jeugd 10-12 jaar

Anna Ruhe

De erfenis van Villa Evie
Deel 6: De magische apotheek
Anna Ruhe


Wie de serie heeft gevolgd -  moet je zeker doen! – weet dat Lucie voor een grote uitdaging staat.


Edgar de Richemont is vastbesloten om alle sentifleurs ter wereld uit te roeien. Hij is al zo ongelooflijk machtig geworden dat het Lucie niet zonder haar vrienden zal lukken. Daar is zij van overtuigd. Maar gelukkig zijn Mats en Leon steeds van de partij. En ook Willem, de oude tuinman die de grootvader is van Edgar, maar dat verhindert hem niet om fel tegen diens plannen te zijn. En Daan is er, de oude apotheker. Hij en zijn reeds overleden vrouw Eveline hebben de meteoorsteen uit de Amazone gehaald, het onmisbare ingrediënt, waar Edgar nu naar op zoek is.


Maar Daan en Evie – jawel, naar haar is de villa genoemd – hebben er voor gezorgd met behulp van een van hun eigen geuren dat ze compleet vergeten zijn waar ze het verstopt hebben. In de kluis is nog maar een klein beetje over. Dat baart Lucie wel zorgen, want zonder meteoorpoeder kan ze eigenlijk geen geurtjes meer maken.


Wat Edgar ook nodig heeft is een sentifleur, iemand die de geur kan maken waarmee hij zijn plannen kan verwezenlijken. Hij had daar iemand voor, de jongen Raffael, maar dat was nu de eerste taak van Lucie: de jongen bevrijden. Niet de makkelijkste klus.
Gelukkig heeft zij zelf ook een goede partner: Elodie is immers ook sentifleur, en wel een hele goede! Zij is de halfzus van Edgar, maar wil net als zijn grootvader dat hij absoluut niet kan doen wat hij wil. Want waarom wil hij dat? Hoe komt deze jongen op het idee zulke kwaadaardige plannen te smeden?


Hoewel dat wel degelijk uitgebreid aan de orde komt – het beïnvloedt het antwoord op de vraag wat ze met de jongen aan moeten als ze hem kunnen overmeesteren – is er eerst het probleem van de beveiliging. Villa Evie en alles wat daar bij hoort moet streng beveiligd worden. Lucie en Elodie hebben het erg druk.


In dit laatste deel gebruiken de kinderen opnieuw het tijdvenster, wat een risico is omdat ze geen meteoorpoeder meer hebben en de geur opraakt. Straks blijven ze nog in een andere tijd steken! Natuurlijk worden er diverse andere geuren gebruikt. Goede en minder goede. De Onderdanige Wolk; de Tijdkrommende Geur; De Orakelgeur,  De Onopvallendste Geur en nog veel meer. Alleen: Edgar is slim. Gedreven door een intense haat vindt hij dat hij niets te verliezen heeft. Dat maakt hem erg sterk, want Lucie en haar  vrienden hebben juist heel veel te verliezen!


Fantastisch einde aan deze serie! Spannend, met humor en een vleugje romantiek. En al is het een magisch verhaal, de onderlinge relaties zijn voor de jeugd van nu heel herkenbaar. Waren het in het vorige boek de Venetiaanse maskers die je overal tegen kwam, nu zijn dat spiegels.
Het is nu gedaan met de Magische apotheek, maar: niet met de geurtjes, vertelt Anna Ruhe in haar nawoord.


Anna Ruhe (1977, Berlijn) heeft als schrijver van de serie De magische apotheek haar naam gevestigd.


ISBN 9789000374298 | hardcover | 320 pagina's | Uitgeverij Van Holkema & Warendorf | november 2021
Vertaald uit het Duits door David Orthel | Illustraties van Claudia Carls | Leeftijd: 10+

© Marjo, 6 februari 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

De stad van de verloren tijd
Deel 5 : De magische apotheek
Anna Ruhe

Het is ten zeerste aan te raden om in ieder geval het voorgaande deel te lezen omdat dit verhaal voortborduurt op wat er in ‘Het toernooi van de parfumeurs’ gebeurde.


Lucy had al eerder ontdekt dat ze niet de enige sentifleur is. Ook Elodie de Richemondt kan geuren niet net als Lucy ruiken, maar ook voelen. Vervelend als Elodie dan net haar tegenstander blijkt te zijn in het toernooi! Maar dan gebeurt er van alles waardoor dat misschien wel kan veranderen. Lucy blijft toch wel wantrouwig, tenslotte is Elodie de zus van Edgar en horen ze bij de Betergeborenen. Toch zal ze moeten samenwerken met Elodie nu die bij Hanne blijkt te verblijven. Ze zijn intussen namelijk weer thuis.


Er wachtte hen een schokkende ontdekking toen ze terugkwamen bij Villa Evie na afloop van het toernooi. En dat was al zo enerverend geweest! Edgar bleek helemaal niet een vriend, maar hun grootste tegenstander. Zijn plannen zijn niet helemaal duidelijk, maar hij is erg gevaarlijk, nog meer nu hij Raffael en Ella meegenomen heeft.
Met behulp van allerlei geuren ontdekken ze meer over zijn louche plannetjes. Met ‘De Geur van Alle Tijden’ kunnen ze bijvoorbeeld in het verleden kijken. En zo horen ze Edgar praten.


‘De voorbereidingen zijn getroffen’
‘Onze nieuwe tijdrekening kan beginnen. Alles zal eindelijk veranderen. Alles!’


Met de Geur van Elke Plaats kunnen ze gaan waar ze willen. Lucy krijgt hoofdpijn van dit geurtje, maar het is voor een goed doel. Ze moeten Edgar tegenhouden, want wat hij ook van plan is, het kan nooit iets goeds zijn!
In de tussentijd zijn de ouders van Lucy en Benno nog steeds onder invloed van de Geur van de Zorgeloze Noot, zodat ze zich helemaal geen zorgen maken over hun kinderen die toch eigenlijk gewoon naar school hadden gemoeten.


Lucy ontwikkelt de Orakeldamp, een sterke geur, waarvan Lucy twijfelt of die enig nut zal hebben. Maar Elodie heeft er wel vertrouwen in. ‘Dit flesje kan ons laten zien wat iemand liever voor zich houdt. Deze geur zoekt naar geheimen die aan  voorwerpen zijn blijven kleven en kan je iets vertellen over ontmoetingen van vroeger.’  Inderdaad ontdekken ze na enig gepuzzel dat Edgar in Venetië is. Daarheen gaat dus de reis: Lucy en haar broertje Benno; Mats en zijn broer Leon. En Daan en Willem.
Maar waar is Edgar? En waarom Venetië?


Het is maar goed dat Lucy haar vrienden bij zich heeft, want Edgar blijkt hen steeds een paar stappen voor te zijn, en het is zeer moeilijk om er achter te komen wat hij gaat doen. Nog lastiger is het om dat te voorkomen… 


Het is weer een spannend verhaal. Het blijft wel de Magische Apotheek: er is voor alles wel een geurtje, zelfs als ze de apotheek niet eens tot hun beschikking hebben.
Het tijdvenster! Wat een vondst is dat! Maar intussen weten we wel dat Anna Ruhe een fantasie heeft om U tegen te zeggen. Het zorgt er voor dat haar verhalen om te smullen zijn. Heerlijk avontuurlijk. Er is in ieder verhaal ook nog een ontwikkeling op het persoonlijke valk. Dit keer Lucy en Elodie, en Lucy en Mats. En ook Benno en Leon blijven niet statisch.


Ook in dit boek staan prachtige tekeningen bij het begin van de hoofdstukken: Venetiaanse maskers! Leuk!
De laatste zin maakt je weer nieuwsgierig naar het volgende deel, zelfs al denk je te weten hoe dat verder gaat. Je weet het immers maar nooit!


ISBN 9789000374274 | hardcover| 288 pagina's | Uitgeverij Van Holkema & Warendorf | maart 2021
Vertaald uit het Duits door David Orthel | Illustraties van Claudia Carls | Leeftijd: 10+

© Marjo, 10 december 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het toernooi van de parfumeurs
Deel 4: De magische apotheek
Anna Ruhe


‘Elk talent – geheel onverschillig welk talent – heeft fantastische kanten, maar ook minder fantastische.’’


Dat heeft Lucie intussen al wel ervaren. In haar eerdere avonturen kreeg ze al te maken met Elodie de Richemondt, die snode plannen heeft met haar talenten als sentifleur (=iemand die geuren niet alleen kan ruiken, maar ook kan voelen).  Ze is de evenknie van Lucie, maar terwijl Lucie alleen maar het goede wil, en dus ook Elodie met rust zou willen laten, is Elodie er juist op uit om machtiger te worden. Daarvoor moet Lucie ofwel wèg, ofwel onder de invloed van Elodie komen te staan. Dat heeft Lucie helaas al eens meegemaakt, toen ze te maken kreeg met de Eeuwigen, zoals de naam al aangeeft: ze willen eeuwig leven met behulp van de minder fantastische kanten van de talenten waarover Lucie en Elodie beschikken.


Het nieuwe avontuur begint met een geheimzinnig briefje, van een anonieme afzender.


‘Je had gelijk, Lucie. De betergeborenen waren vanaf het begin tot mislukken gedoemd. Dank je wel dat je me de ogen hebt geopend. Ik weet nu dat macht geen recht is dat je vanwege je geboorte krijgt. Alleen zij zullen machtig zijn die door hun talent in staat worden gesteld. Mensen zoals jij. Mensen zoals ik. Ik verheug me erop je onder andere omstandigheden terug te zien.’


Lucie begrijpt er niets van. Maar er is nu al enige tijd verstreken sinds het briefje kwam en er is verder niets gebeurd. Bijna was ze het vergeten toen er een uitnodiging op haar pad kwam om mee te doen aan het Toernooi van de Parfumeurs, een wedstrijd tussen de beste geurmakers ter wereld.
Al is de uitnodiging is niet aan haar gericht - ze hoort het via via - het is duidelijk dat Lucie wel aan dat toernooi moet deelnemen.  Elodie wil meer geurapotheken opzetten, onder haar eigen leiding natuurlijk, en daarvoor zoekt ze sentifleurs die zij dan onder controle houdt. Maar omdat Lucie niet persoonlijk uitgenodigd is, moet ze zich uitgeven als iemand anders. Met behulp van de juiste geuren lukt dat. En natuurlijk gaan haar vrienden ook mee, eveneens in een andere gedaante.
Het is een enorme opgave: zal het hen lukken om verborgen te blijven?
En dat toernooi: het moet natuurlijk wel gewonnen worden door Lucie! Maar er zijn sterke tegenstanders.


Het toernooi bestaat uit drie delen en speelt zich af in drie dagen. Telkens zijn er twee parfumeurs die een bepaalde opdracht moeten uitvoeren, waarbij er een overwinnaar en een verliezer is. Dat gebeurt in een glazen kas, want ze werken natuurlijk met geuren.
Het zijn echte krachtmetingen, waarbij het er niet altijd even eerlijk aan toe gaat. Er is verraad in het spel, en Lucie moet echt alles op alles zetten en dan nog…
Maar dan blijkt er buiten Elodie nog een andere vijand te zijn...


In tegenstelling tot de eerdere avonturen is dit verhaal geen afgerond geheel. Er moet duidelijk nog een vervolg komen. Al is het maar om te weten of het echt wat wordt tussen Lucie en buurjongen Mats…
Het boek is net als de eerdere delen prachtig vormgegeven en voorzien van mooie tekeningen. En het verhaal is reuze spannend.
De perfecte serie voor kinderen die van magie houden! Je zou zelf ook wel eens een geurtje willen proberen…


ISBN 9789000374250| hardcover | 272 pagina's | Uitgeverij van Holkema & Warendorf |november 2020
Vertaald uit het Duits door Davis Orthel | Illustraties van Claudia Carls | Leeftijd 10+

© Marjo, 2 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De strijd om de meteoor
Deel 3: De magische apotheek
Anna Ruhe


Het wil wel eens gebeuren dat een tweede of derde deel helemaal niet zo goed is als het eerste deel uit een serie. Maar Anna Ruhe groeit steeds meer in de wereld van de Magische Apotheek en de lezer groeit mee. Dus is De strijd om de Meteoor weer heerlijk spannend!

Toen Lucie met haar ouders en broertje Benno in Villa Evie kwam wonen, had ze geen idee wat voor wondere wereld ze daar aan zou treffen. Ze baalde juist dat ze haar vrienden en haar oude school moest missen! Maar al snel leerde ze buurjongen Mats kennen. Samen met hem gingen ze op onderzoek uit in de villa, want er hingen toch wel aparte geuren…


In het eerste deel ontdekt Lucie de geheime ruimte in de grote kas achter het huis die helemaal ingericht is als apotheek, en waar Hanne al die geheimzinnige geuren maakt. Hannes overgrootvader is Daan de Bruijn, van wie ze veel geleerd heeft. Maar een sentifleur, zoals hij, is ze niet! (Een sentifleur is iemand die geuren niet alleen kan ruiken, maar ook kan voelen.)  En die gave blijkt Lucie te bezitten! Tot haar verbijstering is zij in staat magische geuren te maken! De apotheek staat vol met flesjes bijzondere geuren. Als je er eentje open maakt en de geur komt vrij, dan kan het zijn dat er vreemde dingen gebeuren.


In dit nieuwe avontuur gaan Lucie en Mats stiekem op missie naar Parijs en dan nemen ze geuren mee als Tijdloze Noot, Het Kwartiertje Terug Aroma en de Stinkende Odeur.
Wat die precies veroorzaken? Dat verklappen we niet, maar waarom ze naar Parijs gaan, dat heeft te maken met het vorige avontuur. In Amsterdam hebben de kinderen kennis gemaakt met de Eeuwigen, een groep mensen die een geur heeft ontwikkeld waarmee ze eeuwig kunnen leven. In die geur zit meteoorsteen. Die stof is zeldzaam en ook Lucie heeft het vaak nodig om bepaalde geuren te kunnen maken. Maar de booswichten hebben het weggehaald uit de magische Apotheek. De kinderen hebben het terug gestolen, maar daarmee zijn ze nog niet van die groep mensen af…


Syrell de Richemont, de leider van de Eeuwigen, heeft nog meer plannen: hij wil nieuwe magische apotheken openen én ook geurtjes gaan verkopen, waardoor mensen doen wat hij wil. Dat mag natuurlijk niet gebeuren!


Het wordt razend spannend in Parijs, een enorme stad waar ze gelukkig ook (oude) bekenden tegenkomen die hen goedgezind zijn. Maar de groep eeuwigen is groot en hun wens nog groter! Bovendien kennen zij de weg, en hebben ze een heel vervelend geurtje in handen…


Zoals gezegd is dit deel ook zo spannend dat je het liefst in een ruk doorleest, en dan eigenlijk ook meteen door wil lezen in het volgende deel. Daar zullen we op moeten wachten helaas.  Het is wel aan te raden om de delen in volgorde te lezen. Al vertelt Anna Ruhe af en toe een beetje over wat er vooraf ging, als je dat verhaal niet kent, valt het niet mee dit nieuwe avontuur te volgen. Bovendien weet je dan wat bepaalde moeilijke woorden betekenen, zelfs al worden ze opnieuw uitgelegd is dat handig. Hoewel, ‘protserig’, ‘politoer’?
We komen oude bekenden tegen, en ontmoeten nieuwe mensen, die vast in het volgende deel weer terugkomen. En natuurlijk weer nieuwe spannende geurtjes, met allemaal wonderlijke gevolgen.


De omslag is weer erg mooi, net als de tekeningen binnen in het boek. En vooral de poster achterin waarin in fraaie kleuren een aantal geuren afgebeeld staan.
De hoofdstukken zijn goed te behappen, en de typografie is vrij groot en duidelijk.
In de Magische Apotheek gaat het ook om de strijd tussen goed en kwaad, om vriendschap en samenwerken, een serie in de sfeer van Harry Potter, maar de magie van een heel andere categorie.
Voor de kinderen die van de tovenaarsleerling houden – of juist voor hen die er niet om geven - zijn de avonturen van Lucie vast heel fijn leesvoer!


ISBN 9789000368020 | hardcover | 296 pagina's | Uitgeverij Van Holkema & Warendorf | april 2020
Illustraties van Claudia Carls | Vertaald uit het Duits door David Orthel | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 28 mei 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het mysterie van de zwarte bloem
Deel 2: De magische apotheek
Anna Ruhe


Toen de dertienjarige Lucie met haar ouders en broertje Benno verhuisde naar Villa Evie, was ze daar helemaal niet blij mee. Dat oude stoffige huis, wat moest ze daar? Maar de zomer die volgde op die verhuizing was een heel bijzondere zomer: eerst leert ze haar buurjongen kennen en samen met Mats ontdekken de kinderen een geheime apotheek, onder het huis. Een apotheek waar geuren samengesteld worden en in flesjes gedaan. Het opsnuiven van bepaalde geuren werkt hetzelfde als de pilletjes uit een gewone apotheek. Nou ja, niet helemaal hetzelfde natuurlijk. Het is een magische apotheek!
Er is een tuinman die hen liever kwijt dan rijk is. Deze Willem blijkt de apotheek voor zijn eigen slechte plannen te gebruiken.


Als deel twee begint is Willem uit beeld verdwenen – voorlopig dan toch – en hebben ze Hanne ontmoet. Zij is de echte apotheker, maar Willem had haar ‘bewerkt’ met een akelige geur, waardoor ze niet eens meer wist wie ze was! Zij is nu pas in staat om Lucie en Mats alles te leren wat zij weet.


En wat blijkt: Lucie heeft een talent voor geuren! Niet alleen ruikt ze heel goed, ze kan ook combinaties maken voor nieuwe magische geuren. Ze weet intussen dat die vieze muffe geur, die naar aarde ruikt, niet veel goeds betekent. Willem rook zo, en hij maakt deel uit van een groep mensen die de eeuwelingen genoemd wordt. Zij hebben heel andere plannen met de apotheek dan Hanne en Lucie en die beloven niet veel goeds. Dat heeft alles te maken met het meteoorpoeder dat verdwenen is.


Dan begint de spannende speurtocht, want dat poeder moet terug. Niet alleen willen Willem en consorten het in zijn geheel voor eigen gebruik houden voor hun snode plannen, de echte apothekers hebben het bij de ontwikkeling van goede geuren ook nodig.
Lucie heeft bijvoorbeeld Mats beloofd dat ze een geur zal vinden om zijn vader te helpen. Ook daarvoor heeft ze dat meteoorpoeder nodig. Als ze op zoek gaan nemen ze andere geurflesjes mee: de Tijdbuigende Geur, de Geur van Aromatische bescherming, de Waarachtige geur, en de Onopvallendste Geur.
Zowel voor de lezer als voor onze helden is het niet onmiddellijk duidelijk waar die geuren voor dienen. De werking is soms heel verrassend!


Zoals de titel aangeeft is er ook sprake van een mysterie. Een mysterie rondom een zwarte bloem. Dat komt pas heel laat aan de orde, eerst is er de magische strijd tussen de goede partij en de slechteriken. En dan is er nog een ex-apotheker, die het liefst wil dat alles verdwijnt: er wordt te veel kwaad mee aangericht. Maar dat willen Lucie en haar leermeester Hanne toch ook weer niet! Hoe gaat dit allemaal aflopen?


Spannend is het absoluut, en de magie is volop aanwezig, deels ook in de prachtige zwart-wittekeningen van Claudia Carls, die vaak de pagina’s sieren. Ook heeft zij de mooie cover gemaakt.
De redelijk grote letters staan ruimtelijk verdeeld en de hoofdstukken zijn niet al te lang, zodat het ook voor jongere kinderen een prettig leesbaar boek is. Zij willen trouwens toch wel doorlezen, omdat het zo spannend is!
We leren de kinderen beter kennen, en er is zelfs al heel even een amoureuze aanwijzing.
Ook deel twee smaakt naar meer! De magische apotheek is een heerlijke serie!


Anna Ruhe (1977, Berlijn) heeft na haar studie gewerkt als grafisch ontwerper.


ISBN 9789000368006  | hardcover | 256 pagina's | Uitgeverij Van Holkema & Warendorf | november 2019
de prachtige illustraties zijn van Claudia Carls | Vertaald uit het Duits door David Arthel | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 9 maart 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Er hangt een geheim in de lucht
Deel 1: De magische apotheek
Anna Ruhe


De dertienjarige Lucie is met haar ouders en broertje van vijf verhuisd naar een oud huis. Het is zo groot dat ze nu haar ouders niet meer steeds tegenkomt zoals in het oude huis. De vorige eigenaar is Hanne, een beetje dommige vrouw lijkt het wel. Dat Lucie zich daar danig in vergist zal later uitkomen!
Het huis oogt mysterieus en staat niet leeg als ze er in trekken, ze vindt er van alles als ze met een nieuwe vriend Mats en broertje Benno op onderzoek uit gaat.


‘Boven mijn hoofd klepperde een emaillen bordje in de wind. De letters die erop stonden waren verweerd en nog maar lastig te lezen.
De ogen zijn de sleutel tot de ziel, maar de neus is de poort, las ik.
De neus? Zou dat een hint zijn naar de vele vreemde luchtjes die er in het huis hingen? Ik kreeg een vreemd gevoel in mijn maag. Opeens was ik er niet meer zo zeker van of ik dit alles alleen maar aardig vond of ook een beetje griezelig.
Waar waren we eigenlijk terechtgekomen?’


Wat ze vinden is een verborgen ruimte waar heel veel flesjes staan op planken, met etiketten en aanduidingen als Eeuwige geuren; vluchtige geuren; gevaarlijke geuren en nog andere. In ieder flesje zit een andere geur, dat ontdekken ze al snel. En als er dan vreemde dingen gebeuren: alleen boven Villa Evie hagelt het en het sneeuwt en is ijzig koud! Geur van Kou stond er op dat flesje waar ze een beetje mee knoeien. 


Door schade en schande leren ze waar die parfumflesjes voor dienen.
Onder het huis bevindt zich een magische apotheek, waar de vreemde tuinman rondhangt. Hij merkt dat de kinderen overal ronddolen en wil hen weg hebben.
De oude Willem is dus een tegenstander en hij heeft een duister geheim. Dat heeft dan weer te maken met die ook al zo eigenaardige barones die regelmatig voor het huis staat.
Er is ook iets met Mats aan de hand. Of eigenlijk met zijn vader. Waar is die gebleven?


Volop avontuur dus in het eerste deel van een vijfdelige serie over de magische apotheek. Lucie heeft een bijzondere manier om met haar veel jongere broertje om te gaan. Je zou verwachten dat ze Benno wegstuurt, omdat hij te klein is voor al die geheimzinnige speurtochten, maar dat doet ze niet. Ze betrekt er hem juist bij, zorgt er voor dat hij zich gezien voelt.


‘Luister even, alsjeblieft. Als we nu samen teruggaan naar huis, moeten we ervoor oppassen dat papa en mama niets overkomt. Ik weet zeker dat de oorzaak van alles in de apotheek ligt, en we moeten er alleen achter zien te komen wat er precies is gebeurd en hoe we het weer ongedaan kunnen maken. En dat betekent dat wij deze keer verantwoordelijk zijn voor hen. Van nu af aan zijn wij de ouders en papa en mama de kinderen. Oké?’
De angst in Benno’ s ogen maakte plaats voor iets van trots. En ik voelde hoe ons gezamenlijke plan hem eindelijk bevrijdde van zijn angst. ‘Oké!’


Een mooie omslag, leuke tekeningetjes en ‘recepten’ door het boek heen, een ruime bladspiegel, maar vooral: spannende vlot vertelde avonturen van drie jonge kinderen: dat spreekt jonge lezers absoluut aan!


Anna Ruhe (1977, Berlijn) werd schrijver van De magische apotheek.


ISBN 9789000366095 | hardcover | 264 pagina's | Uitgeverij van Holkema & Warendorf | mei 2019
Vertaald uit het Duits door David Orthel | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 29 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER