jeugd 10-12 jaar

Bies van Ede

http://biesvanede.nl

Zie ook de recensies op Leestafel over boeken van Bies van Ede voor jongeren van 6 - 9  jaar.

 

altSprong in het duister
Deel een uit de serie 'De Gave'
Bies van Ede


‘Sprong in het duister’ is het eerste deel van wat een serie van nog onbepaalde lengte gaat worden.
De achtergrond wordt gevormd door het verhaal over een ver verleden, een vergeten verleden. Een verloren rijk: de koning is dood, en opvolgers zijn er niet.


’Het was voorspeld en het gebeurde zoals voorspeld was: de wereld dreigde te kantelen toen de Wolk van Weten verdween. De priesters lazen het in de kerkboeken, de magiërs in hun tovervuren, de astrologen in de sterren.
Alles wat de mensen wisten, was verzameld in de Wolk en toen die oploste wist niemand meer hoe de wereld in elkaar zat. Het lange vergeten en de grote blindheid begonnen.
Het wordt een tijd van oorlog, vermomd als ziekte, honger, verraad en verdriet. En er waren de dromen en visioenen. Vreselijk waren ze.’


Gideon, twaalf jaar oud, is de hoofdpersoon. Op het eerste gezicht een normale jongen, maar gaandeweg ontdekt hij dat hij heel bijzonder is. Die ontdekking doet hij in het klooster van de Minderbroeders waar hij opgevoed wordt, en leidt er toe dat hij daar weg loopt.
De broeders willen hem terug, ze weten dat hij bijzonder is, maar of ze wisten van zijn gave? De jongen blijkt visioenen te kunnen fantaseren waarbij anderen niet beseffen dat het niet echt is. Gideon weet ook dat hij die gave beter niet kan gebruiken: als hij dat doet ziet hij een zandloper met wit zand, waar zwart zand in loopt. En zwart is natuurlijk niet goed. Maar tijdens de achtervolging moet hij zijn kracht toch gebruiken. Hij wil immers overleven, weten wie hij is, waar hij vandaan komt, waarom men hem heeft achtergelaten in dat klooster.
Onderweg ontmoet hij de zwerfbroeder Silas; Claire, een twaalfjarig meisje dat dromen kan duiden; Veronica, de cyborg en nog meer bijzondere mensen.


De wereld waarin het verhaal speelt ligt ver in een onzekere toekomst. Als er verwezen wordt naar het digitale tijdperk zoals wij dat kennen is duidelijk dat die kennis, die wetenschap verloren is gegaan. De wereld die de lezer kent is verdwenen, met achterlaten van enkele restanten die de personages in het boek nauwelijks kunnen duiden.


Dit fantasyverhaal speelt in een apocalyptische wereld. Misschien is magie techniek, Gideon vraagt het zich af. Maar zijn eigen gave is geen techniek, en wat hij samen met het meisje Claire deelt ook niet.
Na dit eerste intrigerende deel ben je alleen nog maar nieuwsgierig naar wat de schrijver voor Gideon en zijn gezelschap in petto heeft. Dit wordt - is al - een spannende en bijzondere serie!


Bies van Ede
(Badhoevedorp, april 1957) is een Nederlandse schrijver van jeugdliteratuur, televisiescenario's, romans, poëzie en liedteksten. Ook maakt hij vertalingen.


ISBN 9789048821754 | Hardcover | 240 pagina's | Uitgeverij Moon | oktober 2014
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 3 januari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER