jeugd 10-12 jaar

Linwood Barclay

Achtervolging Ren voor je leven
Linwood Barclay

Het Instituut is een bedrijf dat onder het mom van onderzoek naar medicijnen hele andere dingen onderzoekt en daarbij niet bepaald ethisch te werk gaat. Met mensen die daar tegen protesteren, gaan ze niet zachtzinnig om. Dat ontdekt een van de hoofdpersonen, de twaalfjarige Jeffrey, vol ongeloof. Maar hij zal aan den lijve ondervinden dat het Instituut nergens voor terugdeinst.


Dat gebeurt al snel na de ontmoeting met een hond die erg lijkt op de hond die hij zelf ooit had. Maar deze hond Chipper genaamd, is wel heel erg bijzonder. Hij is een proefdier uit Het Instituut, waar ze bij honden technologische snufjes inplanteren: Chipper kan verschillende talen verstaan, hij kan lezen, en heeft een logisch verstand. Hij is voorzien van een GPS-systeem , en kan foto’s en video’s maken met zijn ogen.
Maar Chipper heeft ook een mankement, volgens Het Instituut dan: hij volgt graag zijn instinct. Als hij een rat of een konijn ruikt, wil hij er niet alleen achteraan, hij vergeet dan alles en doet dat ook!


Als Jeff Chipper ontmoet - deze ontmoeting is absoluut niet toevallig! - woont de jongen bij zijn tante. Zijn ouders zijn omgekomen bij een vliegtuigongeluk, er was alleen maar deze oplossing: naar zijn tante. Zij runt een visserskamp, en zet de jongen flink aan het werk: hij moet de hutten en de boten die gehuurd kunnen worden schoonhouden, en het vuilnis wegbrengen naar de stort. Hij mag nog helemaal geen auto rijden, maar moet het toch ‘omdat hij het kan’, zegt tante.
Als hij bij de vuilstort een meisje ontmoet lijkt zijn leven iets minder saai te worden. Emily is van zijn leeftijd, een slimme wilde meid, die ook blij is dat Jeff er is.
Samen helpen ze Chipper, al beseffen ze nauwelijks hoe gevaarlijk het is om de hond in de buurt te hebben. Want er zijn mannen op zoek naar de verblijfplaats van Chipper, gevaarlijke mannen met een duidelijke opdracht…


Een bijzonder verhaal, dat de lezer al vanaf de proloog het boek intrekt:


‘Op het moment dat de Witjas de kamer vol kooien binnenkwam, wist de gevangene al wat hij van plan was. De Witjas ging hem vermoorden.’


Deze eerste zin roept meteen een aantal vragen op, en als het dan ook nog even duurt voor je als lezer door hebt wie de spreker is, is je aandacht al gegrepen en wil je verder lezen.   Het is lekker spannend, en zit vol verrassingen. Lekker vlot geschreven, met behapbare hoofdstukken waar steeds een hondje boven staat. Met humor ook.


‘Iedereen achteruit!’
Het was meneer Groen, de Hut 8 de hele zomer huurde. Hij had een rode brandblusser. Niet zo’n grote als je wel eens op school zag, maar groot genoeg. Het stel deed een paar stappen achteruit toen meneer Groen de blusser omhooghield, ermee op de uit de hand gelopen barbecue richtte en die met een luid VROESJ onder een laag schuim spoot.
De vlammen waren meteen verdwenen.
Jeff stond op. De vrouw begon tegen meneer Groen te schreeuwen: ‘U hebt allemaal chemicaliën op onze hotdogs gespoten!’
Daar werd Jeff heel boos om. Voordat meneer Groen iets kon zeggen, riep hij woest: ‘Jullie hebben die boom bijna in de fik gezet! Zijn jullie gestoord of zo? Wie zet er nou een barbecue onder een boom?’


Chipper is een hond met mogelijkheden, waar de schrijver goed gebruik van maakt. Hij is gewoon een hond die graag op eekhoorntjes jaagt maar zit vol aparte technologische snufjes die hem wel heel erg bijzonder maken! En gelukkig heeft Emily best veel verstand van computerdingetjes!
De combinatie Jeff/Emily werkt erg prettig. Zou er nog iets romantisch opbloeien tussen deze twee kinderen? Dat zullen we moeten afwachten, maar er komt een vervolg, dus het zou zo maar kunnen!
Dat vervolg moet er wel komen, omdat het verhaal niet afgerond is. Overigens hebben schrijver en uitgever besloten achter in het boek alvast een voorproefje te zetten van dat vervolg. Hebben we iets om naar uit te kijken! Het vervolg, Ontsnapping, verschijnt voorjaar 2020.


Linwood Barclay (Connecticut, 1955) heeft al meer dan twintig boeken op zijn naam staan, vooral thrillers. Achtervolging is zijn eerste jeugdboek.


ISBN 9789000365791 | hardcover | 256 pagina's | Uitgeverij Holkema & van Warendorf | maart  2019
Vertaald uit het Engels door Barbara Lampe | Leeftijd vanaf 11 jaar.

© Marjo, 10 juni 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER