jeugd 10-12 jaar

Roel de Jong

CoolMickey
Roel de Jong


Als Thomas en zijn vriend Mark aan het gamen zijn, vergeten ze alles. Het huiswerk en school lijden er onder, hun moeders mopperen wat af.
Maar PlanetLords heeft hen in zijn greep. Het is een spel met heel veel levels, en hoe meer hulpmiddelen je verzamelt, hoe verder je kunt komen. Thomas weet dat er nog andere jongens uit zijn klas met dat spel bezig zijn.
En als de twee vrienden een van die jongens in het spel uitschakelen, houdt het onderscheid tussen virtuele wereld en werkelijkheid op te bestaan. Stijn, want die is degene die ze vernietigd hebben, komt op school eisen dat ze de buitgenomen accessoires weer teruggeven. Natuurlijk peinzen Thomas en Mark daar niet over. Ook niet als het uitdraait op een levensechte vechtpartij.
Maar Stijn heeft een oudere broer, Chris, die hem helpt, en nog twee vrienden. Zij zijn dus in de meerderheid.
Dan begaat Thomas een stommiteit: hij verklapt zijn wachtwoord via internet, aan iemand van wie hij denkt dat het Mark is. Maar hij weet toch wel dat je op het net niemand echt kunt vertrouwen?


Het is een verhaal met een opgeheven vingertje: gamen is verslavend, dus gevaarlijk! Zeker als je het gamen niet gescheiden kunt houden van de echte wereld. Het is een duidelijk verhaal, met niet meer dan de plot waarover ik verteld heb. Vrij eenvoudig dus, en vanwege het al of niet echte geweld waarschijnlijk vooral voor jongens aantrekkelijk.

‘Mark wilde mijn schade zien. Hij keek een andere kant op terwijl ik mijn wachtwoord invoerde. Titan verscheen, met zijn boor en schip in de kobaltgrotten.
‘Balen als tien tieten, man!’ riep Mark toen hij de puinhoop zag.
’Ik zit er niet zo mee. Het hoort er nu eenmaal bij,’ zei ik.
Mark gromde. ‘Ik help je. Totdat je weer op je level bent. Wat wil je dat ik doe?’
Ik vond het verrekte aardig.
‘Ik ben kobalt aan het boren voor mijn scheepshuid.’
‘Heb je nog steenkool?’


ISBN 9789021669199 | hardcover|118 pagina’s | Ploegsma | 2011
Leeftijd: vanaf 10 jaar

©  Marjo 24 april 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER