jeugd 10-12 jaar

Ann Downer

http://www.anndowner.wordpress.com

 
jeugd 10De drakenkaart


In de 13e eeuw valt de draak van tovenaar Gideon door een tijdgat. Wycca, zoals ze heet, komt in de 21e eeuw terecht en legt daar haar ei.
Gideon gaat achter haar aan, en met een tovenaar uit de moderne tijd, Merlijn geheten, probeert hij Wycca op te roepen. Maar hij is de belangrijkste kaart van zijn spel tarotkaarten kwijt en op deze manier lukt het hen alleen maar om een Chinese draak te voorschijn te toveren. Die moeten ze weer weg zien te werken.
Intussen is ook de rivaal van Gideon, Kobold door een tijdgat gekomen, om de draak te vangen. Op die manier zal Kobold de macht van Gideon af kunnen nemen. Hij wordt geholpen door een demon, Febrys. Zij kan diverse vormen aannemen.
Gideon, Kobold en Wycca komen na allerlei avonturen alledrie terecht bij het 11-jarige meisje, Dorine, in Boston. Zij spaart magic cards, ze heeft ze allenmaal op één na. Als ze ontdekt dat het ontbrekende kaartje onder haar schoen plakt, is ze de koning te rijk! Maar nu haar vader in het buitenland is, en ze onder de hoede van Mikko is, moet ze beloven dat ze het kaartje niet gebruiken zal, zolang haar vader nog niet terug is. Want het kaartje lijkt wel heel speciaal te zijn!
Natuurlijk gaat Dorine tegen deze waarschuwing in, en verschijnen er tovenaars, draken en demonen, die niet allemaal goede dingen met haar voorhebben!


Spannend verhaal met veel humor. Ik denk dat de taal af en toe te moeilijk zal zijn voor jonge kinderen, ik zou het eerder een C-boek (voor 12 en ouder) noemen dan een B-boek. De flap geeft aan 'B', terwijl binnen in staat: voor elf en ouder.
Een voorbeeld: Merlijn legt Gideon uit hoe het moderne tovenaarsgilde is:


" Helaas is de omvang van het Gilde veel minder geworden dan de organisatie die u kende," zei Merlijn, " de mensen die gekozen worden op de hoogste posten, zijn het soort tovenaars die je nooit als practicumpartners zou kiezen tijdens de introductiecursus verdwijnen en verschijnen. Ze stellen commissies in om te discussiëren over een enkel woord in een toverspreuk die niemand meer gebruikt, terwijl er dringend behoefte is aan het rekruteren en opleiden van tovenaars in de beoefening van praktische tovenarij...."


Maar de humor is leuk:


"Merlijn en Gideon namen een pauze voor een maaltijd die op magische wijze opgetrommeld was uit het verre China. Merlijn nam het eten aan, gaf geld aan de koerier en stuurde hem terug naar China. Gideon vond het een machtige toverkunst, maar wel een beetje een langzame: de Chinees en het eten hadden vijfentwinig minuten gedaan over de reis van af de bodem van de wereld, niet bepaald een oogwenk."


ISBN: 9021619172 Hardcover | 204 Pagina's | Uitgeverij Ploegsma | 2004
Leeftijd 10-12 jaar

© Marjo, december 2005

Lees de reacties op het forum, klik hier!