jeugd 10-12 jaar

Marieke van Hooff

Op zoek naar Jasper
Marieke van Hooff


"Dus. Je hebt ongeveer drie seconden geleden dit boek opengeslagen en je bent nu op de eerste pagina beland. Hoera en dankjewel!"


Bovenstaande 'stem' vertelt het verhaal over een jongetje van tien jaar die als klein jochie door Katinka Knoek gedropt is voor de deur van de familie Woutersen. Mevrouw Woutersen was toentertijd op slag helemaal gek van het leuke jongetje met zijn zwarte krullen. Na zes maanden was er nog steeds niemand langsgekomen om de kleine man op te eisen en dan mochten ze hem houden als ze dat wilden, vertelde commissaris Jasper. Mevrouw Woutersen was zo blij dat ze het jongetje Jasper noemt, naar de commissaris.
Thomas de 'broer' van Jasper vindt het allemaal niet zo geweldig, hij had liever een hondje gehad. Bovendien is hij de enige die weet dat Katinka Knoek Jasper voor hun deur heeft gezet. Maar hij heeft zo zijn redenen om dat niet wereldkundig te maken.


Het is als het verhaal begint op de kop af negen jaar geleden dat Jasper zijn intrede deed bij de familie Woutersen. En precies op die dag valt Jasper met zijn fiets voor de deur van die enge Katinka Knoek. Zijn knie bloedt en Katinka neemt hem mee naar binnen voor een pleister. Jasper baalt, hij wil snel naar school want vandaag kwam commissaris Jasper en zou hij samen met de geweldige leuke, lieve, mooie Mariska een opdracht moeten doen.
Maar hij zal helemaal niet op school terecht komen die dag. Katinka heeft namelijk heel andere plannen met Jasper, alleen weet hij dat nog niet...

Hiermee begint het spannende verhaal rond de ontvoering - ja hij wordt zelfs ontvoerd -  van Jasper. Dan blijkt ook dat Katinka Knoek aan magie en waarzeggerij doet en dat zij een heel akelige zus heeft die nog enger is dan Katinka.
Ondertussen zijn broer Thomas, die eigenlijk gek op Jasper is, de commissaris en de blonde leuke Mariska met de grote bruine ogen hard op zoek naar Jasper.
Ze vinden een briefje, ook een fluit met de letter J erop, een foto en een kaart. Maar nog snappen ze er niet veel van. Waar is Jasper?
Zelfs Doerak, de nieuwe puppie van Thomas, en Fido de kanarie van de commissaris helpen mee zoeken...


Een heel vlot, razendsnel verteld verhaal. In elk hoofdstuk wordt een klein beetje prijsgegeven over Katinka of Ismelda, of Jasper, zijn moeder, Mariska of de commissaris zodat we langzamerhand te weten komen hoe de vork in de steel zit en waarom Jasper ontvoerd is.
Doorheen het boek spreekt 'de stem' af en toe rechtstreeks tot de lezer wat een apart effect geeft. De stem licht enkele dingen toe zodat we het verhaal goed kunnen blijven volgen. Je moet heel goed je hoofd erbij houden omdat alles zo enorm snel gaat en er verschillende verhalen door elkaar lopen, dat komt soms een beetje rommelig over maar toch is alles goed te volgen.
Het boek is in prettige, niet moeilijke taal geschreven en het verhaal is lekker spannend met een klein vleugje magie, ik heb genoten.


ISBN 9789462342316 hardcover met leeslint 147 pagina's Uitgeverij Abimo juni 2014
Heruitgave van Jasper (2011) met kleine tekeningetjes op de paginahoeken door Hilde Schuurmans
Leeftijd 10+

Dettie, 16 september 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER