jeugd 10-12 jaar

Caja Cazemier & Martine Letterie

http://www.cajacazemier.nl/

http://www.martineletterie.nl/

 

Familiegeheim
Caja Cazemier en Martine Letterie


“Maar waar is iedereen? Er is toch wel meer familie? En hebben opa’s geen vrienden? Eva durft de stilte niet te doorbreken met haar vragen. Trouwens, ze zal toch geen antwoord krijgen.”


Na de begrafenis van haar opa blijft Eva vol vragen achter. Wie was haar opa eigenlijk?

In dit boek worden de vragen die Eva heeft op een mooie en bijzondere manier uitgewerkt en beantwoord. Caja Cazemier en Martine Letterie schrijven om de beurt een hoofdstuk.
Caja Cazemier schrijft over Eva, die probeert meer te weten te komen over haar familiegeschiedenis. Maar waarom wil Eva's moeder niets vertellen? En wie is die mysterieuze vrouw op het kerkhof?
Eva gaat zelf op onderzoek uit, samen met haar nichtje Annefloor. Die voelt nu als haar beste vriendin, terwijl Eva voor de begrafenis niet eens wist dat ze bestond!


Martine Letterie schrijft over Hanneke, tante Zus. Ook Hanneke denkt veel na:


“Dat meisje. Het is alsof ze in een spiegel kijkt. Het steile, halflange haar, de grijsblauwe grote ogen. Onwillekeurig voelt ze aan haar eigen grijze hoofd.”


Regelmatig duik je met Hanneke mee in haar herinneringen, naar de Tweede Wereldoorlog. Maar ook dat roept vragen op, want wie is oom Anton?  En waarom wil Hanneke geen kinderen?


Caja Cazemier en Martine Letterie slagen erin alle vragen te beantwoorden zonder dat het heel cliché wordt (en àlles in het laatste hoofdstuk goed komt). Het blijft mooi tot op de laatste bladzijde, omdat je dan nog steeds niet precies weet hoe het afloopt, het is niet voorspelbaar. Ik vind het een erg goed boek, het vertelt een mooi verhaal over de àndere kant van de oorlog.

Ik ben wel ‘fan’ van Martine Letterie, ze kan heel goed over het verleden schrijven. De samenwerking tussen beide vrouwen is ook erg goed gegaan, de hoofdstukken sluiten goed op elkaar aan, de schrijfstijl is (bijna) hetzelfde, vlot en goed leesbaar en er wordt één verhaallijn getrokken.
Een groot deel van het verhaal van Hanneke is echt gebeurd. Martine Letterie heeft haar verhaal gebaseerd op dat van Els (achternaam niet bekend). Caja Cazemier heeft het verhaal over Eva helemaal zelf verzonnen.


Kortom: een mooi boek met vlotte schrijfstijl van een schrijversduo dat van mij nog wel meer boeken samen mag schrijven!


ISBN:  9789021668871 Hardcover 184 pagina's Uitgeverij Ploegsma april 2011
Leeftijd 12+

© Wieke Holwerda (13 jr.) 4 april 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER