jeugd 10-12 jaar

Christien Boomsma

http://www.christienboomsma.nl

 

Vuurdoop
Christien Boomsma


‘Je hoeft alleen maar te worden wie je al bent.’


Mare weet heel goed dat haar ouders vaak ruzie hebben.  Haar moeder is een zweverig type,  ze heeft een winkeltje met stenen en amuletten. Die hebben krachten, denkt ze. Ze doet ook aan wicca, en weet wel zeker dat er meer is tussen hemel en aarde. Mares vader is precies het tegengestelde: hij is natuurkundige aan een universiteit, en staat stevig met twee benen aan de grond.


Als er door de weerman een bijzondere zonsverduistering wordt voorspeld willen allebei haar ouders daar heen, en Mare en haar broer Raaf gaan braaf mee: hun ouders die samen iets doen, dat gebeurt niet vaak! Maar ze hebben te vroeg gejuicht. Zo gauw ze op de plek zijn waar de verduistering te zien is, gaat haar moeder naar haar eigen groepje, om de ochtend toe te zingen. En haar vader installeert de sterrenkijker…


De veertienjarige Mare is een onzeker meisje, echt goede vriendinnen heeft ze niet, ze is klein van stuk, en de sfeer thuis helpt ook niet echt mee. Zo vreemd is het niet dat ze valt voor de charmes van de verhalenverteller die ze bij de zonsverduistering leert kennen. Hij vindt haar bijzonder!
En zo komt het dat ze naar zijn huis gaat en daar Nick ontmoet, die ook gevraagd is door de verhalenverteller. Nick is echter wel degelijk bijzonder: hij is vuurmagiër!
Maar de man die zich Hendrik noemt is niet voor wie hij zich uitgeeft, hij heeft iets te maken met de heksenverbrandingen die in 1596 plaats hebben gevonden in hun dorp.  En wat hij van de twee tieners wil is niet zo best…


Een spannend verhaal vol magische gebeurtenissen. Er gebeuren fantastische dingen, maar het gaat ook over gewone jongeren die hun weg moeten zien te vinden, en daarbij zowel hulp als tegenwerking krijgen.
Het is het eerste deel over verborgen krachten, hetgeen vast te maken heeft met de elementen aarde, water, vuur en lucht.
Christien Boomsma heeft een vlotte manier van vertellen, dat is al bekend van haar andere boeken. Het magische element heeft ook vaak een plek in haar boeken. Voor liefhebbers van Harry Potter is dit een aanrader.


Christien Boomsma (Leeuwarden, 1969) is een schrijfster van jeugdboeken. Naast haar werk als schrijfster werkt ze als journaliste bij de Groningse Universiteitskrant.


ISBN 9789051164244 | Hardcover | 240 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | maart 2015
Leeftijd vanaf 12 jaar

© Marjo, 3 juli 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Watergeheimen
Christien Boomsma


Bo woont in Molenvelt, een dorpje aan de Lauwers. Sinds haar moeder een paar maanden eerder is overleden, probeert ze goed en kwaad als het kan zich staande te houden. Net als haar vader dat doet. Maar helaas vinden ze elkaar niet in hun verdriet. Haar vader vindt haar lastig en dwars, en Bo vindt zijn bezorgdheid benauwend.

Als ze bijvoorbeeld vol branie van de brug af  in de Lauwers springt, terwijl iedereen in het dorp weet dat er iets gevaarlijks in het water leeft, staat haar vader haar op te wachten en kaffert haar uit terwijl iedereen er bij staat. Bo rent weg en gaat een stuk verderop aan de waterkant zitten. Daar staat al een tijdje een huis leeg, maar nu rijdt er een vrachtwagen het erf op: nieuwe bewoners. Er is een jongen van Bo’s leeftijd, die ook bij haar in de klas komt. Hij is alleen met zijn moeder, zijn vader is ergens anders.
Rafael blijkt behalve een lotgenoot, ook een goede kameraad, en als ze samen een geheim ontdekken in het botenhuis van Rafaels nieuwe huis, beleven ze samen hachelijke avonturen. Het leidt er toe dat hun respectievelijke vader en moeder zich doodongerust maken. Bo wordt zelfs naar een psychologe gestuurd, voor rouwverwerking, omdat haar vader denkt dat haar gedrag daarmee te maken heeft. Maar de twee kinderen zijn bezig met iets heel anders, waardoor ze in een zeer gevaarlijke situatie belanden. Ze hebben ook nog een dagboek gevonden van de vorige bewoner van Rafaels huis.


Dit is een ongelooflijk en spannend avontuur is dat je eigenlijk in één ruk uit wil lezen!
Het zit goed in elkaar, met pittige dialogen, en heerlijke humor, bijvoorbeeld als een spannende achtervolging de alinea afgesloten wordt met een droog-komische opmerking!
Het is ook een boek dat gaat over eenzaamheid, en over vriendschap, die op de proef wordt gesteld; over twee kinderen die om moeten leren gaan met de nieuwe situatie van een eenoudergezin en over nietsontziende volwassenen die alleen macht en geld belangrijk vinden.Een meeslepend verhaal, realistisch maar met een magisch tintje! De schrijfster is tenslotte Christien Boomsma!


ISBN 9789051161755| hardcover | 224 pagina's | Meander - Vier Windstreken | april 2011
Leeftijd: 10 – 12 jaar

© Marjo, 17 mei 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Zus voor één nacht
Christien Boomsma


Robin is een meisje van elf jaar. Ze is enig kind, en een vader is er niet. Niet zo vreemd is het dus dat ze min of meer onder de plak zit bij haar moeder Chantal. Die wil graag een Barbie-dochter, een 'echt' meisje, om samen gezellig mee te winkelen, om haar Britney Spears na te laten doen op playbackshows, maar vooral om haar te showen op feestjes. Robin vindt het vreselijk, maar ze is niet bij machte om er iets aan te doen.
Maar die avond is het feestje anders. Eerst is er tante Esmee die het heeft over twéé dochters, en dan zegt ook Chantal dat ze haar zus moet gaan helpen.
'Chantal,' fluisterde ze. 'Chantal... Ik heb helemaal geen zus.' Maar tot haar verbijstering is er wel een ander meisje op het feest, en iedereen denkt het haar zus is. Saritha heet ze, een witblond kind dat Robin niet van kan uitleggen waarom iedereen denkt dat zij zussen zijn. Waarom ze er überhaupt is!
Maar... als ze er dan toch is, och, eigenlijk is het wel gezellig, een zus erbij!
Iedereen blij toch? Alleen is de volgende morgen Saritha verdwenen, en niemand weet meer dat ze er was! Een zus? Wat klets je nu toch Robin!
Robin wil weten wat er aan de hand was: wie is Saritha? Waar is ze gebleven? Ze heeft alleen een briefje: 'probeer me niet te vinden' staat erop.

Ze schakelt haar vriend Luuk in, die wel te vinden is voor een avontuur. Aanvankelijk levert de zoektocht niet veel op. Tot ze op het idee van magie komen. Dan vindt Luuk op internet een helderziende. En oma Bootje vertelt ook het ene en ander, maar Robin mag daar niets mee doen natuurlijk. Ja zeg! Had ze maar niets moeten zeggen!
Dan volgt een spannend avontuur dat inderdaad met heksen en magie te maken heeft. Het is een gevaarlijk avontuur, iedereen wil dat Robin het maar vergeet en naar huis gaat. Dat doet ze niet natuurlijk.


Over het algemeen is het verhaal gewoon een avontuur dat twee kinderen, een jongen en een meisje, beleven. Maar omdat het over hekserij gaat, hoort het tot de categorie van de fantasy. Maar behalve die ene verre voorouder die opduikt in het verhaal, komen er nauwelijks vreemde dingen voorbij, en is het vooral een spannend verhaal, waar je meteen induikt. Leuk idee, goed geschreven, en je kan er nog een thema uithalen ook: vriendschap en de band tussen zussen dragen het verhaal immers. Zelfs al was die zus er maar één nacht.

ISBN 978 90 5116 076 5 Paperback 240 pagina's | De Vier Windstreken | maart 2009
Leeftijd 10-12 jaar

Marjo, januari 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De heks van de bibliotheek
Christien Boomsma


De eerste zin is: 'je kon de tijd ruiken', en Filou, onze hoofdpersoon, stapt een bibliotheek binnen.
Onmiddellijk was ik zelf terug in de bibliotheek van vroeger: zo'n muf oud zaaltje, waar je als lezer voor de balie bleef met de bibliothecaresse erachter. Zij keek je met strenge ogen aan, en controleerde wat voor boeken je las.
Dat doet de bibliothecaresse in dit boek ook. Filou leest graag, en veel, maar die bibliotheek, dat is maar niks. Het is een kleine ruimte in een oude ongebruikte kerk. Tot overmaat van ramp wordt Filou, omdat ze erg naar de wc moest, opgesloten! Helemaal alleen in dat akelige donkere gebouw! En de bieb gaat pas over een week weer open! Op zoek naar een uitweg lijkt het wel of ze iemand in de toren hoort roepen, maar gelukkig hoort ze ook de deur open gaan beneden: daar is mevrouw Bruinsma, die kwam kijken waarom het licht brandde.


Thuis vertelt Filou haar avontuur aan haar beste vriendin Karin, die helaas pas uit hun dorp weg verhuisd is naar de grote stad. Zij heeft het hoogste woord over ene Martin en Filou wordt er treurig en jaloers van. Gelukkig
komt Karin al gauw logeren en dan zullen ze samen die toren eens verder onderzoeken. Hun plannetje gaat evenwel niet door, en Filou besluit om alleen op onderzoek uit te gaan. Ze vindt een oude vrouw, opgesloten in de toren: een heks, of liever: een tovenares, die terug wil naar Udana, het land achter het water. Ze wordt gevangen gehouden door haar zus, mevrouw Bruinsma. Water heeft een magische kracht, vertelt ze. De poort naar Udana gaat via het water, en daarvoor heeft ze de Sleutelsteen nodig. Shoshana heeft die verborgen bij de haven.


'Het duizelde Filou. Het leek wel of ze in zo'n 'voor-de-gek-hou-programma' terecht was beland. Maar bij de tv wisten ze niet dat Watervoorde bestond.'


Filou gaat op zoek en natuurlijk vindt ze de sleutel. Ze komt in Udana en ontdekt dat de boom die het land beheerst ten dode opgeschreven is door uitdroging. Dus wordt ook het land en zijn bewoners bedreigd. De leidster van het land waar vrouwen het voor het zeggen hebben, is heel erg oud en wacht met smart op haar opvolgster. Maar die zit opgesloten in de toren. Denkt Filou...


In 'De heks van de bibliotheek' wordt even gehint naar het thema waterbeheersing: een boodschap zonder opgeheven vingertje, maar het is gewoon een spannend verhaal met een moedig meisje in de hoofdrol. Het gaat vooral over jaloezie die door ware vriendschap overwonnen wordt.
Leuk is dat het kleine bibliotheekje echt bestaat.: zie

http://www.trouw.nl/cultuur/article2982530.ece/Heel_Visvliet_aan_de_literatuur_.htmlISBN 978 90 5116 136 6 Hardcover 188 pagina's | De Vier Windstreken | februari 2010
Vanaf 10 jaar

Marjo, maart 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER