jeugd 10-12 jaar

Judy Blume

https://judyblume.com

 

Bent u daar God? Ik ben het Margaret
Judy Blume


Toen Margaret Simon terugkwam van zomerkamp hoorde ze dat ze gingen verhuizen, van een huurappartement in New York naar een koopwoning in Farbrook, New Yersey. Haar moeder verlangde naar bomen en bloemen. Maar Margaret gelooft dat niet erg...


"Volgens mij zijn we weggegaan uit de stad vanwege mijn grootmoeder, Sylvia Simon. Ik kan geen enkele andere reden voor de verhuizing bedenken. Vooral omdat mijn moeder vindt dat oma te veel invloed op me heeft. "


Oma heeft geen auto, ze heeft een hekel aan de bus en vindt treinen vies dus verwacht Margaret dat ze haar oma weinig meer zal zien en dat terwijl ze gek op haar oma is. Het enige vervelende is dat oma altijd vraagt of ze een vriendje heeft en of hij joods is.


Gelukkig maakt Margaret al op de verhuisdag kennis met Nancy Wheeler, een meisje uit dezelfde straat die tevens in dezelfde groep 8 zit waar Margaret in zal komen. Ze worden gelijk vriendinnen. Nancy sleept haar ook mee naar haar andere vriendinnen: Gretchen en Janie. Ze besluiten om samen een geheime club op te richten genaamd De Vier JPJ ofwel de Vier Prachtige Jonge Pubers. Ze stellen ook regels op. Zo moeten ze bijvoorbeeld elke week hun favoriete jongen van school noemen (allemaal noemen ze dezelfde) maar ze spreken ook af dat ze die week allemaal een bh zullen kopen.


Kortom, het lijkt nogal op het zoveelste meidenboek waarin een clubje meiden over jongens, kleren, school en verliefdheden praten. Toch wijkt dit boek af van de doorsnee boeken omdat Margaret thuis de invloeden van 'een geloof hebben' ondervindt. Haar ene oma is joods maar de ouders van haar moeder zijn streng protestants. Het huwelijk tussen Margarets joodse vader en christelijke moeder werd dan ook hevig afgekeurd door de ouders van Margarets moeder. Dit resulteerde in geen contact meer hebben en dit duurt al veertien jaar.
Margaret mag later zelf kiezen wat ze met het geloof wil. Op school is ze wel een beetje een buitenbeentje omdat ze niet gelovig is opgevoed.


Margaret praat wel steeds met God als ze het moeilijk heeft. Die problemen kunnen variëren tot nog niet ongesteld zijn en geen borsten hebben, het onbegrip van de haar onbekende grootouders als ze op bezoek dreigen te komen of het verraad van Nancy. Daarnaast moet ze voor school een project doen en daarvoor heeft ze 'verschillende godsdiensten' gekozen. Ze bezoekt een dienst in de synagoge en een dienst in de Presbyteriaanse Kerk. Ze vindt het prachtig maar voelt God niet, terwijl ze dat in haar gesprekken met God wel voelt. Later slaat wel de twijfel over God toe.


Op zich is dit een apart idee, het geheel wordt ook heel vlot verteld waarbij het geloof niet heel zwaar drukt op het verhaal drukt. Maar naar mijn gevoel is het idee niet goed uitgewerkt. Het uitzoeken van de godsdiensten blijft bij de bezoekjes aan de kerken maar verder wordt er niets mee gedaan. De schrijfster haalt er daarnaast veel te veel zaken bij buiten deze zoektocht, waardoor het verhaal te brokkelig wordt en als lost zand aan elkaar hangt.
Soms is het verhaal ook vrij Amerikaans, er worden dingen tegen elkaar gezegd die in het nuchtere Nederland niet gauw besproken zullen worden.
Het is verder wèl een een mooi ontwikkelingsverhaal van een meisje op weg naar volwassenheid, maar het geheel had  beter gekund.


ISBN 9789021488097 | Paperback | 189 pagina's | Uitgeverij Volt | 9 januari 2024
Vertaald door Anneke Bok | Leeftijd 11+

© Dettie, 21 januari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER