jeugd 10-12 jaar

Geronimo Stilton

http://www.dewakkeremuis.nl
Geronimo Stilton - jeugd 6-9 jaar

 

altHet ontwaken der reuzen
Deel 3 uit de serie 'Ridders van Fantasia'
Geronimo Stilton


Fantasia, het land waar nu onder de leiding van Florina vrede heerst, wordt opnieuw bedreigd.
De Spinnenkoningin heeft weer iets bedacht. Ze roept haar schimmenleger bijeen om de plannen te bespreken. Ze heeft kleitabletten in haar bezit gekregen waarin ze las over een magische kroon.
De Kroon waar alle donkere krachten in verzameld zijn! Als ze er in slaagt die in haar bezit te krijgen, zal ze eindelijk kunnen heersen over Fantasia.
Haar dienaren gaan op pad onder leiding van koningin Harpij.


In Wolkiri, de stad waar het Koninklijk Paleis staat, heeft op dat moment een bal plaats: het Bal van de Lotusbloem, dat volgens de legende gevierd werd ter ere van een prinses die viel voor een eenvoudige elf, die geen geld en geen macht had, maar alleen een eenvoudige lotusbloem om aan zijn geliefde te geven. Op dit bal geven geliefden elkaar een lotusbloem. Ook Karis, die ooit op de ridderschool zat, de ridders van de Zilveren Roos, gaat naar het bal. Maar niet in de mooie kimono die haar tante voor haar heeft uitgezocht. Karis heeft helemaal geen zin in een van die jonge mannen, en ze trekt het uniform van de paleiswacht aan.
In de tijd dat Karis werd opgeleid tot ridder had ze een blauwe draak, Zilvervleugel. Toen de draak verdween, was de drang om ridder te worden verdwenen, dus nu is ze wachter in het paleis. Ook leert ze de Adaman, de jonge kroonprins, vechten.
Maar nu is het feest! Iedereen is verzameld, er is volop heerlijk eten en drinken, en er wordt gedanst.


En Harpij nadert... volgens de informatie van de Spinnenkoningin bevindt de Magische Kroon zich in de Gevangenis van de drie reuzen die lang geleden werden opgesloten en in een eeuwige slaap werden gebracht door de feeënkoningin.
Als het paleis wordt aangevallen weet Karis samen met Adaman te ontsnappen met behulp van een vlieger. Gewond, verzwakt en buiten bewustzijn worden ze gevonden door de Ridders van de Zilveren Roos.


De Ridders krijgen te horen van hun generaal wat hen te doen staat: ze moeten de Kroon beschermen, zorgen dat de Reuzen niet ontwaken. En hun ultieme opdracht: de Spinnenkoningin tegenhouden!
En Karis helpt. Ze is haar lessen van vroeger nog niet vergeten. Er staat haar nog iets vreselijks te wachten...


Opnieuw een spannend verhaal dat een van de facetten van het onmetelijke Fantasiarijk betreft.
Het Rijk is net zo onuitputtelijk als de verhalen dat zijn. Pure fantasy voor de jeugd: naast feeën, heksen, elfen, trollen en dwergen, komen er draken, griffioenen en eenhoorns in de verhalen voor.
Er wordt strijd gevoerd: het goede aan de ene kant, het kwaad aan de andere kant, en er is geen enkele onduidelijkheid over wie moet winnen. Maar de manier waarop is hetgeen deze boeken zo aantrekkelijk maakt.


Ook dit boek vertelt over de weg naar die strijd, over de personages die er mee te maken krijgen, en dan volgt de confrontatie, die bepaald geen loopgravenoorlog is. Het gaat er hard aan toe, al lijkt er geen druppel bloed te vloeien. Het is een magische strijd, waarbij er altijd hulp komt uit onverwachte hoek.  Maar als je ‘Het ontwaken der Reuzen’ hebt gelezen, weet je dat de strijd nog niet voorbij is.
En dan de vormgeving: kleurrijk natuurlijk, met veel tekeningen en in het midden een aantal pagina’s fotopapier met mooie tekeningen en extra informatie. Het boek leest als een trein, het is uitstekend voor te stellen dat de jeugd hiervan smult.

ISBN: 9789085922834  |hardcover |301 pagina's |Uitgeverij de Wakkere Muis |december 2014
vertaald uit het Italiaans door Manon  Smits en Pieter van der Drift Leeftijd vanaf tien jaar

© Marjo, 27 januari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe ring van licht
deel vier uit de serie 'De kronieken van Fantasia'
Geronimo Stilton


Saturno heeft al de nodige avonturen achter de rug (zie eerdere delen) als hij in deel 4 de uiteindelijke confrontatie aan moet gaan met de Zwarte Koningin.  Hij heeft immers die opdracht gekregen van Florina, de feeënkoningin.
Hij begint in zijn eentje aan de reis naar het Heksenrijk. Wat zeg ik: alleen? Natuurlijk niet, hij heeft immers de laatste Blauwe Draak bij zich, Halvestaart! Ze begrijpen elkaar, en voor zover een elf en een draak bevriend kunnen zijn, zijn zij dat.
Intussen zijn ook zijn vrienden Regulus, Robinia en Spica op weg. Alleen doen zij die reis niet vrijwillig, ze zijn immers gevangen genomen door de orken, die van plan zijn hen als slaven te laten werken tot ze er bij neervallen. Als ontdekt wordt dat Spica ontzettend veel verhalen kent, wordt zij naar het kasteel gebracht. Ze zal de eerste zijn die oog in oog komt met de Zwarte Koningin, een ontmoeting die ze liever had vermeden.
De tovenaar Stellarius komt van nog een andere kant, in gezelschap van Spranka en Zwaveltje.  Zij leren de geheimzinnige Ridder Sterkhart kennen, in het gezelschap van Krachtpatser.
Behalve met genoemde orken en de heks-Koningin, krijgen onze vrienden in de strijd te maken met reuzenkakkerlakken, met zwarte draken, met ridders zonder hart en trollen.
De arme Spica moet bevrijd worden, de scepter, het belangrijkste wapen van de heks  moet vernietigd worden, de ring heroverd. En dan blijkt er zich in het kasteel zelf nog een compleet leger te bevinden, geleid door een geheimzinnig persoon. Hier wist zelfs de heks niets van…


Bij het vorige deel zie ik het al: dit is pure fantasy. Lekkere spannende fantasy, in de sfeer van ‘In de ban van de Ring’. Avontuurlijke reizen, en spannende gevechten; een held die vrienden heeft, terwijl de persoon die het kwaad vertegenwoordigt ook in de eigen gelederen niemand kan vertrouwen.
Als je last hebt van arachnofobie - bang bent voor spinnen -  moet je dit boek misschien niet lezen, maar dan mis je wel iets!
Het is een vijfdelige serie, dus het is nog niet gedaan met de strijd. En kijk ik weer uit naar dat laatste deel!
In het midden van het boek zit een kleurrijk stripverhaal, waarin deze keer uit de doeken wordt gedaan hoe de voorgeschiedenis van Stellarius en Strega in elkaar zit. Het boek heeft wederom dat oude sfeertje: de pagina’s zijn licht getint, de letters bruin, als ook de tekeningen die het verhaal nog duidelijker maken.


ISBN  9789085921820 | hardcover | 358 pagina’s | Baeckens |maart 2012
Vertaald door Manon Smits en Pieter van der Drift Leeftijd vanaf 10 jaar
Illustraties door Danilo Barozzi

© Marjo, 6 juni 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altHet sprekende woud
deel drie uit de serie 'De kronieken van Fantasia'
Geronimo Stilton

Dan is er bij alle Geronimo Stiltonboeken ook nog de serie ‘Kronieken van Fantasia’ dat gericht is op oudere lezers (10+). Deel een Het verloren rijk en deel twee De betoverde poort speelden zich af in het Bossenrijk en in het Rijk van de Smidskabouters.
In deel drie bevindt de elf Saturno, onze held, zich in het Rijk van de Grijze Dwergen, dat nu het Orkenrijk heet. De orks hebben namelijk de Grijze Dwergen uitgeroeid of tot slaaf gemaakt. Alleen Spranka is ontsnapt, en zij is betoverd in een grijze gans. Saturno is in gezelschap van zijn vrienden Spica, Regulus en Robina. Spranka heeft zich bij hen aangesloten. Ze moeten op zoek naar de Poort van het Heksenrijk, want alleen zo kunnen zij de Zwarte Koningin vinden, die zij moeten verslaan.
Het is een gevaarlijke reis door stinkende moerassen en over de Weg van de Botten, waarbij ze verschrikkingen als  honderdpoten en draken te lijf moeten gaan. Ze komen in het Sprekende Woud, en daar blijkt het erg gevaarlijk te zijn om vuur te maken. Intussen reist hun partner, de tovenaar Stellarius  met de elfjager naar Nevina, in het Rijk van de Smidskabouters. Zij krijgen te maken met ijsgebergten, gevaarlijke kloven en klippen, maar ze ontmoeten Florina, die hen wel eens tot nut zou kunnen zijn.
Dit alles om hun queeste te vervullen: de Zwarte Koningin verslaan, en de Rijken herstellen in een vreedzaam gebied, waar men gelukkig kan leven.


Het is pure fantasy: de queeste; de strijd tussen goed en kwaad, tovenarij en vreemde wezens, en fantastische landschappen waar de hoofdpersonen hun avonturen beleven.
Midden in het boek zitten enkele pagina’s met een kleurrijk stripverhaal op glanzend papier, en ook het verhaal van het Sprekende Woud wordt verlevendigd door leuke tekeningen. Het is overigens een iets gekleurd papier: bruinig. Ik weet eerlijk gezegd niet of de andere delen uit deze serie ook andere kleuren hebben.
Voor in het boek vinden we een wie-is-wie van de personages en natuurlijk ook een kaart.
Natuurlijk is aan het eind van dit boek het verhaal nog niet ten einde. Saturno zal nog veel meer avonturen beleven voor de Zwarte Koningin verslagen. Als dat al zal lukken, want dat weet ik nog niet.


ISBN 9789085921677| hardcover |384 pagina's | Baeckens | oktober 2011
Leeftijd vanaf 10 jaar Illustraties door Danilo Barozzi
Vertaald door Manon Smits en Pieter van der Drift

© Marjo, 12 december 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER