jeugd 10-12 jaar

Ida Tufte Michelsen

Het geheime verbond
Zonnevangers Deel 1
Ida Tufte Michelsen

De twaalfjarige Alma Freng heeft zich er maar bij neergelegd. Opnieuw wilde Simon, haar vader, verhuizen, en opnieuw moet ze dus wennen aan een nieuwe stad en een nieuwe school. Opnieuw is ze een buitenstaander, maar ach, voor hoe lang zou het zijn? Misschien wil haar vader binnen een jaar opnieuw verhuizen! Ze zal de tijd wel uitzitten. Gelukkig heeft ze Borre, de grote hond, haar beste, misschien wel enige vriend. Iedere dag als ze uit school komt wordt ze in ieder geval door de hond enthousiast begroet.
En iedere dag om half zes komt haar vader thuis. Zoals het altijd al ging.


Maar deze keer zal het allemaal anders zijn. Er wordt gebeld. Er staat een vrouw voor de deur, en Alma blijft boven aan de trap staan luisteren. Wie is dat? Simon kent de vrouw, hij noemt haar Elionora. Het is zijn moeder? Hoe weet zij dat zij hier wonen? En Simon is er duidelijk niet blij mee dat zij er is. ‘Blijf uit Alma’s buurt!’ snauwt hij haar toe. En is boos op Alma als blijkt dat zij het allemaal gezien en gehoord heeft.
Maar de vrouw, haar oma dus, komt voor Alma. Ze geeft het niet op. Alma vindt een briefje. Of ze op woensdagmiddag ergens wil komen. Natuurlijk gaat Alma naar die plek. Ze is vrij van school, en haar vader werkt. Ze wil die vrouw die haar oma is ontmoeten!


Haar leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Ze ontdekt dat ze bepaalde talenten heeft. Elionora wil haar helpen die te ontwikkelen. En zo wordt Alma zonnevanger. Haar familie is een van de zonnevangersfamilies die er voor zorgen dat de draden van de tijd niet in de knoop raken. Met behulp van een zonnestraal kan ze de tijd manipuleren. En ze leert vliegen. Een extra talent is dat Alma de tijd ook kan terugdraaien!


Maar niet iedereen is blij met de zonnevangers. Met name de leiders van het land. Gabriëlla Grubel is een dictator. Zij wil alle zonnevangers uit de weg ruimen.
Dat mag niet gebeuren natuurlijk. Mede daarom is Elionora er zo op gespitst dat Alma veel oefent om snel de kneepjes van haar talent onder de knie te krijgen. Ze moet leren hoe de zonnestralen uit de aria werken, hoe ze de tijdsdraad kan pakken en met haar vingers moet knippen. Ze moet leren werken met een kruwuluur en nog meer.
Alma vindt het wel spannend. Al weet ze dus heel goed dat Simon het afkeurt. Maar waarom eigenlijk? Hij is zelf ook zonnevanger, hoort ze!
Op de dag dat Alma de test moet doen – de Opvlieging - om een echte zonnevanger te kunnen zijn, loopt alles uit de hand. Gelukkig heeft ze intussen wel een vriend. Avir, eveneens aspirant zonnevanger, helpt haar.


Het goede versus het kwade. Magische krachten, en een strijd. Pure fantasy dus.
De hoofdpersoon maakt een ontwikkeling door: van een meisje dat zich om problemen te voorkomen zeer bescheiden opstelt, verandert ze in een dametje die weet wat ze wil. Toch is het eerste deel ook voor liefhebbers even doorbijten. Het is best wel pittig voor tienjarige lezers omdat er zoveel informatie gegeven moet worden. Dat zal in de komende delen vast wel beter worden.


De magie is weer helemaal iets nieuws, al wordt hier ook gevlogen, dat spelen met de tijd, dat is wel apart. Dat begint overigens al - onbedoeld - in het eerste hoofdstuk: De eerste woensdag in het nieuwe huis vraagt Simon of ze zin heeft in pasta à la Simon. Alma reageert dan: 'Duh, het is woensdag, dan eten we altijd die pasta.'
Dezelfde avond krijgt ze het briefje van haar oma met het voorstel voor een stiekeme ontmoeting. Morgen, staat er.
En Alma denkt bij zichzelf: 'morgenmiddag, dat kan goed, want morgen is het woensdag en dan heb ik 's middags geen school'!
Grappig, als je bedenkt dat de magie in dit verhaal draait om het manipuleren van de tijd...


Verder wordt het geheim van de familie Freng onthuld, en het wordt duidelijk dat er nog heel wat avonturen beleefd kunnen worden.
Iets om naar uit te kijken!

De Zonnevangers is het debuut van Ida Tufte Michelsen, journaliste en producent.


ISBN 9789026157783 | hardcover | 288 pagina's | Uitgeverij de Fontein | december 2021
Vertaald uit het Noors door Rymke Zijlstra | Leeftijd 10+

© Marjo, 10 februari 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER