jeugd 10-12 jaar

Marenne Welten

altHet hoeveelweegjijlichaam
Marenne Welten


Op de omslag zie je een meisje staan, dat heel mager is, de ribben zijn te zien. Ze kijkt in de spiegel, waar een meisje te zien is dat flink aan de maat is.
Dat is het thema van dit hele mooie boekje: hoe ga je om met je gewicht? Als je te dik bent, of tenminste: als anderen zeggen dat je te zwaar bent. Of als ze je juist te mager vinden en je zelf wel inziet dat ze gelijk hebben, dat je niet goed bezig bent. Zie maar eens de middenweg te vinden.
‘Hoeveel weeg jij?’ Stel de vraag niet aan een kind dat zo gevoelig is als de hoofdpersoon. Vanaf dat moment is ze nergens anders meer mee bezig. Ze raakt verslaafd aan eten; eerst is ze te dik, en als ze gaat afvallen raakt ze verslaafd aan niet-eten, en ze wordt anorectisch. Het valt niet mee jezelf te zien als een waardevol mens, in plaats van een misvormd lichaam. Vooral als je niet ziet wat een ander ziet als je in de spiegel kijkt.
Als ik dit zo vertel denk je misschien dat je over een boek gaat lezen dat opgezet is als een zelfhulpboek. Je kan het zo gebruiken natuurlijk, maar het is eigenlijk een prachtig getekend boek, met nauwelijks tekst. En zoals ik ‘je’ nu aanspreek, zo word je in het boek ook aangesproken.
Met ‘je’. Dat maakt het indringend, en toch heeft Marenne Welten een luchtig, haast vrolijk verhaal getekend, een soort stripverhaal met vooral kleurrijke tekeningen. Maar ze zijn zwart als het niet goed gaat met de hoofdpersoon. De tekst heeft ze in een handschriftletter toegevoegd.


'Je besefte: de som van niet en nee is niets. Je zag dat het tijd werd voor wel en ja en ergens en iemand.
Je had blindelings de weg afgelopen, zonder wegwijzer. Maar zonder hulp kwam je nooit meer terug in de bewoonde wereld.'


Een zwaar onderwerp wordt op een erg toegankelijke manier neergezet. Nuttig voor kinderen die er mee te maken hebben, maar eigenlijk ook gewoon een heel mooi boek.
Hier zie je een voorbeeld van hoe een pagina er uit ziet: 


http://www.proud2bme.nl/Proud2Live/Boek:_Het_Hoeveelweegjijlichaam


ISBN  9789044818352 |hardcover | 46 pagina’s  | Clavis | november 2012
Leeftijd vanaf 10 jaar, maar als het nodig zou zijn, kan het onder begeleiding ook voor jongere kinderen gebruikt worden.

© Marjo, 10 april  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER