jeugd 10-12 jaar

Gé Ansems

altDikke Tot in de greep van de roofboeken
Gé Ansems


Achter de regenboog ligt Totsmania, een land waar de Totten wonen. Als er onverwacht grote stormen losbreken met veel geweld, weet priester Pettot dat er iets aan de hand moet zijn. Dit is niet normaal. Als er een enorm gat ontdekt wordt in de regenboog, roept hij Dikke Tot bij zich, in de wetenschap dat die al eerder naar de Buitenwereld gereisd is. Verder zelfs, naar het land Kwezelee. Nu vermoedt Pettot dat door het openen van de poort er iets fout gegaan is en dat het gevaar van de Geinkwezels komt. Dikke Tot gelooft er niets van, waarom zouden die de Totten aanvallen?


Dus hij wil wel op onderzoek uit, en met de boogronder vertrekt hij naar de poort. Maar daar gaat het al fout: ze worden aangevallen, door een monster met een enorm grote bek. Gelukkig weet Knettot, de bestuurder, de boogronder uit die bek te krijgen, en kan Dikke Tot zijn reis vervolgen. Hij heeft dan al gezien hoe er enorme wolken zijn die iets uitspugen. Zijn dat letters? Wat voor vreemde dingen gebeuren hier toch?


Als hij aankomt in Kwezelee en daar zijn vrienden van een eerder avontuur ontmoet, blijkt dat zij zeker niet de aanstichters zijn. Integendeel: ook zij worden aangevallen!
Met de hulp van de tovenaar Picodorus ontdekken ze wat er aan de hand is, en kunnen ze de strijd aangaan. Dat wordt een niet na te vertellen avontuur, met onbeschrijflijke wezens, en twee machtige vijanden: het Boek der Wijzen en Slem de Klever.
Zal het Dikke Tot en zijn vrienden lukken om de vrede te herstellen?


Wees gewaarschuwd: dit is fantasie van het zuiverste water.
Ik heb met stijgende verwondering zitten lezen hoe de schrijver al die verzinsels tot een samenhangend geheel heeft weten samen te voegen.
Ik moet een stukje laten lezen:


‘Een raadselsluis,’ merkt de professor op. ‘Doch laat ons gronden.’ Met deze woorden laat hij het bolvormig vliegtoestel met hoge snelheid dalen. Al vanaf een flinke hoogte is te zien dat het dorp en het omringende Giechelbos door een grote rampspoed zijn getroffen. Het lijkt wel of er een orkaan heeft huisgehouden in het woud. Talloze bomen zijn geveld en veel bomen zijn van de aardbodem verdwenen. Ook het dorp Kwezelee is zwaar gehavend. Overal gapen grote gaten waar ooit huizen hebben gestaan. De hele winkelstraat is uitgewist. De draaimolen op het dorpsplein, de residentie van Zijne Moppige Hoogheid Oppergeinkwezels, ligt gevierendeeld tegen de vlakte. Ook het nieuwe theater van Clara de Spotvogel en het rolveld zijn zwaar getroffen. De Mafketel, midden in het gehavende Giechelbos, een immense fluitketel waar professor Giller woont en werkt, zit vol beetgaten. Ook de beeldentuin rond de ketel is volledig geruïneerd.
De lachbol vliegt nu op een paar meter hoogte boven het dorp, op weg naar het zwaar beschadigde rolveld even buiten de bebouwing.
‘Vreselijk,’ verzucht Kieteltje. ‘De roofboeken hebben verschrikkelijk huisgehouden.’


Behalve monsters die boeken leegschudden - wat een schande!! - zijn er voertuigen die zich voortbewegen op de kracht van lachen; een tovenaar die sterker wordt als hij maar vaak genoeg herschreven wordt; er is sprake van een spotvogel die niet zonder de kusjes van Dikke Tot kan; er is een professor die een heel eigen taaltje bezigt. Deze is simpel: ‘laat ons het veld beloeren’, maar het kan ook zo: ‘een gidstrek doet ons voeren; het tottenbrein licht, doch den mysterie gevaart.’ ‘Thans noopt het regelbreken’. Gelukkig is de man niet geneigd lang aan het woord te zijn, nu is het te behappen en kun je net volgen wat hij zegt.
Geinkwezels zijn er dol op anderen op stang te jagen, grapjes maken noemen ze dat. Dikke Tot vindt het niet leuk, want hij trapt er telkens in, maar toch zijn het goede vrienden vindt hij. Ach en die kusjes, hij doet het maar, al ontmoet hij in dit avontuur ook een meisje dat hij liever zou kussen!


Het is een avontuur dat je makkelijk nog eens kan lezen want er gebeurt ontzettend veel, zo veel dat je het de eerste keer niet eens allemaal kan behappen. Het is niet altijd dat ik herhaling een voordeel vind, maar in dit boek is het een goed idee geweest van de schrijver.
Het zal niet voor iedere willekeurige jonge lezer zijn weggelegd om te genieten van dit boek, maar ik weet dat degene die met een levendige fantasie zich wil laten opzuigen in een wervelend avontuur zal hier de tijd van zijn leven zal hebben!


ISBN 9789078437123 |Paperback|294 pagina's |Uitgeverij Macc |april 2014
Vanaf 11 jaar.

© Marjo, 12 augustus 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER