jeugd 10-12 jaar

Margaretha van Andel

http://www.emmavanandel.nl

http://www.mark-janssen.nl

 

altDe bende van Adlan
Margaretha van Andel


Emmet woont in een dorp in de Himalaya, tussen donkere mensen die Hindi spreken. Hij is anders dan de anderen: zijn vader is een Nederlander. Emmet spreekt dus ook Nederlands, en hij is blond. Het is een reden om hem te pesten, vinden enkele kinderen. Vooral Mogul en zijn groep vrienden zijn vaak heel vervelend. Het is een van de redenen waarom Emmet graag bij de bende van Adlan wil horen: zij zijn sterk, en hebben aanzien, omdat ze niet zomaar een club vrienden zijn, maar er op uit zijn om mensen te helpen. Om hen te redden indien nodig, want er zijn nogal eens domme toeristen die de berg op gaan. Zulke avonturen wil Emmet ook beleven. Dan zal Mogul hem ook wel met rust laten!


Om mee te kunnen doen met de bende moeten er proeven afgelegd worden. Enkele proeven heeft Emmet al gedaan, en nu is het tijd voor de laatste: hij moet een nacht doorbrengen in de grot van de Geest. Een grot waar het spookt. Dapper gaat hij er naar binnen, alleen natuurlijk. Het is donker en er ritselt van alles. Hij wordt steeds banger. Uren gaan voorbij, en dan schrikt hij op: hij hoort een vreemd geschuifel. Dat is geen vogel, geen klein diertje dat in de grot leeft. Het is de djinn, denkt hij. Wegwezen!! Proef mislukt. Hij wordt geen lid van de bende... en verdorie: nu mag Mogul het proberen!


Hij baalt vreselijk, maar er zijn meer dingen die hem bezighouden: hij ziet steeds een vreemde vogel, een raaf met een witte veer, die hem iets lijkt te willen vertellen. En zijn vader gaat enkele Nederlanders gidsen op de berg. Zij zijn op zoek naar slangen, om van hun gif medicijnen te maken. Misschien wel een medicijn dat Adlan kan helpen, want Emmet weet: die is erg ziek. De behandeling door de plaatselijke medicijnman helpt niet veel.
Maar als Emmet met zijn vader mee gaat,  ziet en hoort hij Mogul die duidelijk niet veel goeds van plan is. De grot! Mogul gaat de grot in! Maar daar is het gevaarlijk...


Een avonturenverhaal over een groep jongens, met een mysterieus tintje. De omgeving en de manier waarop de mensen daar leven wordt mooi beschreven, en het blijkt dat de schrijfster zelf in die omgeving gewoond heeft. Het is een mooi verhaal over moed en vriendschap. En met mooie tekeningen van Mark Janssen.


In samenwerking met Oxfam Novib brengt Uitgeverij Kluitman deze nieuwe spannende jeugdserie. Avontuur met een vleugje mystiek. De boeken zijn bedoeld voor jongens en meisjes


ISBN  9789020622706 | Hardcover |144 pagina's | Uitgeverij Kluitman| april 2015
Illustraties van Mark Janssen Leeftijd vanaf 10 jaar.

© Marjo, 13 juni 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER