jeugd 10-12 jaar

Charlotte Habersack

https://charlotte-habersack.jimdo.com

http://meanwhile-at-the-laboratory.blogspot.nl/

 

altSlijmerig!
Verboden te openen! Deel 2
Illustraties: Frederic Bertrand
Tekst: Charlotte Habersack


Op de voorflap kijkt een groot oog je aan en je ziet het waarschijnlijk niet, maar op die plaats zit een gat. Doe je het boek open, dan verschijnt er een groot groen monster. Nou ja, monster? Zo dreigend als het oog je aankijkt, zo lief lacht het wezentje je toe. Maar… dan heb je dus het boek al opengeslagen! En er staat nog wel: ’Verboden te openen!’ Tja, zo gaat dat. Je bent nieuwsgierig, je wilt weten wat er dan wel zo geheimzinnig is.


En zo vergaat het onze hoofdpersoon Nemo ook, als hij bij het verlaten van het huis een raadselachtig pakketje op de mat ziet liggen. Het is niet de eerste keer - zo blijkt als we verder lezen - dat hij een geheimzinnig pakketje vindt, en de vorige keer heeft hij met de hulp van zijn vrienden Oda en Fred op het nippertje een groot onheil kunnen voorkomen. Hun stadje Boring werd toen geteisterd door hevige sneeuwval. Nemo weet dit natuurlijk nog heel goed, dus hij gaat met het pakje naar Oda’s huis. Daar is net een feest gaande, met allemaal televisiemensen. Oda’s ouders zijn namelijk beroemde soapsterren. Onderweg pikt Nemo Fred op, die het pakje het liefst meteen zou terugsturen. Maar naar wie dan? Er staat geen afzender op…


‘Er kan ons niks gebeuren,’ zei Nemo geruststellend tegen zijn vriend. Hij begon weer aan de zwarte korst (=zit op het pakket) te krabben.
‘Deze keer weten we precies wat we moeten doen. We gaan gewoon naar de speelgoedwinkel, zoeken uit wie er allemaal zo’n slak hebben gekocht en brengen hem terug bij zijn eigenaar. Zo gepiept.’


Dan nemen de drie vrienden nog aan dat er een slak in de doos zal zitten. Wat anders immers is ‘slijmerig’?
Maar ja, het is dus toch iets anders. Slijmerig is het zeker. En groen. En het kan niet tegen kietelen, en heeft een vochtige, zelfs natte omgeving nodig. 
Het gezellige tuinfeest van Oda’s ouders eindigt heel nat: het begint te regenen. Steeds harder.
Als ze ontdekken wat de voordelen van dat wezen zijn, vergeten ze even de nadelen. Het gaat nog harder regenen…

Dollartekens dansen voor hun ogen, vooral Fred die het thuis niet breed heeft, ziet de vele commerciële mogelijkheden. Maar iemand anders heeft dat ook gezien en wil zich meester maken van Slijmpie…


Het regent nog harder, kelders lopen onder, mensen pakken hun bootjes om boodschappen te doen. En dan is daar Jonathan, een kleine jongen. Oplettende lezers herinneren zich Jonathan… Zal die regen dan eindelijk ophouden?


Dit is een grappig en spannend verhaal, waarin ook leuke weetjes verwerkt zijn, want Fred weet een heleboel. Het gaat ook over hebzucht, en over ijdelheid. Maar dat allemaal zonder dat het belerend wordt.


Charlotte Habersack
(1966, München) wilde altijd graag boeken schrijven voor kinderen. Laten we hopen dat ze dat nog lang blijft doen...


ISBN 9789020674668 | Hardcover | 170 pagina's | Kluitman | februari 2018| vanaf 10 jaar
Vertaald uit het Engels door Merel Leene
© Marjo, 27 februari 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER