jeugd 10-12 jaar

Karina Yan Glaser

http://www.karinaglaser.com

 

De Vanderbeekers
Karina Yan Glaser


Het gezin Vanderbeeker bestaat uit vader, moeder en vijf kinderen: De twaalfjarige tweeling Isa en Jessie, hun broer Oliver, 9 jaar, en Hyacinth, zes jaar. De jongste is Laney, ruim vier. Ze wonen heel graag in het oude huis in Harlem, New York, ook al is het er klein. Ook de hond Franz en konijn Paganini wonen er. Ze hebben er twee verdiepingen, boven hen wonen mevrouw Josie en meneer Jeet, en op de bovenste verdieping woont de huisbaas, meneer Beiderman. Degene die wij de Boze Buurman zouden noemen...


Kerstmis nadert, en de kinderen vinden het net als ieder jaar weer een spannende en gezellige tijd. Maar dit jaar zal het anders gaan: ze hebben net gehoord van hun ouders dat ze moeten gaan verhuizen! En nog voor Kerstmis! Dat is onmogelijk!
Maar meneer Beiderman was heel duidelijk: ze moeten het huis uit en wel binnen elf dagen.
Ze kennen die Beiderman niet eens, en wat heeft hij tegen hen? Maken ze te veel herrie soms? Blaft Franz te veel?


Ze willen niet weg! En ze beginnen druk te brainstormen. Allerlei plannetjes om de man van gedachten te laten veranderen passeren de revue. Want als het hen zou lukken om er voor te zorgen dat ze mogen blijven, hebben ze meteen het ultieme kerstgeschenk voor hun ouders!
Een aantal plannen voeren ze ook uit, maar het gaat niet allemaal goed. Het lekkere ontbijt valt op de grond; als Hyacinth haar zelfgemaakte placemat gaat brengen schreeuwt Beiderman tegen haar dat ze hem met rust moet laten. Een handtekeningenactie roept helemaal de woede op van hun huisbaas, want ineens belt iedereen hem. De kinderen weten het niet meer.
Maar intussen weten buren en kennissen van hun problemen en wie weet kunnen zij helpen?


Het gegeven is eigenlijk niet zo leuk, maar de manier waarop Yan Glaser dit verhaal brengt maakt je toch aan het lachen. Vooral de jongste kinderen, die geen idee hebben van hoe de echte wereld in elkaar steekt, komen vaak grappig uit de hoek.
Het zijn vijf verschillende kinderen, met ieder hun eigen kleine probleempjes en gelukjes. En er is ook niet alleen de gedwongen verhuizing en het probleem Beiderman: er spelen ook andere dingen waardoor het een veelzijdig verhaal wordt. Het feit bijvoorbeeld dat Oliver de enige jongen is tussen al die meiden; de prille verliefdheid van de bakkersjongen, en hoe je een konijn kunstjes leert.


Gewoon een heel leuk verhaal over een heel gewoon gezin (nou ja) en wat er ook nog voor avonturen komen in de vervolgdelen, die zijn vast ook heel leuk. Want Karina Yan Glaser schrijft hele leuke dialogen, en heeft vast zelf ook kinderen, omdat ze goed lijkt te weten hoe die in elkaar steken.


Karina Yan Glaser (Californië) woont in Harlem. Zij werkte als docent, maar ook als medewerker bij de grootste daklozenorganisatie in New York. Ze woont met haar man, twee dochters en een heel arsenaal aan geredde dieren in Harlem.
Zij debuteerde met dit eerste deel, dat nu vertaald is, en heeft intussen al vier andere delen geschreven. Hopelijk komen die snel in vertaling!


ISBN  9789000379958 | hardcover | 288 pagina's | Uitgeverij Van Holkema & Warendorf| januari 2022 Leeftijd 10+
Vertaald uit het Engels door Lidwien Biekman

© Marjo, 18 maart 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER