrij lang is. Het duurt zo’n honderd pagina’s voor duidelijk wordt wie degene is die hem oproept tot deze heldendaad. Niet dat die saai zijn om te lezen, integendeel, maar ineens draait het verhaal om iets heel anders dan je had kunnen vermoeden. Dat is een leuke verrassing: het gaat over de legende van Koning Arthur en de ridders van de Ronde Tafel. De twee jongeren dwalen door Vaticaanstad, en gaan op zoek in Dublin.


Tamara Geraeds weet er een verrassend, spannend en magisch avontuur van te maken, zo eentje die je mee trekt naar het einde en je doet verlangen naar meer. Het is een verhaal waarbij je tussen de regels door informatie meekrijgt en wijze lesjes te leren zijn. Maar vooral sprankelt het van de humor en leuke vondsten, en het maakt niet uit als die een beetje lijken op die wat je in andere soortgelijke boeken tegenkomt.
Ik kijk uit naar het volgende deel!


Tamara Geraeds (1981) schrijft al haar hele leven. Haar debuut Nergens, een onbekende wereld werd genomineerd voor de Hotze de Roosprijs. Naast lesgeven doet zij vanuit haar eigen tekstbureau onder andere redactiewerk en manuscriptbeoordelingen.


ISBN 9789462420397 | hardcover | 245 pagina's| Uitgeverij Kramat |  oktober 2015
Met illustraties van Stieven Van der Poorten. Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 25 januari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Lees meer...

Pagina 1 van 2

<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>