jeugd 10-12 jaar

Jacqueline Kelly

altDe evolutie van Calpurnia Tate
Jacqueline Kelly


Calpurnia Tate heeft het niet makkelijk. Haar naam is nog haar minste probleem, al vindt ze die ook niets. Men noemt haar Callie. Erger is dat ze van de zeven kinderen in het gezin het enige meisje is, en dat terwijl ze liever een jongen was geweest! Hoe kan zij ooit voldoen aan de wens van haar moeder dat zij een kundige huisvrouw zal worden, zo eentje die goed kan koken en een kei is in borduren, breien en kantklossen? Maar ja, Callie leeft rond 1900, een tijd waarin vrouwen minder waren dan mannen en niet zomaar hun eigen leven konden leiden. In Texas waar ze woont wordt haar op school nog geleerd dat de aarde plat is…
Andere tijden!


Gelukkig is er haar grootvader, een man met moderne opvattingen. Hij geniet er van dat Calpurnia net als hij geïnteresseerd is in de wereld, in alles wat leeft, zelfs de kleinste diertjes. Samen met haar grootvader verzamelt ze allerlei planten en dieren, die ze dan catalogiseren. Wat een feest is het als ze op een dag een plantje ontdekken dat in geen enkel boek te vinden is! Iets nieuws! Het is altijd de grootste wens geweest van haar grootvader om een nieuw plant of een nieuw dier te ontdekken. Maar Callie wordt nu bijna twaalf en haar moeder wil dat ze zich damesachtiger gaat gedragen.


Dat is het thema van dit boek: kan een meisje opgroeiend in die tijd zich ontworstelen aan de normen en waarden die dan gelden?


Het is een prachtige jeugdroman, maar het is ook vrij pittig. De wetenschappelijke ‘naturalistische’ ontdekkingen en beschrijvingen worden dan wel verduidelijkt voor kinderen die net als Callie pas 11, 12 jaar oud zijn, maar het blijft best moeilijk.
Je krijgt een uitstekend beeld van die tijd, hoe het leven kan zijn geweest voor een jonge vrouw in die tijd. De familie Tate is welvarend, zijn hebben een katoenplantage en fabriek, en af en toe wordt ook de rassenscheiding aangestipt. En er wordt gesproken over wetenschappers als Darwin en Bell, met - helaas - maar een klein beetje aandacht voor vrouwelijke wetenschappers. Het boek beschrijft de worsteling van het meisje: de keuze tussen meegaan met de tijd en een keurig opgevoede jongedame worden, of rebelleren en voor veel moeilijkheden komen te staan.


Er zijn al meerdere boeken rond Calpurnia Tate, maar of die vertaald gaan worden weet ik niet.


Jacqueline Kelly is afkomstig uit New Zeeland, verhuisde naar Canada en later naar Texas.
Haar interesse ligt op het gebied van medicijnen en recht.


ISBN 9789045118345 | hardcover| 304 pagina's | Querido's kinderboeken | augustus 2015
Vertaald uit het Engels door Annelies Jorna | Leeftijd vanaf 12 jaar

© Marjo, 24 april 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER