jeugd 10-12 jaar

Bianca Nederlof

https://www.biancanederlof.nl

 

Het raadsel rond de Incacode
Bianca Nederlof


De twaalfjarige Bren heeft zijn ouders nog steeds niets verteld over de avonturen die hij met oom Waldo in Roemenië heeft beleefd (zie Het raadsel rond het Rode Huis). Zij weten dus ook niets over Vladimir, de vampier en zijn zoon Gregor. Vladimir heeft een vloek uitgesproken over Gregors moeder, en nu zijn Bren en Gregor op zoek naar een manier om die vloek op te heffen. Dat lukt allemaal wel, maar Bren is er niet zo blij mee dat ze Vladimir moesten bevrijden ‘uit de poorten’.
Een vampier houdt zich nu eenmaal aan een bepaald dieet!


Die poorten, dat is de manier waarop de vampiers kunnen reizen zonder gebruik te maken van vervoersmiddelen. Bren kan het nu ook. En Lingu, de zeer geleerde professor, die ze hebben leren kennen, die kan het ook.
En om de professor gaat het nu: hij is vermist. In Peru!


En ja, als Bren in de vakantie weer met oom Waldo mag reizen, gaan ze naar Peru. Opnieuw zonder dat zijn ouders dat weten. En met een belangrijke rol voor Vladimir, ook al vindt Bren dat allemaal maar niets. Het worden hachelijke avonturen daar op de Nazcavlakte.


Die plek staat bekend om de oude Incacultuur. Wat de raadselachtige tekeningen betekenen die daar gevonden zijn, weten we eigenlijk nog niet. De Inca’s hadden ook een bijzondere manier om hun doden te begraven. Bren en Waldo maken kennis met de cultuur van de Inca’s, ook met hun manier van informatieoverdracht, door middel van knopen in touwen.
Klik HIER voor meer informatie.


Maar waar geheimen zijn, daar zijn er meestal ook mensen die minder respect hebben voor de cultuur en alleen aan rijkdom en macht denken. En dan is er nog dat bijzondere systeem van reizen, dat niet altijd even veilig is. Zeg maar gerust gevaarlijk.


Er worden weer voortdurend lolly’s gegeten, en  omdat Bianca Nederlof korte hoofdstukken maakt met cliffhangers is het reuze spannend. Lekker lezen en er tegelijk veel van leren! Uitstekend dus.
Er zijn tekeningen van Conz (een enkele best griezelig!) en kaarten ter verduidelijking.
Mooi boek weer!


Bianca Nederlof (Papendrecht, 1980) schreef in 2012 haar eerste kinderboek, waarna er nog meerdere volgden. Ook schreef ze thrillers voor volwassenen.


ISBN  9789044848403| Hardcover | 312 pagina’s | Uitgeverij Clavis | februari 2023
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 27 maart 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het raadsel rond het Rode Huis
Bianca Nederlof


Ieder jaar als zijn ouders op vakantie gaan, is de bestemming familie in België of Duitsland. Bren wil eigenlijk wel wat meer avontuur. De dag dat er een witte camper voor hun huis geparkeerd staat als hij uit school komt is het begin van avonturen waar hij nooit aan had durven denken.


’Op de bank zit een man met een wilde bos bruin haar en een zonverbrand gezicht. Hij droeg een jas met camouflageprint en een donkergroene broek met wel ten zakken. Aan zijn voeten staken stevige laarzen. Met modder eraan.’


Het is zijn onbekende oom Waldo. Hij gaat die dag nog naar Amsterdam vertelt hij. Bren bedelt: ‘mag ik mee?’ Zijn vader zegt dat hij het niet goed vindt, maar zijn moeder stemt toe en Bren stapt in de camper, de Witte Raaf. Daar laat Waldo de jongen een stuk vergeeld papier zien, waar vreemde tekens op staan. Een code, zegt Waldo en die moet ontcijferd worden. Eerst bezoeken ze professor Lingu, een man die de hele wereld rondreist en vele talen kent. De professor zegt dat de oplossing voor de code daar ligt waar het document vandaan komt en dat is het Rode Huis in het Zwarte Woud.


Het Rode Huis is een hotel, waar van alles aan de hand lijkt te zijn. De gastvrouw is niet erg aardig, er is een vreemd doolhof, en Bren treft er een jongen aan, die er ziekelijk uitziet. Na de eerste overnachting ontdekt hij een vreemd bultje op zijn arm en hij ziet dat andere gasten dat ook hebben. En dan wordt er ingebroken in de camper. Iemand anders zit achter de code aan!


Het verhaal dat zich vanaf de komst in het hotel ontwikkelt wordt een avontuur dat je eigenlijk niet verwacht als je met Waldo in de camper op reis gaat. Het gaat over tijdreizen en vampiers en een groot gevaar. Maar gelukkig staan Bren en Waldo er niet alleen voor.


‘En ik heb een spreuk waarmee ik kan zorgen dat jij verstaat en spreekt Roemeens.
Daar keek Bren van op. ‘Dat is wel heel makkelijk. Kan dat met alle talen?’
‘Nee, alleen Roemeens,’ zei Gregor schouderophalend. Hij kwam naar hem toe en maakte met zijn wijsvinger op Brens voorhoofd een teken terwijl hij een spreuk uitsprak.’


Inderdaad spreekt Bren dan ineens Roemeens! Dat vindt hij heel tof! Hij is immers op dol talen, hij spreekt er ook al heel wat: Duits, Frans, Engels, en Spaans bijna.


Als je eenmaal zo ver bent laat je je volledig meeslepen in dit raadselachtige en toch wel een beetje griezelige avontuur ook al zou je dit boek misschien niet zijn gaan lezen omdat je niet zo van griezelen houdt. Gelukkig overheerst het magische, het sprookjesachtige element. De schrijfstijl is lekker vlot, en ieder – kort – hoofdstuk begint met een intrigerende titel, ‘waarin Bren er achter komt hoe het zit met Vladimir’ of ‘waarin een ongemakkelijke stilte valt.’ om dan te eindigen met een cliffhanger.
Er zijn enkele paginagrote tekeningen, die niet echt eng zijn, eerder grappig.
Het raadsel rond het Rode Huis is een fijn kinderboek, een lekker pretentieloos avontuur zonder allerlei problemen.


Bianca Nederlof werkt als zelfstandig redacteur en corrector voor uitgeverijen en particulieren. Ze schreef thrillers voor volwassenen en kinderboeken voor verschillende leeftijden.


ISBN 9789044838770 | hardcover | 261 pagina's | Uitgeverij Clavis | mei 2020
Illustraties van Contz | Leeftijd vanaf 10 jaar.

© Marjo, 15 juli 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER