Stein Knap en het mysterie van de parallelle universums
Of hoe je met een rottende banaan naar een andere wereld kunt reizen
illustraties:
Spike Gerrell
tekst: Christopher Edge
De elfjarige Stein heeft bijzondere ouders. Zij werken allebei in de mijn, en nee, niet als mijnwerkers. De mijn is verlaten, en het is veilig om daar ‘de hightech apparatuur te gebruiken zonder interferentie van kosmische straling op hun experimenten’ (sic).
Maar Steins wereld wordt totaal op zijn kop gezet doordat zijn moeder ziek wordt en sterft. Daar kan al die wetenschap niets aan veranderen, en niemand kan Stein vertellen of er een hemel bestaat. De dominee beweert dat zij daar is, en zijn vader geeft niet echt een antwoord. Hij begint te vertellen over de kwantummechanica, over atomen die zich vreemd gedragen, over parallelle werelden. Zijn conclusie is dat de moeder van Stein in een parallel universum nog leeft.
Heeft Stein daar wat aan? Tja. Nu is Stein geen domme jongen - wat wil je met zulke ouders, hij gaat op zoek naar meer informatie over de kwantummechanica. Hij zal het zelf moeten doen, want zijn vader vindt dat het leven door moet gaan en dat betekent dat hij geen tijd heeft voor zijn zoon. Hij gaat op reis, om televisieprogramma’s te maken over natuurkundige verschijnselen. Stein woont bij opa Joe, een lieve opa, maar hij is niet zijn moeder of zijn vader. Opa zegt dat oma in de hemel al vleugels aan het uitzoeken is voor mama. En opa vindt dat een film kijken helpt. Opa heeft ook geen verstand van kwantummechanica.
Stein langzamerhand wel, hij ontdekt dat hij met de supergeavanceerde computer van zijn moeder, plus een doos en een banaan (!) een heel eind komt. Zijn proefobject, Dylan, de kat van de buren, is zomaar verdwenen toen hij in die doos gestopt werd. Dus Stein gaat het ook proberen.
En ja hoor, hij komt in een parallelle wereld, meerdere zelfs. Werelden die uiterlijk hetzelfde lijken maar in details verschillen. Hij komt er zichzelf tegen, dus misschien zijn moeder ook?
Gezien het onderwerp is dit best een pittig boek, zie alleen al de zin hierboven. Maar omdat het eigenlijke thema rouw is, zou een jonge lezer die geleerde informatie kunnen laten zitten en genieten van de rest. Er zit namelijk veel humor in en er zijn leuke tekeningetjes die de boel opvrolijken. Op deze manier wordt het onderwerp rouwverwerking helemaal niet zwaar aangezet.
Ook het normale leven krijgt aandacht. Stein moet natuurlijk gewoon naar school, waar je heel gewoon pestkoppen vindt maar ook lieve kinderen.
Of er een antwoord komt op Steins oorspronkelijke vraag of de hemel bestaat? Daarvoor moet je het boek lezen. Geniet er van!
Dit is het eerste boek van Christopher Edge dat in het Nederlands vertaald is. Zijn boeken werden in Groot-Brittannië genomineerd voor diverse prijzen.
ISBN 9789030502760 | Paperback | 208 pagina's | Meis en Maas | februari 2017
Vertaald door Nan Lenders | Leeftijd 10+
© Marjo, 27 oktober 2017
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER