jeugd 10-12 jaar

Marion v.d. Coolwijk

http://www.marionvandecoolwijk.nl

 

Eruit!
Marion van de Coolwijk

Op de cover van het boek staat o.a. Heb jij het lef? en dat is precies waar het in dit boek om draait.
Zou jij het lef hebben om er voor uit te komen dat je homoseksuele gevoelens hebt?


Mees, de hoofdpersoon van dit boek vindt dat knap lastig. Hij droomt van een gezin met kinderen die hij samen met Kirsten, zijn vriendin, zal hebben. Hij kent Kirsten al vanaf de kleurschool en hun vriendschap gaat door dik en dun. Drie maanden geleden werd de vriendschap meer dan dat maar nu heeft Kirsten het uitgemaakt. Ze mist het verliefde gevoel, hun vriendschap is voor altijd, dat gaat niet kapot, zegt ze maar meer dan vriendschap voelt ze niet voor hem...
Mees is er kapot van maar vooral boos, helemaal als hij merkt dat zijn andere vrienden Suze en Job al wisten dat Kirsten het wilde uitmaken, hij wil niets meer met ze te maken hebben.
Gelukkig blijken het wel échte vrienden want ze komen het uitpraten en de vriendengroep wordt weer even hecht als vanouds. Diep in zijn hart weet Mees ook wel dat Kirsten gelijk heeft. Hij weet niet eens hoe verliefd zijn voelt, maar dat duurt niet lang want ineens slaat de bliksem in.
Mees wordt verliefd op Job! Hij weet zich met zijn gevoelens geen raad. Op school schelden ze hem altijd al uit voor homo, hebben ze dan toch gelijk?


Hij zoekt informatie op internet en dat lucht hem op maar brengt hem soms ook nog meer in de war. Sommige dingen die hij leest en ziet stoten hem af en andere dingen herkent hij wel.
En dan toont Natalja, het allermooiste meisje van school, belangstelling voor Mees! Sterker nog, ze is superverliefd op hem, ze krijgen verkering. Mees is in de wolken, voelt zich vereerd, zo ziet iedereen op school dat hij géén homo is! Maar is dat wel zo?
Kirsten blijkt dan een ware vriendin en het is ook Kirsten die Mees verder helpt zijn ware gevoelens te ontdekken.


Marion van de Coolwijk gebruikte voor dit boek onder andere de ervaringen van haar homoseksuele zoon.
Ze weet op een prettige manier te vertellen waar iemand met homoseksuele gevoelens tegenaan loopt en laat ook zien dat 'uit de kast komen' niet zo makkelijk maar wel noodzakelijk is.
Ze laat zien dat de jongen of het meisje die de homoseksuele of lesbische gevoelens hebben gewoon dezelfde mensen blijven en zich nergens voor hoeven te schamen het is de omgeving die deze mensen ineens als 'anders' zien. Een mooi voorbeeld geeft ze als blijkt dat de trainer bij voetballen homoseksueel is. Sommige jongens reageren heel beledigend en ongenuanceerd daarop. Ze noemen de trainer o.a. pedo wat natuurlijk nergens op slaat en ze willen zijn geaardheid melden bij het bestuur. De trainer vertelt de jongens daarna vrijuit over zijn homoseksualiteit en daarna is er niets meer aan de hand. Hij is en blijft een goede trainer.


De titel van het boek zegt in feite al genoeg, gooi het eruit, vertel over je gevoelens, zorg dat je zekerheid over je gevoelens krijgt, zoek informatie en kom uit de kast. Het hele verhaal gaat over deze zoektocht naar de ware geaardheid en de gevoelens die erbij komen kijken. Goede vrienden kunnen daarbij een erg prettige hulp zijn. 
Achterin het boek staan allerlei internetadressen waar goede informatie over homoseksualiteit, biseksualiteit, lesbische gevoelens etc. te vinden is.
Mooi boek dat verhelderend is en een hulp kan zijn voor jongeren die vermoeden dan ze homoseksuele gevoelens hebben.


ISBN 9789026136238 Hardcover 174 pagina's Uitgeverij de Fontein 27 mei 2014
Leeftijd: 12+

© Dettie, 12 juni 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

MZZLmeiden beroemd


Tanja, Hannah en Joan, de drie meiden die pas na de dood van hun moeder er achter kwamen dat ze zussen hadden, en zelfs een drieling waren, gaan nu naar Londen om de verjaardag van hun vader te vieren. Die vader is een beroemde popzanger, en dat brengt natuurlijk de nodige verwikkelingen met zich mee. Hij wordt achtervolgd door journalisten, en moet zich regelmatig vermommen of uit vervelende situaties zien te redden. En dan moeten de meiden dat ook.
Tanja is intussen ook gaan zingen, zij woont bij haar vader in Londen. Ook voor haar komt de roem niet zonder vervelende aandacht.
In dit boek staan een aantal verhalen over de avonturen die het stel in Londen en in Amsterdam beleeft. Over het reuzenrad in Londen en Madame Tussaud. Over een debuut in de Arena, en natuurlijk over de jongens, die ze overal en nog ergens tegenkomen. De verhalen zijn ook heel goed te lezen als je nog niet eerder iets over de MZZLmeiden hebt gelezen, al is het wel prettiger als je het een en ander van de voorgeschiedenis weet.


Marion van de Coolwijk schrijft heel plezierig. Ze werd genomineerd voor de Jonge Jury 2007 met het eerste MZZLmeiden boek. Het zijn vrolijke meidenavonturen, al denk ik dat jongens het ook best zullen kunnen waarderen.

Paperback | 128 Pagina's | Uitgeverij De Fontein 2008 | ISBN 9789026124266
Vanaf 12 jaar

© Marjo, juni 2008

Lees de reacties op het forum, klik HIER!

 

MZZLmeiden en de paparazziOp de flap staat 'een fris en sprankelend meidenboek'.
Dat is helemaal waar (eindelijk eens een flaptekst die niet liegt).
Het is deel twee over de Mzzlmeiden.
In deel een is verteld hoe drie meiden, die elkaar niet kennen, op de dag van hun zestiende verjaardag een erfenis krijgen waar ze geen flauw vermoeden van hadden.
Ze zijn een drieling, hun moeder is overleden en hun vader, daar krijgen ze minimale informatie over. Maar ze weten hem te vinden en het is notabene de zanger van een beroemde Engelse band!


Als dit boek begint hebben ze kennis gemaakt met hem, hij omarmt hen vol enthousiasme. Het boek vertelt verder hoe ieder van de meisjes omgaat met de verandering van hun leven, die ook een omwenteling in hun denken, doen en laten zal betekenen. Een van hen is altijd idolaat geweest van de beroemde man, en het vergt een hele omslag om hem nu als vader te zien, en dat het zwijmelen dat ze altijd gewoon vond, nu ineens niet meer kan. Gelukkig voor haar is er een knappe assistent...
Terwijl ze hun vader verder leren kennen maken ze kennis met de opdringerige pers, de paparazzi, die zoals we weten alle trucjes uit de kast trekken om maar nieuws over een beroemdheid te kunnen plaatsen in hun kranten en roddelblaadjes.


Het boek leest als een trein, is nergens overdreven. Hoewel ze dat idool misschien een andere rol zouden toekennen, zou het de fantasie van ieder pubermeisje kunnen zijn en alleen daarom al is het boek geslaagd.
Deel een staat overigens op de shortlist voor de Jonge Jury.


Paperback | 190 Pagina's | de Fontein Jeugd | 1ste Druk | 2005 - vanaf 12 jaar ISBN10: 902613150X

© Marjo, april 2007

 

MZZLmeiden party!

 

Het vijfde boek alweer is de serie over de drielingzussen Tanja, Hanna en Joan. Ze komen bij elkaar in Londen omdat hun beroemde vader, popzanger Parrot, veertig wordt. Ze willen een surpriseparty organiseren. Daarbij krijgen ze hulp van hun halfbroer Mike, dus het kan niet mislukken. Het boek vertelt dan ook meer over alles wat er rondom gebeurt dan over de party zelf.

 

Tanja, die bij haar vader woont, maakt furore als ze in zijn voetsporen treedt. Na een duet met Parrot, gaat ze nu op de solotoer. Maar het valt niet mee. Zingen gaat prima, maar er komt meer bij kijken: interviews, televisieoptredens, vervelende en opdringerige fans en journalisten. Ze heeft weleens de neiging om de boel de boel te laten, maar ze moet nu professioneel blijven. Mike is haar zakelijk manager, maar die raadt haar aan ook een personal coach te nmen. Ach, welnee, vindt Tanja, die heeft ze niet nodig.
Joan is intussen druk bezig met een carrière in de modellenwereld. Ze ziet kans kennis te maken met de directeur van een beroemd castingbureau. Daar ontmoet ze een heel leuke jongen, Brent. Ze raakt in tweestrijd... hij is leuk, maar hij is 'maar' een postjongen. En zij wil iets bereiken in het filmwereldje, dan kan ze toch niets met zo'n knul?
Hannah, de serieuze van de drieling, heeft het ook moeilijk: ze heeft in Monaco de flamboyante Pieter ontmoet, die haar zomaar opzoekt in Londen. Maar daar is ook haar vriend Jasper. Het is een beetje het idee van de twee vechtende honden want Joshua doet zijn intree. En Hannah ontdekt een heel andere kant van haar karakter.

 

Met al deze nieuwe ontwikkelingen kan Marion van de Coolwijk nog wel even verder, en het blijft even leuk. Wat is het geheim? Ik denk dat het feit dat de verhalen niet reëel zijn, maakt dat je lekker weg kan dromen bij de avonturen van de meiden. Maar tegelijk blijft het aanspreken omdat ze ondanks al hun glitter en glamour toch gewone pubers blijven met de kleine en grotere zorgen die iedere tiener kent.

 

ISBN 978 90 261 2404 4, De Fontein Baarn 2008, hardcover 185 pag, vanaf 12 jaar

© Marjo, juli 2008

 

jeugd 12MZZLmeiden gaan los


De meiden zijn intussen aardig bekend: Hanna het stuudje; Tanja met aspiraties om een gevierd zangeres te worden, en Joan, het verwende nest. Nu zijn dit typeringen die een beetje kort door de bocht zijn, en dat blijkt wel weer in het verhaal dat in 'MZZLmeiden gaan los' verteld wordt. Want Hanna haalt ineens onvoldoendes, Tanja begint te denken dat familie misschien wel belangrijker is dan een ster worden en Joan, die heeft aan Brent een goede vriend, eentje die met beide benen op de grond staat en haar wijst op haar 'fouten'.


Marion van de Coolwijk blijft haar stijl trouw, en het is wederom een boeiend verhaal. Alles draait om het huis in Amsterdam dat Joans vader voor haar koopt, en waar ze met Hanna wil gaan wonen.
Natuurlijk blijven de meiden bezig met uiterlijk en jongens, het zijn tenslotte tieners, maar nu ze de zestien ruim gepasseerd zijn wordt het ook langzaam duidelijk hoe ze zich tot volwassenen ontwikkelen. En natuurlijk zijn er weer de erg fantastische gebeurtenissen, waarvan je denkt 'dat gebeurt toch niet in het echte leven', maar van de Coolwijk houdt het geloofwaardig.
De kracht van de verhalen rondom deze dwaze drieling ligt denk ik vooral in de beschrijvingen van hun gevoelsleven en nu bedoel ik even niet de vriendjes, maar de manier waarop ze in het leven staan en nadenken over wat er gebeurt. Hun soms spontane niet goed overwogen keuzes worden overdacht en besproken.
Kortom, de MZZLmeiden mogen nog wel even door mazzelen...


Isbn 978 90 261 2613 0 Paperback 192 pagina's | Uitgeverij De Fontein | april 2009 vanaf 12 jaar

© Marjo, april 2009

Lees de reacties op het forum, klik HIER!

 

Meester ontvoerd!
Marion van de Coolwijk


De leerlingen van groep 8 hebben er zin in, de zomervakantie is voorbij en ze mogen weer bij meester Frans in de klas. Hij is echt een leuke meester.
Maar meester Frans is er niet, er komt een heel vreemde man in de klas als plaatsvervanger. Hij heet W.A. Guppenstein en komt elke dag met een heel grote limousine naar school. Ook praat hij heel deftig en wil aan niemand vertellen waar hij woont.
Juf Linda, de directrice vertelt dat meester Frans met verlof is maar dat vinden de kinderen maar vreemd. De zomervakantie is net geweest en de meester had  zelf gezegd dat hij er na de vakantie weer zou zijn.
Niek vertrouwt het allemaal niet. Als hij dan ook nog eens een telefoongesprek afluistert die Guppenstein voert met iemand weet hij het zeker... Meester Frans is niet met verlof maar ontvoerd!
Hij vraagt de hele klas naar de boomhut te komen en daar vertelt hij wat hij gehoord heeft. Niet alle kinderen geloven Niek, maar hij weet het zéker, er klopt iets niet! Uiteindelijk gaat de hele klas toch de boel onderzoeken. Heeft Niek gelijk? Of niet?


Het verhaal leest makkelijk weg maar dat kan ook niet anders met een schrijfster als  Marion van de Coolwijk.
Toch is het verhaal wel een beetje vergezocht en het lijkt mij sterk dat niemand weet wie Guppenstein is. Ook de speurtocht naar meester Frans  is niet altijd even geloofwaardig. Verder is het vreemd dat de klas uitgerekend naar die plek op schoolreisje gaan, zeker als er steeds zo geheimzinnig gedaan wordt over meester Guppenstein en de verblijfplaats van meester Frans, en waarom zat meester Frans daar? De verklaring is wel erg zwak. Ik ben beter gewend van Marion van de Coolwijk.

Voorin het boek staat dat het boek geschreven is met behulp van de kinderen en de meester (meester Frans) van groep 7 van de St Odulfussschool te Helmond.


ISBN 9789026127120, Hardcover 109 pagina's, Uitgeverij de Fontein september 2009
Eerder verschenen als Meester Guppenstein (2003) Vanaf 10 jaar

Dettie, oktober 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Meester ontvoerd!


Voor in het boek staat dat het verhaal geschreven is met de hulp van groep zeven. Misschien verklaart dat de vreemde wendingen in het boek, want sommige dingen zijn toch wel onwaarschijnlijk. 


Als de kinderen van groep 8 na de vakantie op school komen, ontdekken ze dat hun meester, meester Frans, niet voor de klas zal staan. Hij heeft vrij genomen om voor zijn kind te zorgen. Maar daar had hij helemaal niets van gezegd toen hij de baby liet zien, voor de vakantie! Sommige kinderen zijn heel boos op hem, Ramon bijvoorbeeld, als is het misschien meer teleurstelling dan boosheid. Meester Frans zou hem helpen omdat hij dyslexie heeft, en hoe moet dat nu?
Juf Linda komt vertellen dat er een andere meester zal komen, en dan zien de kinderen een limousine voorrijden. Als je eenmaal weet wie die nieuwe meester is, dan is de keuze voor zo'n opvallende auto toch wel zeer vreemd. Ook is het raar dat er al twee weken zijn verstreken, als op een dag de nieuwe meester tegen de klas zegt dat ze minstens een minuut in de klas moeten wachten, tot hij met zijn auto weg is. Hoe is dat dan die eerste weken gegaan?
Nou ja, niet op letten, en dan is het een aardig verhaaltje, inderdaad zie ik wel voor me hoe kinderen allerlei suggesties roepen die in het verhaal verwerkt moeten worden...
Niek is een jongen die niets moet hebben van meester Guppenstein. Die man is niet in de haak, vindt hij. Hij raakt er van overtuigd dat meester Frans ontvoerd is! Ze moeten hem helpen! En de leerlingen maken plannen om hem te ontmaskeren. Als het schoolreisje heel anders wordt als wat hen eerst voorgespiegeld was, wordt alles duidelijk.
Ach, ja, zoals ik al aangeef: een leuk verhaaltje, dat je niet onder de loep moet leggen.


ISBN 9789026127120, Hardcover 109 pagina's, Uitgeverij de Fontein september 2009
Eerder verschenen als Meester Guppenstein (2003) Vanaf 10 jaar

Marjo, januari 2010