jeugd 10-12 jaar

Beatrijs Nolet

http://www.beatrijsnolet.nl

 

Dagboekgeheim


"Ravia is de populaire hoofdpersoon van Nolets eerdere titels Tegenwinden Verboden te lezen.
Ravia schrijft in haar dagboek over alles wat meisjes bezighoudt."


Ravia is dertien en Lidian is haar beste vriendin. Ze doen alles samen, ze logeren soms bij elkaar en als het vakantie is dan 'vieren' ze dat met zijn tweeën.
Maar nu is Lidian verliefd op Onno en Onno op Lidian. Lidian heeft nu niet zoveel tijd meer voor Ravia en Ravia vindt het vreselijk. Ze mist haar vriendin enorm. Ze snapt het ook niet, jongens waren toch stom? Waarom is dat ineens nu niet meer zo? De meiden zien elkaar nog wel maar toch is het anders. Lidian is zo veranderd, ze staart voor zich uit en praat lang zo veel niet meer. Alsze praat dan is het over Onno en ze vertelt ook dat haar benen zo raar doen en dat ze een soort buikpijn krijgt als ze Onno ziet. Zie je wel, denkt Ravia, ze wordt gewoon ziek van Onno, het is helemaal niet goed met haar en dat zegt ze ook. Maar volgens Lidian is ze gewoon jaloers en diep in haar hart weet Ravia dat ze gelijk heeft.
Onno is eigenlijk ook onzeker en heel erg verliefd op Lidian en tot haar eigen verbazing zegt Ravia aardige dingen tegen Onno om hem op te fleuren!
Ondertussen gebeuren er ook allemaal andere dingen. Ze bereiden een toneelstuk voor op school en Ravia ontdekt allemaal dingen over zichzelf die ze eigenlijk best wel leuk vindt. Maar toch blijft het knagen dat de vriendschap met Lidian niet meer zoals vroeger is, tot die ene dag...


Het is het verhaal van een meisje aan het begin van haar pubertijd. Vol met onzekere gevoelens en tegenstrijdige gedachten. Ook de houding naar haar ouders verandert, haar vader doet soms zo stom en haar moeder wil altijd maar alles bespréken. Dat wil ze helemaal niet meer. Ze wil dingen zélf uitzoeken. Ze ontdekt dat jongens toch wel aardig en zelfs leuk kunnen zijn.
Het verhaal is vlot en in moderne taal geschreven. Onderwerpen als zoenen en vrijen worden niet gemeden maar wel subtiel gebracht en vormen ook niet de hoofdmoot. Het laat zien dat hoe onzeker je soms ook kan zijn er ook altijd weer leuke dingen gebeuren die je een goed gevoel geven.
Lekker boek, met humor geschreven, leest heerlijk weg!


Dagbboekgeheim
is deel 2 van de trilogie over Ravia & Lidian, het eerste deel is getiteld Strikt geheim.
De boeken zijn goed afzonderlijk te lezen.


ISBN 978 90 261 2339 9 192 blz. Gebonden, Fontein- Coproductie met Davidsfonds/Infodok Augustus 2007
Vanaf 11 jaar

© Dettie, augustus 2007

Reageren? Klik hier!

 

Anna’s oorlog
Beatrijs Nolet

Anna, elf jaar, woont met haar ouders op een woonboot, vlak bij het grote huis waar Groma woont, met in het verbouwde koetshuis Omi. Die zijn beide weduwe. Bij Groma die bijna honderd wordt, woont ook nog mevrouw Kooistra.
Anna heeft al een tijdje door dat er allerlei geheimen zijn in de familie, haar moeder, oma en overgrootmoeder beantwoorden haar vragen half of helemaal niet. Waarom wil omi haar verjaardag nooit vieren? Waarom staat de foto van mevrouw Kooistra in dat dikke boek, dat Anne natuurlijk niet meer mag inkijken? En wat doet haar vader eigenlijk als hij op reis is?
Als er een nieuwe woonboot vlak bij hen aanlegt en daar een jongen van Anna’s leeftijd op blijkt te wonen is ze heel blij: een vriendje, komt goed uit in deze vakantie!


‘Borre grabbelde in de zak van zijn spijkerbroek en haalde een doorzichtig, ovalen steentje te voorschijn, een gestolde druppel leek het wel, een traan.
‘gevonden in een antiekwinkeltje!’
Ik zag meteen dat deze steen bepaalde krachten bezat.
‘Probeer het maar,’zei Borre, en hij drukte de traan in mijn hand.
Het steentje voelde glad en koel aan. Die jongen had gelijk. Ik werd er heel rustig van, echt een heel ander gevoel dan toen ik die traan niet in mijn hand had. Alsof ik opeens groter was geworden en veel sterker.
‘Precies,’ zei Borre.
Een jongen met paranormale verschijnselen en met telepathische gaven, dat was nog veel spannender dan iemand met een criminele achtergrond.’


Maar als haar familie hoort dat hij Bolke heet met zijn achternaam, verbieden ze haar met hem om te gaan. Vreemder nog is dat Borres vader dat ook zegt! Er was iets met de overgrootvader, die bij de politie was.
Nou, als niemand haar wil vertellen hoe het zit, dan zoekt ze het zelf wel uit. En Borre helpt wel.
Anna’s onderzoek brengt allerlei feiten uit de Tweede Wereldoorlog aan het daglicht, die in die tijd misschien wel verzwegen moesten worden, maar nu toch al lang niet meer. Gelukkig ziet Groma dat wel in. Nu de anderen nog.


Een spannend verhaal, met historische feiten. Het vertelt over de gebeurtenissen in het begin van de oorlog, en de gevolgen die dat had voor de familie.  Het is tegelijk ook een boek over volwassen worden. Want het was toch niet voor niets dat men Anna niets wilde vertellen. Zoals al uit het citaat blijkt zijn er ook nog paranormale elementen, maar niet zodanig dat het ongeloofwaardig wordt. Het gaat over de nieuwsgierigheid van een intelligent kind, een kind met veel fantasie, dat ook gevoelig is voor iets wat net even anders is.
Een interessante verhaal, met vaart verteld, en met een lach en een traan. De kinderen van nu weten niet zoveel meer van de tweede wereldoorlog, en dit is een boek waarmee ze als vanzelf heel wat leren.


ISBN 9789026132810 Hardcover | 192 pagina's | Fontein | januari 2011
Vanaf 10 jaar

© Marjo 7 februari  2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER