jeugd 10-12 jaar

Joke Verweerd

De jongen met de vechthaan
Joke Verweerd


Firman woont bij zijn oma in een klein dorpje op Sulawesi, een van de grote eilanden van Indonesië. Hij behoort tot het Torajavolk die een eigen manier van leven en geloven hebben. Firman gaat naar de school van de zendelingen en als hij op een een dag uit school thuiskomt zit pak (meneer) Wouter er, de Nederlandse tuhan belanda van de christelijke school en guru (leraar) Ernstl! Hij weet dat ze gekomen zijn om over zijn voet, die zwaar ontstoken is, te praten. Ze willen dat hij naar Rantepao, de stad, gaat. Naar het ziekenhuis, zodat een echte dokter er eens naar kan kijken en hij behandeld kan worden. Hij mag voorlopig bij pak Wouter in huis wonen. Maar Firman wil niet.
Hoe moet het dan met Rakus, zijn geliefde vechthaan? Samu die Rakus traint, haalt hem over. Wat zou zijn moeder zeggen als ze terugkomt van Kalimantan? Ze zou oma de schuld geven dat haar zoon een hinkepoot is geworden. Bovendien kan hij daar veel meer leren dan in zijn dorp. Schoorvoeten stemt Friman in, omdat hij zoveel van oma houdt en hij is ook wel nieuwsgierig of hij zijn vader daar  weer zal zien.

Firmans vader is al lange tijd weg, hij is buschauffeur op de route Rantepao - Makassar. Firman weet bijna niet meer hoe zijn vader eruitziet. Zijn moeder woont en werkt in een grote stad om geld te verdienen, zodat oma en Firman te eten hebben. Volgens Samu komt zijn vader hem vast opzoeken als hij in Rantepao woont. Pak Wouter heeft een dochtertje, Mirjam, die van dezelfde leeftijd als Firman is. Ze zijn al snel dikke vrienden.
Mirjam leeft erg mee met Firman en is erg lief voor hem als hij aan zijn voet geholpen is. De jongen geniet van de sfeer in het gezellige gezin, hij wordt daar behandeld als een eigen kind.
Samu heeft Firman verteld wanneer Rakus voor het eerst zal vechten. Natuurlijk moet hij dat zien, hij moet er heen, ook al heeft pak Wouter het verboden om naar die wijk te gaan. Natuurlijk wil Mirjam mee als ze er van hoort, en zo komen de kinderen in een heel vreemde bedreigende situatie terecht die grote indruk op ze maakt.


Een mooi verhaal dat zich afspeelt in 1987. De sfeer in het dorp als in de stad is heel beeldend weergegeven. Firman is een wijs, gevoelig joch maar heeft wel een eigen willetje. Hij laat zich niet alles zeggen. Hij denkt over veel dingen na en probeert te begrijpen waarom situaties zijn zoals ze zijn.
Naast het belangrijke hanengevecht, wat veel geld voor oma kan opleveren, speelt de zoektocht naar Firmans vader een rol. De jongen denkt vaak dat hij hem ziet lopen maar vergist zich steeds, totdat hij heel onverwacht met hem geconfronteerd wordt bij een vervelende gebeurtenis.
Gelukkig keert die gebeurtenis zich ten goede maar daar gaan nog heel wat perikelen aan vooraf.
Een boeiend, inlevend en gevoelvol geschreven verhaal, ik heb ervan genoten.


ISBN 9789023994367 Nur 282 Hardcover 125 pagina's Uitgeverij Mozaïek september 2013
Met enkele zwart-wit illustraties van Esther Leeuwrik Leeftijd: vanaf 10 jaar
Met verklarende woordenlijst

© Dettie, 9 december 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER