jeugd 10-12 jaar

Anna Ruhe

De strijd om de meteoor
De magische apotheek deel 3
Anna Ruhe


Het wil wel eens gebeuren dat een tweede of derde deel helemaal niet zo goed is als het eerste deel uit een serie. Maar Anna Ruhe groeit steeds meer in de wereld van de Magische Apotheek en de lezer groeit mee. Dus is De strijd om de Meteoor weer heerlijk spannend!

Toen Lucie met haar ouders en broertje Benno in Villa Evie kwam wonen, had ze geen idee wat voor wondere wereld ze daar aan zou treffen. Ze baalde juist dat ze haar vrienden en haar oude school moest missen! Maar al snel leerde ze buurjongen Mats kennen. Samen met hem gingen ze op onderzoek uit in de villa, want er hingen toch wel aparte geuren…


In het eerste deel ontdekt Lucie de geheime ruimte in de grote kas achter het huis die helemaal ingericht is als apotheek, en waar Hanne al die geheimzinnige geuren maakt. Hannes overgrootvader is Daan de Bruijn, van wie ze veel geleerd heeft. Maar een sentifleur, zoals hij, is ze niet! (Een sentifleur is iemand die geuren niet alleen kan ruiken, maar ook kan voelen.)  En die gave blijkt Lucie te bezitten! Tot haar verbijstering is zij in staat magische geuren te maken! De apotheek staat vol met flesjes bijzondere geuren. Als je er eentje open maakt en de geur komt vrij, dan kan het zijn dat er vreemde dingen gebeuren.


In dit nieuwe avontuur gaan Lucie en Mats stiekem op missie naar Parijs en dan nemen ze geuren mee als Tijdloze Noot, Het Kwartiertje Terug Aroma en de Stinkende Odeur.
Wat die precies veroorzaken? Dat verklappen we niet, maar waarom ze naar Parijs gaan, dat heeft te maken met het vorige avontuur. In Amsterdam hebben de kinderen kennis gemaakt met de Eeuwigen, een groep mensen die een geur heeft ontwikkeld waarmee ze eeuwig kunnen leven. In die geur zit meteoorsteen. Die stof is zeldzaam en ook Lucie heeft het vaak nodig om bepaalde geuren te kunnen maken. Maar de booswichten hebben het weggehaald uit de magische Apotheek. De kinderen hebben het terug gestolen, maar daarmee zijn ze nog niet van die groep mensen af…


Syrell de Richemont, de leider van de Eeuwigen, heeft nog meer plannen: hij wil nieuwe magische apotheken openen én ook geurtjes gaan verkopen, waardoor mensen doen wat hij wil. Dat mag natuurlijk niet gebeuren!


Het wordt razend spannend in Parijs, een enorme stad waar ze gelukkig ook (oude) bekenden tegenkomen die hen goedgezind zijn. Maar de groep eeuwigen is groot en hun wens nog groter! Bovendien kennen zij de weg, en hebben ze een heel vervelend geurtje in handen…


Zoals gezegd is dit deel ook zo spannend dat je het liefst in een ruk doorleest, en dan eigenlijk ook meteen door wil lezen in het volgende deel. Daar zullen we op moeten wachten helaas.  Het is wel aan te raden om de delen in volgorde te lezen. Al vertelt Anna Ruhe af en toe een beetje over wat er vooraf ging, als je dat verhaal niet kent, valt het niet mee dit nieuwe avontuur te volgen. Bovendien weet je dan wat bepaalde moeilijke woorden betekenen, zelfs al worden ze opnieuw uitgelegd is dat handig. Hoewel, ‘protserig’, ‘politoer’?
We komen oude bekenden tegen, en ontmoeten nieuwe mensen, die vast in het volgende deel weer terugkomen. En natuurlijk weer nieuwe spannende geurtjes, met allemaal wonderlijke gevolgen.


De omslag is weer erg mooi, net als de tekeningen binnen in het boek. En vooral de poster achterin waarin in fraaie kleuren een aantal geuren afgebeeld staan.
De hoofdstukken zijn goed te behappen, en de typografie is vrij groot en duidelijk.
In de Magische Apotheek gaat het ook om de strijd tussen goed en kwaad, om vriendschap en samenwerken, een serie in de sfeer van Harry Potter, maar de magie van een heel andere categorie.
Voor de kinderen die van de tovenaarsleerling houden – of juist voor hen die er niet om geven - zijn de avonturen van Lucie vast heel fijn leesvoer!


ISBN 9789000368020 | hardcover | 296 pagina's | Uitgeverij Van Holkema & Warendorf | april 2020
Illustraties van Claudia Carls | Vertaald uit het Duits door David Orthel | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 28 mei 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het mysterie van de zwarte bloem
Deel 2 De magische apotheek
Anna Ruhe


Toen de dertienjarige Lucie met haar ouders en broertje Benno verhuisde naar Villa Evie, was ze daar helemaal niet blij mee. Dat oude stoffige huis, wat moest ze daar? Maar de zomer die volgde op die verhuizing was een heel bijzondere zomer: eerst leert ze haar buurjongen kennen en samen met Mats ontdekken de kinderen een geheime apotheek, onder het huis. Een apotheek waar geuren samengesteld worden en in flesjes gedaan. Het opsnuiven van bepaalde geuren werkt hetzelfde als de pilletjes uit een gewone apotheek. Nou ja, niet helemaal hetzelfde natuurlijk. Het is een magische apotheek!
Er is een tuinman die hen liever kwijt dan rijk is. Deze Willem blijkt de apotheek voor zijn eigen slechte plannen te gebruiken.


Als deel twee begint is Willem uit beeld verdwenen – voorlopig dan toch – en hebben ze Hanne ontmoet. Zij is de echte apotheker, maar Willem had haar ‘bewerkt’ met een akelige geur, waardoor ze niet eens meer wist wie ze was! Zij is nu pas in staat om Lucie en Mats alles te leren wat zij weet.


En wat blijkt: Lucie heeft een talent voor geuren! Niet alleen ruikt ze heel goed, ze kan ook combinaties maken voor nieuwe magische geuren. Ze weet intussen dat die vieze muffe geur, die naar aarde ruikt, niet veel goeds betekent. Willem rook zo, en hij maakt deel uit van een groep mensen die de eeuwelingen genoemd wordt. Zij hebben heel andere plannen met de apotheek dan Hanne en Lucie en die beloven niet veel goeds. Dat heeft alles te maken met het meteoorpoeder dat verdwenen is.


Dan begint de spannende speurtocht, want dat poeder moet terug. Niet alleen willen Willem en consorten het in zijn geheel voor eigen gebruik houden voor hun snode plannen, de echte apothekers hebben het bij de ontwikkeling van goede geuren ook nodig.
Lucie heeft bijvoorbeeld Mats beloofd dat ze een geur zal vinden om zijn vader te helpen. Ook daarvoor heeft ze dat meteoorpoeder nodig. Als ze op zoek gaan nemen ze andere geurflesjes mee: de Tijdbuigende Geur, de Geur van Aromatische bescherming, de Waarachtige geur, en de Onopvallendste Geur.
Zowel voor de lezer als voor onze helden is het niet onmiddellijk duidelijk waar die geuren voor dienen. De werking is soms heel verrassend!


Zoals de titel aangeeft is er ook sprake van een mysterie. Een mysterie rondom een zwarte bloem. Dat komt pas heel laat aan de orde, eerst is er de magische strijd tussen de goede partij en de slechteriken. En dan is er nog een ex-apotheker, die het liefst wil dat alles verdwijnt: er wordt te veel kwaad mee aangericht. Maar dat willen Lucie en haar leermeester Hanne toch ook weer niet! Hoe gaat dit allemaal aflopen?


Spannend is het absoluut, en de magie is volop aanwezig, deels ook in de prachtige zwart-wittekeningen van Claudia Carls, die vaak de pagina’s sieren. Ook heeft zij de mooie cover gemaakt.
De redelijk grote letters staan ruimtelijk verdeeld en de hoofdstukken zijn niet al te lang, zodat het ook voor jongere kinderen een prettig leesbaar boek is. Zij willen trouwens toch wel doorlezen, omdat het zo spannend is!
We leren de kinderen beter kennen, en er is zelfs al heel even een amoureuze aanwijzing.
Ook deel twee smaakt naar meer! De magische apotheek is een heerlijke serie!


Anna Ruhe (1977, Berlijn) heeft na haar studie gewerkt als grafisch ontwerper.


ISBN 9789000368006  | hardcover | 256 pagina's | Uitgeverij Van Holkema & Warendorf | november 2019
de prachtige illustraties zijn van Claudia Carls | Vertaald uit het Duits door David Arthel | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 9 maart 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER